Ambitieus FC Utrecht staat na nederlaag in Volendam op laatste plaats

Bekijk de samenvatting van FC Volendam - FC Utrecht

FC Utrecht is na de 1-0 nederlaag tegen FC Volendam de nieuwe hekkensluiter van de eredivisie. De ploeg begon opnieuw vol ambities aan het seizoen, maar heeft na de eerste acht duels slechts drie punten.

Utrecht was vrijdagavond na een vroege rode kaart voor Nick Viergever direct nagenoeg kansloos aan De Dijk. Robert Mühren maakte vroeg in de tweede helft het enige doelpunt.

Trainer Ron Jans, die de ontslagen Michael Silberbauer verving, heeft het tij niet weten te keren in Utrecht. Van de vier duels onder zijn leiding werd er slechts één keer (tegen Heracles) gewonnen. De andere drie (NEC, Almere City en Volendam) gingen verloren.

Voor Volendam is het pas de eerste overwinning van het seizoen. Daardoor hebben alle achttien clubs in de eredivisie dit seizoen minimaal één zege geboekt.

De stand in de eredivisie

De wedstrijd tussen Volendam en Utrecht was een echt kelderduel: een rechtstreekse confrontatie tussen de nummers zeventien en achttien van de ranglijst.

Zevende rood Viergever

Al na vijf minuten moest Utrecht met een man minder verder. Viergever kreeg aanvankelijk geel van scheidsrechter Serdar Gözübüyük na een stevige overtreding op Lequincio Zeefuik. Maar na tussenkomst van de VAR werd het rood voor de Utrechtse aanvoerder.

Het was al de zevende rode kaart in de carrière van de 34-jarige Viergever, die daarmee gedeeld recordhouder is in de eredivisie. Hij deelt de twijfelachtige eer met Joey van den Berg, Chris Kum en Gregoor van Dijk, die ook zeven keer uit het veld werden gestuurd.

Trucje Jans

Met een man minder stond FC Utrecht aanvankelijk met de rug tegen de muur. Mühren en Brian Plat kregen grote kansen er niet in. Jans, die al vroeg Zakaria Labyad had gewisseld voor een extra verdediger, haalde vervolgens een truc uit om de organisatie te herstellen.

Wisselspeler Jens Toornstra liep naar Vasilios Barkas toe en gaf de doelman opdracht om een blessure te simuleren. Terwijl Barkas werd behandeld aan zijn denkbeeldige kwetsuur, riep Jans de veldspelers bij zich voor tactische instructies.

• ANP
    Barkas doet alsof hij geblesseerd is
  • ANP
    en terwijl de keeper behandeld wordt geeft Jans snel instructies aan zijn spelers

Daarna kwam Utrecht wat minder in de problemen. Eén keer kwam de ploeg er zelfs gevaarlijk uit. Volendam-doelman Mio Backhaus moest heel ver zijn doel uit om Isac Lidberg te stuiten.

Toch bleef Volendam met een man meer de betere ploeg. Zo kopte Zeefuik rakelings naast. De 1-0 viel pas tien minuten na rust. Garang Kuol nam een fraaie pass van Milan de Haan uitstekend aan en gaf direct voor op Mühren, die scoorde met een intikker.

Na de 1-0 werd de wedstrijd zo mogelijk nog rommeliger dan ervoor. Toch kreeg Utrecht met een man minder een reuzenkans. Na goed werk van Anthony Descotte kon Mats Seuntjens alleen op het doel af. Hij schoot de opgelegde kans op de buitenkant van de paal.

Later kreeg Seuntjes nog een grote kopkans, maar hij knikte de bal recht op doelman Backhaus. Door die missers zakte Utrecht naar de laatste plaats en kon Volendam zijn eerste zege van het seizoen gaan vieren.