Thomas Bach tijdens de sluitingsceremonie van de Winterspelen in Peking
NOS Schaatsen

Winterspelen in gevaar door klimaatverandering? 'Steeds minder geschikte gebieden'

Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de klimaatverandering voor de wintersport en voor toekomstige Olympische Winterspelen.

"Tegen 2050 zal vijftig tot zestig procent van de oorspronkelijke wintersportgebieden in Europa, die sneeuwzeker zijn en geschikt voor de Winterspelen, niet meer bestaan", aldus Bach tegenover het Duitse persbureau DPA. De IOC-baas spreekt van een alarmerende situatie.

Volgens Bach zal er in deze regio's met deze wetenschap ook niet meer worden geïnvesteerd in sneeuw- en ijssporten, maar eerder in andere inkomstenbronnen als wandelen en mountainbiken. Daardoor zal het aantal plekken waar wereldkampioenschappen of Winterspelen kunnen worden georganiseerd, drastisch afnemen, vreest Bach.

Meer energie, kortere winters

Die zorgen worden gedeeld door klimaatwetenschapper Marc Olefs: "Hoe sneller de opwarming van het klimaat gaat, hoe meer energie en water er in de toekomst nodig is om wedstrijden mogelijk te maken. Want met hogere temperaturen heb je meer kunstsneeuw nodig. Het is de vraag in hoeverre men daartoe nog bereid is", zegt hij tegen de NOS.

Klimaatwetenschapper Olefs waarschuwt voor verdwijnen skisport

Volgens Bach zullen door klimaatverandering bovendien de winters korter worden, waardoor er minder tijd overblijft voor wintersportevenementen. Volgens de IOC-baas komt daarmee het format en de programmering van de Winterspelen verder onder druk.

Skiën in de zomer dreigt in Europa sowieso steeds lastiger te worden, vreest de Nederlandse skiër Maarten Meiners. "Als deze trend zich de komende tien, twintig jaar doorzet, dan is zomerskiën in Europa wel echt een heel moeilijk verhaal."

Skiër Meiners: 'Als trend zich doorzet, wordt zomerskiën in Europa moeilijk verhaal'

Begin deze maand besloot het IOC de toewijzing van de Winterspelen van 2030 al met een jaar uit stellen, tot 2024, "met het oog op de klimaatverandering en de daaruit voortkomende uitdagingen voor de wintersport". De Spelen van 2026 zijn in Milaan en Cortina d'Ampezzo.

Rotatiesysteem oplossing voor Winterspelen?

Sapporo, Salt Lake City en Vancouver hebben zich kandidaat gesteld voor de Winterspelen van 2030, maar kampen alle drie met problemen.

De burgemeester van het Japanse Sapporo heeft een pauze ingelast vanwege de naweeën van de Zomerspelen in Tokio, die werden overschaduwd door corona en een corruptieschandaal. Salt Lake City wil de Spelen liever vier jaar later organiseren, omdat de Zomerspelen in 2028 in Los Angeles zijn. En Vancouver lijkt af te haken omdat de provincie British Columbia een miljardensubsidie heeft geweigerd.

Bach denkt bij toekomstige toewijzingen inmiddels ook aan een rotatiesysteem, waarbij de Winterspelen afwisselend zullen worden gehouden op een beperkt aantal plekken waar winterse omstandigheden (nog) zijn gegarandeerd.

Bekijk een reportage over het schrikbeeld van de skisport: verdwijnende sneeuw.

Skisport slaat alarm: 'Als dit kan verdwijnen door klimaat, is dat schrikbeeld'

Advertentie via Ster.nl