Luuk de Jong

PSV klopt Eagles door de lucht, De Jong eredivisietopscorer van deze eeuw

De poging van Go Ahead Eagles om eredivisiekoploper PSV woensdagavond uit te dagen is mislukt. De Eindhovenaren wonnen de inhaalwedstrijd met drie doelpunten uit voorzetten: 3-0.

Luuk de Jong bleek weer eens van grote waarde voor PSV. Met twee rake kopballen hielp hij de foutloze reeks van zijn club in de eredivisie voort te zetten: achttien punten uit zes wedstrijden. PSV deed dat ook nog eens voor de vijfde keer zonder tegendoelpunt.

De 33-jarige De Jong kroonde zich en passant tot topscorer van de Nederlandse competitie in deze eeuw. Hij tekende tegen de Deventenaren voor zijn 154ste en 155ste treffer in de eredivisie en passeert zo Klaas-Jan Huntelaar. De oud-spits van onder meer Ajax en sc Heerenveen maakte zijn 154 goals wel in minder duels dan De Jong; 233 om 277.

Bekijk de samenvatting van PSV - Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles begon met goede hoop aan de uitwedstrijd, al won het al niet meer sinds 1968 bij PSV. De bezoekers kregen vooraf nog complimenten voor hun spel van PSV-coach Peter Bosz, maar na 21 minuten maakte zijn ploeg het verschil tussen de top en subtop duidelijk.

Werkende recept

Een afgemeten voorzet van Jordan Teze op het hoofd van De Jong zorgde voor de eerste treffer. Daarna probeerde PSV het in een tempootje lager en met schoten van afstand. Noa Lang en Hirving Lozano met te weinig kracht, Ismael Saibari van te grote afstand.

Bekijk hier de reacties van Luuk de Jong, Jamal Amofa, Peter Bosz en René Hake:

Go Ahead kreeg kansjes iets terug te doen, maar Bas Kuipers (schot) en Gerrit Nauber (kopbal) kregen de bal niet langs doelman Walter Benítez. PSV ging na rust terug naar het werkende recept, en dat betaalde zich uit. Voorzetten vanaf de zijkant boden Guus Til en opnieuw De Jong de kans de voorsprong uit te breiden tot een comfortabele. Tien minuten na rust stond het 3-0.

Luuk de Jong kopt raak tegen Go Ahead

De bezoekers konden daar ook in het laatste half uur weinig tegenover stellen. De gehele voorhoede van PSV werd gewisseld, maar de bewijsdrang van invallers Johan Bakayoko, Yorbe Vertessen en Ricardo Pepi leverde geen vierde treffer op.