Aanvoerder Mark van der Maarel baalt
NOS Voetbal

Rotgevoel bij hekkensluiter Utrecht, maar: 'We zijn niet zo slecht als waar we nu staan'

Voor het eerst sinds 2001 is FC Utrecht hekkensluiter in de eredivisie. De 1-0 nederlaag tegen FC Volendam was om moedeloos van te worden, maar toch houden trainer Ron Jans en spits Mats Seuntjens hoop op een snelle ommekeer.

"We krijgen teleurstelling op teleurstelling. Het is wachten op het moment dat het keerpunt komt", schetste Jans de situatie van het ambitieuze Utrecht, dat dankzij de tientallen miljoenen van clubeigenaar Frans van Seumeren al jarenlang tevergeefs hoopt de topclubs aan te vallen.

Dit seizoen werd na vier nederlagen trainer Michael Silberbauer ontslagen. Onder opvolger Jans werd gewonnen van Heracles Almelo, maar die opleving bleek eenmalig. Er volgden nederlagen tegen NEC, Almere City en Volendam.

Utrecht-trainer Jans: 'We zijn niet zo slecht als waar we nu staan'

"De doelstelling is om snel uit het moeras te komen en omhoog te gaan", zei Jans. "Dat is nu alleen maar lastiger geworden, want we staan onderaan..."

Snel rood

In Volendam kreeg Utrecht al snel een rode kaart. Nick Viergever moest na vijf minuten vertrekken na een lompe overtreding op Lequincio Zeefuik. "Het was ongelukkig, maar ik begrijp wel dat er rood voor gegeven wordt", zei Jans.

De trainer van Utrecht maakte zich wel kwaad om een overtreding van Zeefuik in de eerste vijf seconden van de wedstrijd. De Volendamse aanvaller kleunde er bij een luchtduel vol in tegen Ryan Flamingo. "Daar werd niet eens voor gefloten", mopperde Jans, "De schouder van Ryan is helemaal ontwricht. We moeten nog maar zien of hij wel naar Jong Oranje kan."

Met een man minder had Utrecht het moeilijk. Al kreeg het in de slotfase via invaller Seuntjens twee grote kansen op de gelijkmaker.

Seuntjens kon Utrecht op gelijke hoogte schieten: 'Mede dankzij mij niet gelukt'

"Ik moet er minimaal één scoren en dan ga je hier met tien man gewoon met een punt naar huis", baalde Seuntjens. Zijn eerste kans was de grootste. "Ik kon helemaal vrij door met de keeper. Dan moet je hem er gewoon langs schuiven."

Seuntjens stapte met "een rotgevoel" de bus in. Maar over een lange en moeizame strijd tegen degradatie wil hij niet spreken. "Ik ben daar niet bang voor, ik denk daar totaal niet aan."

Vastigheden

Jans zag een lichtpuntje in het feit dat zijn tiental in de slotfase nog dicht bij de gelijkmaker kwam. "We moeten nu krachtig zijn, dat is het belangrijkste."

Door de vroege rode kaart konden zijn tactische plannen al na vijf minuten de prullenbak in. "In de moeilijke fase waarin we zitten, wil je het liefst met een vast elftal spelen. Want vastigheid geeft vertrouwen. Maar door schorsingen en blessures kan dat nu niet."

"Hier zit echt wel meer in", zei de trainer over zijn ploeg. "Sommige jongens komen terug van blessures en die brengen kwaliteit en wilskracht. Nu moeten we kijken hoe we naar vastigheid groeien. Want we zijn echt niet zo slecht als waar we nu staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl