NOS Voetbal

Van Halst keert volgend jaar niet meer terug in rvc Ajax: 'Niet zuiver'

Jan van Halst keert na zijn periode als interim-directeur van Ajax niet meer terug in de Raad van Commissarissen. Dat heeft hij aan de huidige rvc laten weten, laten de Amsterdammers weten in een persbericht.

Van Halst vindt het "niet zuiver" om in maart 2024, als zijn periode als directeur stopt, weer een toezichthoudende functie te vervullen.

Jan van Halst keert niet meer terug in de rvc van Ajax

Van Halst nam in mei zitting in de Raad van Commissarissen van Ajax, tot hij in september werd benoemd tot interim-directeur. Ajax liet destijds weten te hopen de oud-voetballer zou terugkeren in de rvc als de nieuwe directeur, Alex Kroes, zou beginnen. Dat gebeurt dus niet.

Volgens De Telegraaf zou de bestuursraad van Ajax een terugkeer van Van Halst hebben geblokkeerd. De bestuursraad zou vinden dat Van Halst en de andere commissarissen tekort zijn geschoten in de controle op Sven Mislintat.

Of Van Halst een andere functie krijgt binnen Ajax, is nog niet duidelijk.

Van Praag en Van Wijk officieel voorgedragen

Doordat Pier Eringa morgen formeel aftreedt als voorzitter van de rvc ontstaan er twee gaten. Die worden opgevuld door Michael van Praag en Leo van Wijk. Zij zijn vandaag officieel voorgedragen. Het is de bedoeling dat Van Praag de voorzittersfunctie van Eringa overneemt.

Van Praag en Van Wijk zijn twee ervaren sportbestuurders met 'Ajax-dna'. Zij moeten helpen om de bestuurlijke problemen op te lossen. De andere plekken in de rvc worden nu bezet door Annette Mosman, Georgette Schlick en Cees van Oevelen.

De roerige week van Ajax: wisselingen in rvc en twee gestaakte duels

Van Praag (76) was van 1989 tot 2003 veertien jaar voorzitter van Ajax. In die periode behaalde hij grote successen met de club, met de eindzege in de Champions League en de wereldbeker voor clubteams in 1995 als hoogtepunt. Daarna werd hij voorzitter van de KNVB, zat hij in het bestuur van de UEFA en dong hij mee naar de positie van voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA.

Ook Van Wijk (76) heeft al veel bestuurlijke ervaring bij de Amsterdamse club. De voormalige president-directeur van de KLM werd na de 'fluwelen revolutie' van Cruijff lid van de Raad van Commissarissen. Van 2018 tot 2020 was hij zelfs voorzitter. Twee jaar geleden werd hij ook benoemd tot erelid van de club.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl