NOS VoetbalAangepast

FC Twente drukt Vitesse verder in de problemen • PSV blijft koploper na makkelijke zege

In dit liveblog houden we je op de hoogte van de eredivisiewedstrijden die op woensdag worden ingehaald.

 • Eindstand: PSV - Go Ahead Eagles: 3-0
 • Eindstand FC Twente - Vitesse: 1-0
 • Klassieker uitgespeeld: eindstand: 0-4

Automatisch een update ontvangen bij een nieuw bericht in dit blog? Klik dan op het belletje.


Dit was 'm dan voor vandaag

Dit was het dan voor vandaag. We hebben twee wedstrijden en iets meer dan 30 minuten Ajax-Feyenoord gezien. Dank voor het volgen van het liveblog vandaag. We hopen jullie weer terug te zien komend weekend, want dan is er weer gewoon opnieuw eredivisievoetbal. Tot dan!

Sem Steijn: 'Soms is lelijk winnen ook lekker'

Matchwinner Sem Steijn kon uiteraard wel lachen na FC Twente-Vitesse (1-0), al weet hij dat het spel van FC Twente niet best was. "Het was moeizaam. Maar we hebben wel karakter getoond. Misschien wilden we bij vlagen ook wel te graag, dat dingen net niet lukken."

Steijn was degene die de enige treffer maakte, in samenwerking met buitenspeler Daan Rots. "Ik zette de aanval zelf op en geef hem mee aan Daan. Door de klik die we hebben weet hij dat hij een bal moet terugspelen op mij en dat deed hij. Daardoor scoorde ik. Het was een goede goal van ons beiden."

FC Twente won daardoor, maar voor de tweede week op rij was het voetbal niet best. Maar dat kan de doelpuntenmaker even weinig schelen. "Soms is lelijk winnen ook lekker. We spelen even twee mindere wedstrijden, dat mag toch? We moeten ook nog een beetje finetunen met z'n allen. Het is nog het begin van het seizoen."

Sem Steijn na FC Twente-Vitesse

Phillip Cocu: 'We hebben de geluksvogel niet op de rug zitten'

Vitesse-trainer Phillip Cocu kon, ondanks de vijfde nederlaag op rij, toch nog wat positieve woorden vinden voor zijn team. Bij FC Twente ging Vitesse met 1-0 onderuit. "Maar ik vind dat we het Twente heel erg lastig hebben gemaakt. We zijn ook een paar keer gevaarlijk geweest, dat ging de laatste twee wedstrijden lastiger. Daarnaast hebben we ook niet heel veel weggegeven. Ik kan de ploeg dus heel weinig verwijten."

Toch staan de Arnhemmers dus weer met lege handen. "En dat is sneu voor het team, want we hadden wel een punt verdiend hier. Nu moeten we de rug rechten en door."

Vitesse zit sportief in de hoek waar de klappen vallen, maar ook qua blessures zit het niet mee. Boutrah en Tielemans ontbraken al en Isimat-Mirin haakte in de warming-up af. En ook Fofana moest per brancard het veld verlaten. "Hoe ernstig het is, kunnen we nog niet goed inschatten, maar het ziet er niet goed uit. Het is duidelijk dat we de geluksvogel niet op de rug hebben zitten. Dan moeten we het maar strijdend doen."

Cocu na FC Twente-Vitesse

Bekijk hier de samenvatting van FC Twente-Vitesse

Bekijk de samenvatting van FC Twente - Vitesse

Amofa: 'Als je Luuk de Jong een paar meter geeft, dan weet je het wel'

Amofa na duels met De Jong: 'Als je Luuk een paar meter geeft, weet je het wel'

Go Ahead Eagles-verdediger Jamal Amofa had het zwaar met Luuk de Jong. De spits scoorde twee treffers. "Als je hem een paar meter geeft, dan weet je het wel", vertelt de verdediger na afloop.

PSV kreeg pas één tegentreffer in de competitie: 'Dat zou je niet achter mij zoeken, hè?'

Weer geen tegengoal voor PSV van Bosz: 'Zou je niet achter mij zoeken, hè?

PSV-trainer Peter Bosz was uiteraard opgelucht na de 3-0 zege van zijn PSV tegen Go Ahead Eagles, eerder deze avond. De Apeldoorner zag Luuk de Jong (twee keer) en Guus Til het net vinden en Walter Benitez wederom het doel schoon houden. En vooral dat laatste, kan de trainer wel bekoren.

Dit is nu de stand in de eredivisie

Dit is de stand in de eredivisie na zes speelrondes

Alleen Ajax en Volendam hebben nog een wedstrijd minder gespeeld. Die wedstrijd is uitgesteld doordat vandaag het restant van Ajax-Feyenoord gespeeld werd.

TWE-VIT | 90+4' Afgelopen! Twente wint met 1-0 van Vitesse

Het is klaar. Vitesse kon, buiten Million Manhoef om, weinig inbrengen aanvallend. De Arnhemse ploeg verliest voor de vijfde keer op rij. De laatste keer dat dat gebeurde, was in 2019, onder de Russische trainer Leonid Slutskiy.

De ploeg komt zo nog dieper in de problemen. FC Twente speelde niet hoogstaand, maar dwong wel de overwinning af. De Tukkers staan nu op een derde plaats in de eredivisie. Dat is toch ook wel weer knap te noemen.

Vitesse kan niet winnen tegen FC Twente

TWE-VIT | 90' Er komen nog vier minuten bij

Er komen nog vier minuten bij.

Kan Vitesse dan nog iets uitrichten? Of gaat FC Twente hier uiteindelijk vandoor met een verdiende, maar verder vrij zakelijke, zege.

TWE-VIT | 85' Vitesse heeft nog vijf minuten

Vitesse heeft nog vijf minuten om de vijfde opeenvolgende nederlaag te voorkomen en de druk bij Phillip Cocu iets weg te halen.

Daarvoor moet de Arnhemse ploeg wel aanvallen, maar dat is de afgelopen kwartier nog amper gebeurd.

TWE-VIT | 77' De doelpuntenmaker vertrekt

De enige doelpuntenmaker van de avond gaat van het veld. Sem Steijn gaat naar de kant en hij wordt vervangen door Carel Eiting.

De transfer van Eiting was natuurlijk een enorme soap, maar daarna heeft de voormalig middenvelder van Volendam nog vooralsnog weinig tongen kunnen losmaken in Enschede.

Carel Eiting komt in de ploeg

TWE-VIT | 71' Mitchell van Bergen komt erbij

Misschien kan vers bloed wat verandering brengen in deze wedstrijd. Het is Daan Rots die het veld verlaat bij FC Twente. Mitchell van Bergen, die ook voor Vitesse speelde, komt erbij.

De buitenspeler heeft nog geen basisplaats veroverd. In de vorige drie duels viel Van Bergen ook al in.

TWE-VIT | 69' Kopkans voor Hendriks

Nu krijgt Vitesse een kansje. Een hoekschop wordt opnieuw ingebracht en dan kan Ramon Hendriks koppen. Maar de centrale verdediger kopt in de handen van Unerstall.

Zo blijven de Arnhemmers wel aangeven dat ze er nog zijn in deze wedstrijd, maar meer dan dat is het voorlopig ook nog niet.

TWE-VIT | 66' Klein beetje opwinding

Een klein beetje opwinding weer in het stadion. Michel Vlap probeert het met een schot van afstand, maar dat vliegt hoog over.

Vooralsnog is er weinig aan in de tweede helft.

Michel Vlap is nog dreigend

TWE-VIT | 57' Weinig spektakel

Twente laat bar weinig zien nog in de tweede helft. Vitesse kan niet heel veel beter dan het nu gaat, daardoor is het nog een vrij saaie openingsfase van de tweede helft.

Het staat nog altijd 1-0 in Enschede. Daar zal de Arnhemse ploeg het meest tevreden over zijn, want zij kunnen zo nog ruiken aan een punt. FC Twente zou graag de voorsprong wat willen uitbreiden natuurlijk.

TWE-VIT | 48' Gele kaart voor de trainer

Vitesse-trainer Phillip Cocu, normaal niet de meest uitgesproken trainer, krijgt een gele kaart van scheidsrechter Van der Laan.

Cocu zal waarschijnlijk iets geroepen hebben naar de leidsman.

Phillip Cocu krijgt een gele kaart

TWE-VIT | 46' De bal rolt weer

De bal rolt weer in de tweede helft. Voor FC Twente zouden drie punten een derde plek op de ranglijst betekenen. Voor Vitesse zou een overwinning vooral even heel veel lucht geven.

PSV-GAE | Bekijk hier de samenvatting van PSV - Go Ahead Eagles

Bekijk de samenvatting van PSV - Go Ahead Eagles

TWE-VIT | 45+7' Rust!

Het is rust in Enschede. FC Twente staat op een verdiende voorsprong. Maar het had dus ook zomaar anders kunnen wezen.

De Enschedese ploeg staat niet goed te voetballen, maar is nog wel altijd de bovenliggende partij.

TWE-VIT | 45+4' Het zit Vitesse helemaal niet mee

Het zit Vitesse dan ook helemaal niet mee in deze wedstrijd. Million Manhoef geeft de bal goed mee aan Said Hamulic. De spits omspeelt doelman Unnerstall en legt vervolgens de 1-1 in het netje.

Alleen grijpt de VAR in. Hamulic staat heel nipt buitenspel. De Arnhemse ploeg komt dus niet op gelijke hoogte en blijft even in de hoek zitten waar de klappen vallen.

TWE-VIT | 45+2' Vlap schiet op doel

Het is allemaal niet heel gevaarlijk, maar FC Twente blijft wel aanvallen. Nu is het Michel Vlap die het probeert met een schot van afstand, maar de middenvelder met de tulband kan doelman Eloy Room niet verrassen.

Twente is de betere ploeg in de Grolsch Veste. Vitesse lijkt weer een moeilijke avond voor de boeg te hebben.

TWE-VIT | 39' Steijn ramt Twente op voorsprong

Daar is de voorsprong voor FC Twente. Het duurde even voordat het balletje echt het netje in ging, maar nu zit hij wel. Het is Rots die de bal perfect klaarlegt op Sem Steijn, die hard raak schiet.

De VAR kijkt nog even of het geen buitenspel is, maar dat blijk niet het geval. De thuisploeg pakt zo een voorsprong. Verdiend is de treffer zeker.

Steijn kan juichen na de 1-0 van Twente

PSV-GAE | 90+5' PSV wint met 3-0

Het is afgelopen in Eindhoven. PSV heeft uiteindelijk geen kind aan Go Ahead Eagles. Drie doelpunten uit voorzetten van de backs waren het recept om de Eagles te verslaan vanavond.

Luuk de Jong en Jordan Teze waren de grote mannen aan Eindhovense zijde.

PSV-GAE | 90+3' PSV speelt wedstrijd uit

PSV speelt de wedstrijd geduldig uit. De koploper heeft de winst al lang en breed binnen en de eerste supporters kunnen dus met een gerust hart vertrekken uit het stadion.

Het was allemaal niet groots wat PSV liet zien, maar de Eindhovenaren blijven zo keurig aan kop van de eredivisie. Na zes wedstrijden hebben zij 18 punten en nog altijd maar één tegentreffer hoeven incasseren.

TWE-VIT | 32' Weer een kans Van Wolfswinkel

Ricky van Wolfswinkel krijgt weer een kans op een treffer tegen zijn oude ploeg. Maar de spits, die de voorkeur krijgt boven Manfred Ugalde, schiet nu recht in de handen van Eloy Room.

Daarmee krijgt FC Twente wel de beste kansen in de wedstrijd, maar is het vooralsnog 0-0.

Ricky van Wolfswinkel mist weer een aardige kans

PSV-GAE | 77' Einde wedstrijd voor De Jong

Een hattrick zit er niet in voor Luuk de Jong. Hij is vervangen door Ricardo Pepi.

Ook Shurandy Sambo en Yorbe Vertessen krijgen nog wat minuten van Peter Bosz. Lang en Ramalho verlaten met Luuk de Jong het veld.

Luuk de Jong verlaat het veld

TWE-VIT | 22' Van Wolfswinkel in het zijnet

FC Twente en Vitesse maken er nog geen spectaculair potje van in de Grolsch Veste. Ricky van Wolfswinkel kreeg net de eerste grote kans.

Sampsted zette goed door en de spits van FC Twente kon een schot lossen, maar hij vond het zijnet. Dus nog altijd 0-0.

PSV-GAE | 73' De Jong kan ook missen

Daar was Luuk de Jong weer met een kopbal. Maar wat blijkt, hij kan die kopballen ook missen. Nu is het een vangbal voor doelman De Lange van Go Ahead Eagles.

PSV blijft wel aanvallen in het duel tegen de Eagles, want ook Jordan Teze test de keeper van Go Ahead nog een keer. Maar de doelpuntenproductie is even gestokt.

TWE-VIT | 11' Daar gaat weer een speler van Vitesse

Tielemans, Boutrah en Isimat-Mirin namen al plaats in de ziekenboeg bij Vitesse. Nu komt daar weer iemand bij. Fodé Fofana gaat op een brancard van het veld met een blessure. Een tegenvaller voor de Arnhemse ploeg, aangezien het al niet makkelijk scoort.

De spits van Vitesse wordt vervangen door Said Hamulic. Die in de eerste wedstrijden een basisplaats had bij de Arnhemmers.

Fodé Fofana moet geblesseerd van het veld

PSV-GAE | 67' Er komt geen tweede treffer voor Til

Guus Til kan een tweede treffer nu helemaal vergeten. De middenvelder wordt gewisseld door trainer Peter Bosz. De Amerikaan Malik Tillman vervangt hem. Blijkbaar was hij voor deze wedstrijd dus wel op tijd. Tegen Almere City had hij zich nog verslapen.

Ook Hirving Lozano verlaat het veld. Hij wordt vervangen door Johan Bakayoko.

TWE-VIT | 1' Meteen een klapper bij Twente-Vitesse

Ondertussen zijn FC Twente en Vitesse ook begonnen in Enschede. Dat begon in de eerste minuut met een klapper. Letterlijk. Michel Vlap en Dominik Oroz botsten keihard op elkaar. Daardoor had Vlap last van zijn hoofd en kreeg hij een tulband om. Oroz moest even gecontroleerd worden aan zijn oog, maar beide spelers kunnen verder.

Vlap met zijn tulband

PSV-GAE | 59' PSV dendert door

PSV stopt vooralsnog niet met aanvallen. Nu is het Lozano die de bal panklaar neerlegt voor Guus Til, maar de middenvelder krijgt niet zijn tweede treffer achter zijn naam. Til schiet de bal namelijk keihard op de lat.

Trainer Peter Bosz kijkt nu een stuk meer tevreden dan de eerste helft, toen PSV het nog lastig had. Maar nu is het vrijuit spelen voor de thuisploeg.

PSV-GAE | 53' Daar is het 'kopkanon' weer

Het is bijna precies dezelfde goal als de 1-0, maar nu betekent het de 3-0 op het scorebord. Jordan Teze geeft weer een afgemeten voorzet op Luuk de Jong, die als 'kopkanon' weer keihard toeslaat. De spits maakt zijn tweede kopdoelpunt van de avond. Het is zijn 62e kopdoelpunt deze eeuw.

Daarmee beslist PSV het duel wel heel vroeg in de tweede helft. Het is nu aan Go Ahead Eagles om de schade beperkt te houden in Eindhoven, want scorend vermogen is er genoeg bij de ploeg van Peter Bosz.

Luuk de Jong viert zijn tweede treffer van de avond

TWE-VIT | Een afhaker bij Vitesse

Afgelopen zondag haakte Matthijs Tielemans al af bij Vitesse in de warming-up, nu is het Nicolas Isimat-Mirin die dat doet. De verdediger is niet fit genoeg om te starten. Hij wordt vervangen door Dominik Oroz.

Het zit Vitesse qua blessures dan ook nog niet mee voor de wedstrijd in Enschede.

PSV-GAE | 49' Daar is de tweede treffer voor PSV

En daar is de tweede treffer voor PSV. Eigenlijk op bijna exact dezelfde manier als de 1-0. Nu is het Patrick van Aanholt met een uitstekende voorzet en is het Guus Til die van dichtbij binnen werkt.

Zo start de koploper van de eredivisie uitstekend aan de tweede helft. Alle hoop die Go Ahead Eagles had aan het begin van de tweede helft, is nu wel verdwenen.

Til zet PSV op 2-0

PSV-GAE | 46' We zijn weer begonnen

Scheidsrechter Nagtegaal zingt weer het hoogste lied. We kunnen beginnen aan de tweede helft.

TWE-VIT | Het is tijd, de hoogste tijd...

Dat Vitesse punten gaat halen in de eredivisie. In de schaduw van Ajax is er ook in Arnhem een flinke sportieve crisis gaande. Vitesse heeft pas drie punten verzameld uit de eerste vijf wedstrijden. Tegen Sparta, afgelopen zondag, schoot de ploeg zelfs niet één keer op doel. En aanvallend lukte er ook al weinig tegen RKC en AZ.

Trainer Phillip Cocu staat dan ook onder druk in Arnhem. Een resultaat zou hem, maar ook veel Vitesse-supporters, helpen om wat rustiger te slapen de komende tijd.

Phillip Cocu staat onder druk in Arnhem

PSV-GAE | 45' Het is rust in Eindhoven

Het laatste fluitje van de eerste helft heeft geklonken. Dat betekent dat we gaan rusten met een 1-0 voorsprong van PSV in het Philips Stadion. En uiteraard was dat doelpunt een kopdoelpunt van Luuk de Jong.

Spannender dan dat kunnen we het helaas niet maken, laten we hopen dat er in de tweede helft meer spektakel is.

PSV-GAE | 42' Daar was bijna de tweede kopgoal

Daar was bijna de 2-0 voor PSV. Een voorzet van Noa Lang komt op het hoofd van Luuk de Jong, maar zijn kopbal wordt geblokt. Til krijgt daarna een herkansing, maar dan is doelman De Lange er op tijd bij.

De thuisploeg speelt niet heel erg goed, maar krijgt door de vele individuele klasse toch ook wel weer de mogelijkheden op meerdere doelpunten.

Luuk de Jong was dichtbij een tweede treffer

PSV-GAE | 38' Adekanye pakt de eerste prent

Bobby Adekanye houdt van kaarten. Vorig seizoen verzamelde hij ze regelmatig en hij kreeg dit seizoen ook al een rode kaart. En nu besluit hij er weer een toe te voegen aan zijn verzameling.

Nagtegaal geeft de aanvaller een gele kaart als hij net iets te onbesuisd doorgaat. Het is de eerste prent van deze wedstrijd.

PSV-GAE | 31' Bijna kan Nauber juichen

Gerrit Nauber heeft een kaal hoofd waar hij goed mee kan koppen. Dat doet hij dan ook, maar zijn kopbal is net te hoog. Daardoor komt Go Ahead Eagles nog niet terug in de wedstrijd.

Dat zou overigens niet geheel onverdiend zijn als dat wel gebeurt. PSV speelt ook niet geweldig. Go Ahead doet leuk mee. Daar zal trainer Rene Hake vast niet heel ontevreden mee zijn.

Rene Hake in het Philips Stadion

PSV-GAE | 29' Lang zorgt voor gevaar

Noa Lang toont weer zijn klasse voor PSV. Eerst wordt hij gelanceerd door Ismael Saibari en schiet de buitenspeler in het zijnet. Overigens deed hij dat wel in buitenspelpositie.

Daarna lijkt Lang er vandoor te kunnen, maar wordt hij aan zijn arm gegrepen door Jamal Amofa. Een strafschop zit er alleen niet in, zeggen scheidsrechter Nagtegaal en de VAR.

PSV-GAE | 23' Meteen een kans voor Go Ahead

Ze laten het bij Go Ahead niet zomaar gebeuren. Binnen een minuut had het alweer gelijk kunnen staan in Eindhoven.

Had gekund, maar Bas Kuipers schiet vanuit een moeilijke hoek op de vuisten van Walter Benitez. Het was wel een goede aanval van de ploeg van Rene Hake.

PSV-GAE | 21' Goal voor PSV!

En daar is de voorsprong voor PSV. De Eindhovenaren zochten al regelmatig de aanval en worden nu beloond. Het is Jordan Teze die een uitstekende voorzet in huis heeft. En hoe kan het ook anders, Luuk de Jong promoveert die voorzet tot de verdiende voorsprong voor de Eindhovenaren.

Het is alweer de vijfde competitietreffer voor de spits van PSV.

Luuk de Jong kopt raak tegen Go Ahead Eagles

TWE-VIT | Manhoef terug, De Regt in de basis

De opstelling van Vitesse tegen FC Twente

Bij Vitesse is de opstelling ook al bekend. Mathijs Tielemans en Amine Boutrah zijn geblesseerd en kunnen niet meedoen. Dat betekent wel dat Million Manhoef zijn terugkeer kan maken in de basis, nadat hij een wedstrijd geschorst was. De 20-jarige Gyan de Regt krijgt ook een basisplaats bij het geplaagde Vitesse.

TWE-VIT | Van Wolfswinkel krijgt basisplaats tegen oude ploeg

Ricky van Wolfswinkel bezorgde Vitesse een bekerwinst in 2017 met twee treffers in de finale tegen AZ, maar vanavond staat de aanvaller van FC Twente weer tegenover zijn oude ploeg. Van Wolfswinkel moet de concurrentie wekelijks aangaan met Manfred Ugalde, maar krijgt nu de voorkeur van trainer Joseph Oosting.

Van Wolfswinkel in de basis tegen Vitesse

PSV-GAE | 10' Eerste kans voor PSV

Het eerste echte gevaar voor PSV is er na 10 minuten. Hirving Lozano, die weer de voorkeur krijgt boven Johan Bakayoko, geeft een goede voorzet op Luuk de Jong. Maar de spits ziet zijn inzet gekeerd worden door doelman De Lange.

PSV dringt aan in de openingsfase, maar Go Ahead heeft de organisatie goed voor elkaar vooralsnog.

PSV-GAE | 1' PSV en Go Ahead Eagles begonnen aan 'eredivisietopper'

De eerste eredivisietopper voor PSV is begonnen. Tenminste als we Peter Bosz mogen geloven. Hij noemt Go Ahead Eagles de eerste toptegenstander.

De ploeg uit Deventer staat ook op een 6e plaats en heeft vijf punten minder dan dan de ploeg uit Eindhoven.

Rene Hake en Peter Bosz

Peter Bosz heeft een voorliefde voor Go Ahead

Peter Bosz heeft een voorliefde voor de tegenstander van vandaag. Vroeger, als speler van de Apeldoornse Boys, ging hij met zijn teamgenoten regelmatig een wedstrijdje kijken in Deventer.

Maar vanavond zal hij ongetwijfeld hopen dat zijn PSV gewoon de vloer aanveegt met Go Ahead Eagles.

PSV mist ook Isaac Babadi

En nog een afhaker aan PSV-zijde. Ook de 18-jarige Isaac Babadi zit niet bij de selectie.

Babadi begon zo sterk aan het seizoen in Eindhoven. De Nijmegenaar werd geroemd om zijn spel, ook in Europese wedstrijden. Maar zijn talent vanavond tonen zit er dus niet in.

Isaac Babadi mist PSV-Go Ahead Eagles

Het lijkt een kansloze missie voor Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles gaat natuurlijk vol goede moed beginnen aan de uitwedstrijd bij koploper PSV. Maar op basis van het verleden lijkt het een kansloze missie te worden voor de ploeg uit Deventer. De laatste vijf thuisduels won PSV allemaal tegen Go Ahead. De Eagles scoorden geen enkele keer.

PSV-Go Ahead Eagles werd in het verleden 33 keer gespeeld. De Eindhovenaren wonnen 25 keer, vier keer werd het gelijk en vier keer won Go Ahead.

Van Breukelen stopt als commissaris bij PSV

Hans van Breukelen stopt als commissaris bij PSV. De 66-jarige oud-doelman stelt zich niet verkiesbaar voor een nieuwe termijn, meldt de Eindhovense voetbalclub. Van Breukelen maakte van 2010 tot 2016 deel uit van de raad van commissarissen bij PSV en daarna van 2019 tot nu. Het is nog niet bekend wie zijn opvolger wordt.

Naast Van Breukelen stopt ook Ton van Veen als commissaris. Paul Verhagen neemt per 1 oktober zijn plek over. Robert van der Wallen is voorzitter van de raad van commissarissen van PSV, die naast Verhagen verder bestaat uit Ingrid Wolf-De Jonge en Klaas Dijkhoff.

Hans van Breukelen

Kan Sow een doelpuntje maken?

Go Ahead Eagles heeft al tien punten vergaard dit jaar. Dat deden ze meestal met twee Edvardsens in de basiself, maar één van hen mag vanavond niet starten. Het gaat om Victor. Sylla Sow, die vorige week nog trefzeker was tegen Fortuna Sittard, begint nu in de spits. Kan hij iets zeldzaams doen? Scoren tegen PSV? De Eindhovenaren kregen pas één tegentreffer dit eredivisieseizoen.

Jamal Amofa krijgt ook een basisplaats van trainer Rene Hake. Dat komt omdat Joris Kramer geblesseerd is.

De opstelling van Go Ahead Eagles

PSV zonder Schouten, Dest en Bella-Kotchap

PSV kan niet op volle oorlogssterkte aantreden tegen Go Ahead Eagles. Jerdy Schouten is bijvoorbeeld niet fit en zit niet bij de selectie, Sergiño Dest is ziek en Bella-Kotchap herstelt nog na een getrokken kies. Laatstgenoemde zit overigens wel weer bij de wedstrijdselectie.

Opstelling PSV tegen Go Ahead Eagles

De stand in speelronde drie...of zes

Dit is overigens de huidige stand tijdens speelronde drie, die vandaag deels wordt ingehaald. Dat komt doordat de ploegen die Europees speelden uitstel kregen voor hun wedstrijd in speelronde drie. PSV en Twente komen daardoor vandaag in actie. AZ speelt morgen om 20.00 uur tegen Heracles.

Doordat Ajax vanmiddag het restant speelde van de wedstrijd tegen Feyenoord, wordt speelronde 3 pas later voltooid. Voor Ajax-Volendam is nog geen nieuwe datum gevonden.

De stand in de eredivisie

Nog twee keer 90 minuten vandaag

Na die 35 minuten voetbal in de Johan Cruijff Arena, gaan we vanavond nog twee potjes met de volledige 90 minuten zien. Tenminste, dat hopen we. PSV neemt het thuis om 18.45 uur op tegen Go Ahead Eagles en FC Twente zal om 20.00 uur in de eigen Grolsch Veste proberen het geplaagde Vitesse nog verder in de problemen te brengen.

Bekijk de reacties van Steijn, Slot en Berghuis

Steijn wil rust bij Ajax

"Dit is niet wat je ervan verwacht. Afgelopen zondag, aan het begin, was hoe het hoort te zijn. Met een kolkende Arena. Dit is niet hoe het moet zijn.", aldus Ajax-trainer Maurice Steijn na het uitspelen van de Klassieker in het lege stadion.

Steijn spreekt over een moeilijk voorbereiding. "Wij hadden met twee scenario's te maken. Zouden eigenlijk tegen Volendam spelen. Pas gisteren werd het definitief Feyenoord."

"Met een extra spits hebben we geprobeerd het om te draaien, maar binnen een paar minuten is die binnen." Bij de tegengoal zag hij het opnieuw misgaan in de Ajax-defensie. "De 0-4 is drie tegen een, dan moet je of het duel winnen of de bal uittrappen. Dat ging er in mijn ogen fout."

De trainer wil niets kwijt over het vertrek van de technisch directeur afgelopen zondag en de rvc-voorzitter eerder vandaag. "Wij hebben met z'n allen behoefte aan rust, ik hoop dat we dat heel snel krijgen." Zijn verdere wensen? "Punten en behoorlijk spel."

Maurice Steijn

Slot: 'Wilden hier nog een keer winnen'

"We wilden ontzettend graag hier voor de tweede keer winnen. het voelde alsof de glans van onze overwinning van afgelopen zondag werd afgenomen", aldus Slot na het restant van de Klassieker. "De enige manier om dat weer terug te krijgen is hier nog een keer winnen. Ik hoop dat de jongens alsnog de credits krijgen dat we hier voor het eerst in de historie met 4-0 winnen."

Slot en Feyenoord benaderden het restant van de Klassieker hetzelfde als 'deel 1' afgelopen zondag. "We zijn met de groep een hotel in gegaan om het zo serieus als we kunnen te benaderen."

Slot kroop in het hoofd van de tegenstander. "Wat zou ik zelf doen? Vol op de aanval spelen. Dus daar hebben wij ons op voorbereid. Natuurlijk wil je ook kijken wat er te halen is. Maar het allerbelangrijkste als je 3-0 voorstaat is dat je niets meer weggeeft."

Arne Slot

Berghuis: 'Nog veel te ontwikkelen'

"Geen één speler wil zulke wedstrijden op de mat leggen", zegt Steven Berghuis na het uitspelen van de Klassieker. "Je probeert van te voren wat te bedenken om die 1-3 te maken, en dan ligt binnen vier minuten de 0-4 erin. Dan is dat wat het is."

"De resultaten en manier waarop we spelen, als je zoveel tegengoals incasseert al sinds begin van het seizoen, daarin hebben we nog zoveel te ontwikkelen. Dat heeft Feyenoord goed blootgelegd", baalt Berhuis. "Maar er zijn geen middelen voor, behalve hard blijven werken. Op naar zaterdag de wedstrijd tegen RKC.

Steven Berghuis

De samenvatting van het restant

Bekijk de samenvatting van het restant van Ajax - Feyenoord

AJA-FEY | 90+2' Laatste fluitsignaal

Het zit erop in de lege Arena. Feyenoord heeft de crisis bij Ajax nog groter gemaakt. De Rotterdammers maakten er in het restant nog één doelpunt bij: 0-4.

AJA-FEY | 90' Blessuretijd

Er komen nog twee minuten bij, en dan zit de Klassieker er na meer dan drie hele dagen op. Schotje van Berghuis nog, maar niets wees erop dat Ajax vanmiddag nog iets kon tegen Feyenoord.

AJA-FEY | 88' Slot wisselt door, kans Lingr

Feyenoord gebruikt ook de laatste twee wissels. Lingr en Nieuwkoop komen in de ploeg voor Timber en Geertruida.

Lingr krijgt direct een kans om de 0-5 te maken, maar de invaller komt net als Giménez een teenlengte tekort om de inzet van Trauner in het doel te werken.

AJA-FEY | 80' Kansje Akpom, vier wissels

Chuba Akpom kopt op doel, de eerste kans van Ajax sinds de hervatting. Maurice Steijn voert twee wissels door bij de Amsterdammers. Van Axel Dongen en Ávila komen in de ploeg voor Forbs en Vos.

Ook Feyenoord wisselt: Paixão en Stengs gaan eruit, Ueda en Jahanbakhsh komen in het veld.

AJA-FEY | 76' Schot Paixão

Giménez wordt flink geraakt bij een aanval van Feyenoord. Het spel gaat door en Igor Paixão krijgt de bal voor zijn voeten. Hij ziet Ajax-doelman Gorter ver voor zijn doel staan er probeert het in één keer. Net over.

Feyenoord heeft de wedstrijd door de vierde goal volledig onder controle. Ajax leek een offensief te hebben voorbereid, maar blijft tandeloos in de hervatting.

AJA-FEY | 66' Gele kaart Vos

Gevaarlijke uitbraak Feyenoord, Silvano Vos houdt Calvin Stengs vast om de kans op een vijfde Feyenoord-treffer te voorkomen.

AJA-FEY | 59' Doelpunt Feyenoord

Daar is de 0-4 van Feyenoord al, drie minuten na de hervatting van de wedstrijd. Ajax valt aan, verliest de bal en in de omschakeling maakt Feyenoord het af. Santiago Giménez met zijn derde goal in deze Klassieker.

AJA-FEY | 56' Wedstrijd hervat

De bal rolt in de lege Johan Cruijff Arena. De Klassieker is hervat.

Ook Ajax wisselt

Ook bij Ajax meteen een invaller bij de hervatting van de Klassieker. Aanvaller Chuba Akpom komt erin voor linksback Anass Salah-Eddine.

Salah-Eddine kwam zondagmiddag voor aanvang van de tweede helft in het veld, maar speelde maandagavond ook nog mee met Jong Ajax tegen FC Eindhoven (1-1).

Zerrouki 'valt in' bij Feyenoord

Feyenoord-trainer Arne Slot gaat bij de hervatting van de wedstrijd direct zijn eerste wissel inzetten. Middenvelder Ramiz Zerrouki komt in de ploeg voor aanvaller Yankuba Minteh, kondigt Slot aan bij ESPN. Minteh zou zondag al gewisseld worden, dat doet Slot nu alsnog. Omdat de wedstrijd met een dood spelmoment begint, kan hij Zerrouki direct inbrengen.

"Dit is een situatie die ik nooit eerder heb meegemaakt, dus dan ga je nadenken wat je zelf als trainer zou gaan doen", aldus Slot. "Ik zou vol op de aanval gaan spelen en de bal erin pompen, en dan hopen dat 'ie goed valt."

Ajax lijkt ook een plan te hebben want er lopen drie extra spelers warm: Ávila, Van Axel Dongen en Akpom.

Rustig rond het stadion

Joep Schreuder geeft een update over de stand van zaken voorafgaand aan het restant van de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord, buiten het stadion is alles rustig.

De update werd opgenomen voor het nieuws van het terugtreden van rvc-voorzitter Pier Eringa,

Rust rond Arena voor restant Klassieker: ‘Niemand wil hier zijn’

Voorzitter rvc Ajax treedt terug

Een uur voordat het restant van het duel tussen Ajax en Feyenoord wordt gespeeld, heeft de Amsterdamse club bekendgemaakt dat Pier Eringa terugtreedt als voorzitter van de Raad van Commissarissen (rvc) van Ajax.

Feyenoord is binnen

Daar is de Feyenoord-bus. Onder politiebegeleiding zijn de spelers uit Rotterdam veilig aangekomen in de Arena. Over een uur gaat er weer gevoetbald worden in Amsterdam.

De Feyenoord-bus

Spelers op het veld

De spelers laten zich zien op het veld. Dit keer worden ze niet toegezongen of -geschreeuwd door tienduizenden toeschouwers, maar overheerst de stilte in de Arena.

 • NOS
  Spelers op het veld
 • NOS
  Een leeg stadion
 • NOS
  Een leeg stadion

Veiligheidsrisicogebied

Politie bij de Arena

Het gebied rond de Johan Cruijff Arena is vanmiddag aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Iedereen in het gebied kan dus preventief worden gefouilleerd en gecontroleerd op het bezit van bijvoorbeeld vuurwerk of wapens.

Dat heeft burgemeester van Amsterdam Femke Halsema besloten in overleg met het Openbaar Ministerie en de politie.

Hoofdingang nog altijd kapot en gesloten

De hoofdingang van de Arena werd tijdens de ongeregeldheden van afgelopen zondag gesloopt en is nog altijd niet te gebruiken. Ook de fanshop is vandaag gesloten.

 • NOS
  De hoofdingang van de Arena is dicht
 • NOS
  De hoofdingang van de Arena kan nog steeds niet gebruikt worden
 • NOS
  De fanshop is gesloten vandaag

Hoe ziet de hervatting eruit?

Het duel begint straks om 14.00 uur met een stuiterbal rond de middenlijn en met de stadionklok op 55 minuten. Beide ploegen beginnen normaal gesproken met de elf spelers die op het veld stonden toen supporters van de thuisploeg zondag voor de tweede keer vuurwerk op het veld gooiden.

Dat betekent dus dat Devyne Rensch (in de 32ste minuut ingevallen voor Anton Gaaei) en Anass Salah-Eddine (in de rust ingevallen voor Borna Sosa) in het veld zullen staan bij Ajax. Feyenoord-trainer Slot had nog geen wissels doorgevoerd.

Kenneth Taylor (Ajax), Santiago Giménez en Timon Wellenreuther (Feyenoord) kregen zondag een gele kaart. Zij worden uit het veld gestuurd als ze in het restant van het duel opnieuw met geel bestraft worden.

Harde kern wil meer dan alleen ontslag Mislintat

Van een rustige aanloop naar het restant van het duel zal geen sprake zijn vandaag in Amsterdam. Supporters van de harde kern van Ajax hebben namelijk opgeroepen om 13.00 uur naar de Johan Cruijff Arena te komen.

De eerste stap is afgelopen zondag gezet, doelt de F-Side in een bericht op sociale media op het ontslag van directeur voetbalzaken Sven Mislintat. "En we gaan door in onwillekeurige volgorde."

Als het aan de F-Side ligt, dan vertrekken Pier Eringa, Georgette Schlick, Annette Mosman, Jan van Halst en Maurits Hendriks ook snel bij Ajax. Eringa, Schlick en Mosman zitten in de raad van commissarissen. Jan van Halst is interim-directeur van de club uit de hoofdstad en Hendriks was nauw betrokken bij het aanstellen van Mislintat.

Mannsverk ontbreekt, Godts toegevoegd aan Ajax-selectie

Sivert Mannsverk zat zondag nog op de bank bij de Klassieker, maar zal bij het restant van het duel ontbreken. De 21-jarige middenvelder is geblesseerd en wordt in de selectie vervangen door Mika Godts.

De regels van de KNVB schrijven voor dat Ajax en Feyenoord spelers die zondag op het wedstrijdformulier stonden, alleen mogen vervangen als zij aantoonbaar geblesseerd zijn. Omdat Mannsverk zijn hiel in het gips zit, was het niet lastig te constateren door de sportarts van de KNVB dat hij daadwerkelijk geblesseerd is.

Sivert Mannsverk

Besluit over het restant

Vervolgens begon het gesteggel over wat er moest gebeuren met de resterende 35 minuten van het duel.

"Het is competitievervalsing, wat het ook gaat zijn", was Feyenoord-trainer Arne Slot stellig. "Het is niet voordelig voor ons dat die wedstrijd wordt gestaakt. Met 0-3 en hoe de wedstrijd verliep, was het geloof bij Ajax weg. Ze hebben donderdag ook nog een zware wedstrijd gespeeld tegen Marseille, dan wil je graag dat die wedstrijd doorgaat."

Het competitiebestuur betaald voetbal besloot maandag dat de Klassieker woensdag om 14.00 uitgespeeld ging worden zonder publiek. Tot woede van Ajax, dat eigenlijk een wedstrijd tegen FC Volendam op het programma had staan. Er werd gedreigd met juridische stappen, maar de Amsterdammers besloten uiteindelijk toch niet naar de rechter te stappen en zich neer te leggen bij het besluit.

Slot ziet gestaakte klassieker als 'absolute competitievervalsing'

Hoe het misliep

De sfeer in de Johan Cruijff Arena werd grimmiger en grimmiger gedurende de wedstrijd, zeker na de derde Rotterdamse goal. Bij een 3-0 stand in het voordeel van Feyenoord gooiden Ajax-supporters fakkels op het veld van de Johan Cruijff Arena.

Ook vlak voor het einde van de eerste helft werd de wedstrijd al onderbroken, nadat fans vuurwerk op het veld hadden gegooid. En na de 0-2 lag de wedstrijd eveneens kort stil, omdat er een plastic beker op het veld was gegooid. De dader werd gepakt en verwijderd uit het stadion.

De spelers gaan naar binnen, nadat er weer vuurwerk op het veld is gegooid

Hoe ging het zondag sportief gezien?

De niet uitgespeelde Klassieker was een harde leerschool voor met name Anton Gaaei. Door twee fouten van de pas 20-jarige Deen konden de Rotterdammers voor rust al het verschil maken.

Gaaei, in de zomer overgekomen van Viborg FF, werd na negen minuten aan de rechterkant simpel weggezet door Quinten Timber. De middenvelder van Feyenoord bracht vervolgens Santiago Giménez in stelling en de Mexicaan, aan de aandacht ontsnapt van Jorrel Hato, knalde de bal kiezelhard met links langs keeper Jay Gorter.

Flater Gaaei

Na de volgende flater van Gaaei, dit keer een jammerlijk mislukte pass recht in de voeten van Giménez, ging het helemaal mis bij Ajax. De Feyenoord-spits pakte het cadeautje na het omspelen van Hato uit.

Na een mislukte poging van Borna Sosa (blok Mats Wieffer) lag het achterin opnieuw helemaal open bij Ajax. Igor Paixão, vervanger van de geblesseerde Luka Ivanusec, passeerde uiteindelijk Gorter.

Bekijk de samenvatting van Ajax - Feyenoord

Weer terug in Amsterdam

Veel woede en dreigementen om naar de rechter te stappen later, zijn we weer terug in Amsterdam voor het restant van de Klassieker. Ajax-Feyenoord werd zondag bij een 0-3 tussenstand definitief gestaakt, nadat er vuurwerk op het veld was gegooid.

Om 14.00 wordt de wedstrijd hervat in de Arena, waar vandaag geen publiek welkom is.