Keir Starmer tijdens zijn speech
NOS Nieuws

Met glitters op zijn pak zet Labour-leider Starmer zich af tegen 'elite in Westminster'

  • Fleur Launspach

    correspondent VK en Ierland

  • Fleur Launspach

    correspondent VK en Ierland

"Is dit onze nieuwe premier?" Dat is de vraag op ieders lippen, terwijl oppositieleider Keir Starmer met stevige pas het podium opstapt tijdens zijn partijconferentie in Liverpool. Voor zijn introductievideo was opzwepende rockmuziek gekozen: daadkrachtig, overtuigend. Het is wat Starmer als Labour-leider wil overbrengen in zijn laatste speech voor de Britse verkiezingen volgend jaar.

Starmers partij ligt al maanden voor in de peilingen. Maar kan hij - de man die door de Britse kiezer wordt omschreven als een "leeg maatpak" en "kleurloos" - die voorsprong ook omzetten in geloofwaardig leiderschap?

Glitteraanval

Voordat Starmer kan beginnen aan zijn speech in Liverpool springt een demonstrant op het podium die een bak glitters over hem strooit, terwijl hij roept "dat we in crisis verkeren". Terwijl de demonstrant door de beveiliging van het podium wordt gesleept, trekt Starmer zijn jasje uit. Hij stroopt de mouwen op van zijn perfect gestreken shirt en zegt: "Als hij denkt dat dit me raakt, dan kent hij me nog niet". Starmer vervolgt zijn toespraak met blauwe en groene glitters in zijn haar.

Bekijk hier het moment:

Demonstrant verstoort toespraak Labour-leider Starmer met glitters

De Labour-partij belooft 1,5 miljoen huizen te bouwen, de NHS zorgsector te hervormen en de wachtlijst van zeven miljoen operaties weg te werken. Starmer wil economische groei aanzwengelen door bedrijven "lange termijn vertrouwen en stabiliteit" te geven.

De beloftes zijn precies geënt op datgene waar volgens kiezersonderzoek de Britten de meeste zorgen over hebben. Ten eerste: het dure levensonderhoud en de stagnerende salarissen, ook wel de the cost of living crisis genoemd. Ten tweede: de Britse zorgsector die zucht onder de hoge werkdruk en wachtlijsten, waardoor mensen niet in het ziekenhuis terechtkunnen.

Afzetten tegen de elite

Grote thema's zoals gelijkheid en respect zijn vakkundig door de speech van Starmer geweven. Het woord 'arbeidersklasse' valt tientallen keren. Dat is niet voor niks: Starmer wil zich afzetten tegen het eliteclubje premiers van de Conservatieve Partij, vaak afkomstig van dure privéscholen zoals Eton College.

"Zij zien jullie niet staan, zij zien niet wat jullie meemaken", zei Starmer. "Voor de eliteclub in Westminster zijn jullie levens en jullie toewijding enkel schaakstukken op hun schaakbord."

Starmer biedt een luisterend oor aan Groot-Brittannië, waar de maatschappelijke onvrede over ongelijkheid steeds verder toeneemt. In het land bezit de rijkste 10 procent zo'n 43 procent van alle rijkdom.

Keir Starmer zou ook gemakkelijk aangezien kunnen worden voor de hoofdstedelijke elite: hij is een geridderde mensenrechtenadvocaat uit Noord-Londen, die na een succesvolle carrière op zijn 52ste in het Lagerhuis terechtkwam.

Hij kwam alleen wel degelijk ter wereld in een arbeidersgezin. Starmers vader was gereedschapsmaker, zijn moeder was verpleegkundige. Hij ambieert een land waar iedereen gelijke kansen krijgt, dus waar mensen door de klassenmaatschappij heen kunnen breken.

Nieuw leiderschap

Ondertussen is er voor het eerst sinds de tijd van Tony Blair (Labour-leider tussen 1994 en 2007, premier van 1997 tot 2007) een ware buzz rondom zijn partij, al heeft Labour dat grotendeels te danken aan de politieke chaos bij de Conservatieven.

Van Brexit tot covid en het financiële wanbeleid onder de kortst zittende premier ooit: Liz Truss. Het is onder de Conservatieven een uiterst turbulente periode geweest in de Britse geschiedenis.

Negen op de tien Britten denkt dat het land toe is aan nieuw leiderschap, al bleek uit een andere opiniepeiling dat er nog meer enthousiasme is voor het afschaffen van de Conservatieven dan voor de komst van Labour.

Starmer blijft - zelfs met glitters in het haar - minder sprankelend dan Tony Blair en Boris Johnson. Maar misschien kan het land dat na een aantal stormachtige jaren juist goed gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl