De Israëlische vlag voor het ministerie van Algemene Zaken
NOS Nieuws

Hijsen Israëlische vlag bij overheidsgebouwen zorgt voor verdeelde reacties

  • Youssef Zerrouk

    redacteur Online

  • Youssef Zerrouk

    redacteur Online

Het al dan niet hijsen van de Israëlische vlag bij Nederlandse overheidsgebouwen leidt tot verdeelde reacties. Voor sommigen is de vlag een statement tegen de aanvallen van Hamas. Anderen denken dat het de toch al sterke polarisatie in Nederland over het conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden alleen maar verder aanwakkert.

Bij het ministerie van Algemene Zaken op het Binnenhof in Den Haag werd vanochtend de Israëlische vlag gehesen. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zei afgelopen weekend dat het moet worden gezien als "een steunbetuiging aan Israël in deze barre tijden".

Ook in Amsterdam is de Israëlische vlag gehesen. In Den Haag hangt, los van de vlag op het Binnenhof, de gemeentevlag halfstok. Utrecht en Rotterdam deden hetzelfde. Binnen de gemeenteraden van die steden is verdeeldheid over die keuzes. De RVD benadrukt dat gemeenten zelf een keuze mogen maken en dat hiervoor geen vlaggenprotocol geldt.

Een voorbijganger noemt het hijsen van de Israëlische vlag op het Binnenhof in het NOS Radio1 Journaal "een goede zaak". "Ik vind het wel goed dat we steun uiten en geven. Als we dat kunnen doen door middel van een vlag hijsen dan zal dat absoluut bij bepaalde mensen een betekenis hebben. Dan vind ik het mooi dat we die betekenis kunnen geven."

Daar is niet iedereen het mee eens. Een vrouw die voorbijloopt denkt dat de wapperende Israëlische vlag een boodschap is. "We geven alleen maar om één kant; alleen bepaalde mensen zijn voor ons belangrijk en de rest niet", zegt ze. "Jarenlang worden er ook aan Palestijnse kant door Israël moorden gepleegd. En daar zien we nooit vlaggen over omhoog gaan."

'Terroristische context'

Chantal Suissa-Runne, co-voorzitter van het Joods-islamitische netwerk Yalla!, begrijpt het hijsen heel goed. "Mijn gevoel is dat het gelegitimeerd is vanwege deze specifiek zwaar terroristische context", zegt ze. "We moeten terrorisme afkeuren, maar tegelijkertijd niet ongevoelig zijn ten opzichte van Palestijnse burgerdoden."

Voor het ministerie van Algemene Zaken is vanochtend de Israëlische vlag gehesen:

Israëlische vlag op het Binnenhof gehesen

Suissa-Runne wil benadrukken dat de vlag voor haar niet staat voor "onvoorwaardelijke steun aan de meest rechtse regering die Israël ooit heeft gehad". Voor haar hangt de vlag er "ter nagedachtenis aan alle mensen, kinderen, bejaarden en festivalgangers die op brute wijze om het leven zijn gebracht".

Ze zegt er ook mee te worstelen omdat het hijsen van de vlag wat haar betreft niet moet betekenen dat je de andere kant niet ziet, waarmee ze de slachtoffers aan Palestijnse kant bedoelt.

Docent internationale betrekkingen Peter Malcontent van de Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in het Palestijns-Israëlische conflict, vreest meer polarisatie. "Door het hijsen van de vlag stook je de gemoederen alleen maar op", zegt hij. "Ik weet niet of dat nou zo handig was."

Volgens hem was de verklaring van demissionair premier Rutte waarin hij de Nederlandse steun voor Israël uitsprak voldoende geweest.

Politicoloog Mounir Samuel vindt het hijsen van de Israëlische vlag een gemiste kans. "Nu wordt niet de mening van iedereen vertegenwoordigd." Het was volgens hem beter geweest om voor een diplomatieke oplossing te kiezen, om zowel nationaal als internationaal voor veiligheid en recht te pleiten in plaats van slachtoffers en daders te benoemen. Dat sluit wat hem betreft ook aan bij de lijn van het kabinet om te kiezen voor een tweestatenoplossing.

Open debat

Malcontent ziet het hijsen van de vlag als "een uitnodiging aan beide kampen om met elkaar in de clinch te gaan". Terwijl wat hem betreft een fatsoenlijk debat, waarbij meningen kunnen worden uitgewisseld en naar elkaar wordt geluisterd, vaak ontbreekt.

Ook Suissa-Runne ziet veel liever dat er met elkaar wordt gesproken over dit moeilijke onderwerp. Omdat zij zowel de Joodse als de Palestijnse kant goed kent, maakt ze zich er hard voor met elkaar in verbinding te blijven. "We hoeven het niet met elkaar eens te zijn, maar we moeten wel echt luisteren naar elkaar."

Je moet ruimte bieden aan alle emoties, zegt ze. "Dus het hijsen van de vlag vind ik terecht, maar er moet ook ruimte zijn voor demonstraties en bijeenkomsten."

'Halfstok is chiquer'

Samuel zegt dat het veel beter was geweest "om de Israëlische en de Palestijnse vlag halfstok te hangen omdat je daarmee alle slachtoffers erkenning geeft. Daarmee erken je ook Palestijnen en iedereen die daarmee solidair is in Nederland."

Door nu alleen die van Israël te hijsen "provoceert de Nederlandse overheid en worden de emoties alleen maar aangewakkerd", zegt Samuel. "Het wekt de indruk dat Israël alleen slachtoffer is en geen dader."

Ook docent internationale betrekkingen Malcontent had liever vlaggen halfstok zien hangen zoals een aantal gemeenten dat met de gemeentevlag heeft gedaan, waaronder Den Haag en Utrecht. "Ik vind dat chiquer", zegt hij.

"Want er vallen meer slachtoffers in het conflict, niet alleen aan Israëlische zijde. En bovendien gebeuren er meer verschrikkelijke dingen in de wereld" stelt hij.

"We hebben ook de aardbeving in Afghanistan gehad en in Sudan vindt een genocide plaats. Voor beide landen worden geen vlaggen gehesen. Door de gemeentevlag halfstok te hangen, geef je ook die slachtoffers aandacht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl