NOS Voetbal

Bosz prijst functionele De Jong: 'Bal in je nek leggen is geen techniek'

Bosz: 'Krijgen minder tegengoals, maar geven ook minder kansen weg'

Het gaat PSV nog altijd voor de wind in de eredivisie. Na het puntenverlies van AZ donderdag tegen Heracles Almelo (1-1) zijn de Eindhovenaren met de maximale score van achttien punten uit zes wedstrijden de enige koploper geworden.

De ploeg van trainer Peter Bosz, die zaterdag FC Volendam op bezoek krijgt, scoort er lustig op los (twintig doelpunten) en heeft nog maar één treffer hoeven incasseren.

Vooral dat laatste mag opmerkelijk genoemd worden, daar de verdediging vorig seizoen juist zo vaak de mist in ging en zich met in totaal veertig tegendoelpunten tot de achilleshiel van het elftal ontpopte. Bosz loste dat probleem op door "goede voetballers op te stellen. Want het begint altijd met de kwaliteit van de spelers".

Halve waarheid

Dat is natuurlijk maar de halve waarheid, want voorganger Ruud van Nistelrooij moest het doen met veelal dezelfde spelers. Bosz: "Het is duidelijk: we proberen aanvallend voetbal te spelen. Maar dat kan alleen als je je verdediging goed organiseert, met name je restverdediging. Die afstelling probeer je goed neer te zetten. We hebben niet alleen weinig tegengoals, we geven ook minder en minder kansen weg."

Daarbij is ook de rol van de aanvalslinie van groot belang, met topscorer Luuk de Jong voorop. Bosz: "Hij is vaak het eindstation als wij aanvallen, maar ook het beginstation als het om verdedigen gaat. Als wij het voorop goed doen met onze drie spitsen, goed druk zetten, en de middenvelders gaan goed mee in de rug van de spitsen, dan krijgen onze verdedigers het uiteindelijk minder zwaar te verduren."

De Jong maakte woensdag ook weer twee doelpunten in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Het waren voor de 33-jarige aanvoerder zijn 154ste en 155ste treffer in de eredivisie en daarmee liet hij Klaas Jan Huntelaar achter zich als topscorer van de Nederlandse competitie in deze eeuw.

Luuk de Jong kopt PSV naar 1-0 tegen Go Ahead Eagles

Bosz: "Koppen is een kwaliteit van 'm, maar dat is ook zijn techniek. Zijn eerste balaanname is bijna altijd goed voor zo'n grote jongen. Het ziet er bij hem alleen niet altijd heel sierlijk uit. Maar als hij een bal moet kaatsen, is het bijna altijd goed bij hem."

"En dat is gewoon techniek. Een bal in je nek leggen en dat soort gekkigheid is geen techniek voor mij. Dat mogen ze bij Touzani doen. Waar het om gaat, is die eerste balaanname. Dat die niet wegspringt. En het gaat om de eerste kaats dat die op de juiste snelheid bij je medespeler komt. Dat is voor mij techniek. En dan heeft hij een heel goede techniek."

Ritme van twee duels per week

Tussendoortjes bestaan niet in de visie van Bosz - de eerstvolgende wedstrijd is het belangrijkst - maar feit blijft wel dat PSV dinsdag alweer in de Champions League aan de bak moet tegen Sevilla. De verleiding zou kunnen bestaan om spelers af en toe rust te gunnen.

"We proberen jongens in het ritme van twee wedstrijden per week te laten komen. Maar tegelijkertijd is onze manier van spelen intensief. Dat is gewoon zo. En daarvoor moet je fit zijn. Topfit zelfs. Anders kun je die manier van spelen niet goed uitvoeren. En dan laat ik je dus niet vanaf het begin spelen."

Bekijk hieronder de interviews met Jaap van Baar, de financieel directeur van PSV:

Wellicht zal Bosz tegen FC Volendam dus wat spelers aan de kant moeten houden. Maar van onderschatting van de tegenstander, die samen met Almere City met één punt de ranglijst afsluit en bij 26 eerdere bezoeken aan het Philips Stadion niet meer dan vijf remises overhield, wil Bosz niet weten.

"Dat hebben we voor het seizoen al tegen elkaar gezegd: het is natuurlijk prachtig dat je van Ajax en Feyenoord wint, maar kampioen word je juist tegen die kleinere clubs, omdat je vaker tegen die kleinere clubs speelt. En dat zijn ook drie punten. Daar hebben we van begin af aan op gehamerd. Want je zag het aan AZ gisteren: ik vond ze heel goed spelen in eerste helft, maar uiteindelijk laten ze toch twee punten liggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl