Verdachte in volledige beperkingen, voorgeleiding volgende week
- Het is de dag na de schietpartij in Rotterdam, waarbij drie mensen om het leven kwamen.
- Erasmus MC ontving signalen dat examencommissie doelwit was van de dader
- Verdachte gebruikte racistische scheldwoorden voor buurvrouw
- Bij het Erasmus MC zijn de medewerkers weer aan het werk gegaan
- Het Erasmus MC verplichtte de verdachte tot psychologisch onderzoek
- Lees hier alles wat we nu weten
Reconstructie schietpartij Rotterdam
Gisteren werden aan het Heiman Dullaertplein en in het Erasmus MC drie mensen neergeschoten bij twee schietpartijen.
De video hieronder is een reconstructie van wat we nu weten over de schietpartijen:
Buurman verdachte schietpartijen: 'Dit had voorkomen kunnen worden'
De buurman van de twee slachtoffers aan het Heiman Dullaertplein deed al eerder meldingen over dierenmishandeling door verdachte Fouad L. Volgens hem haalden die meldingen niets uit.
"Dit had voorkomen kunnen worden", zegt de buurman. "Iedereen was op de hoogte van zijn labiliteit."
Nieuwsuur sprak met de buurman van twee van de slachtoffers van de Rotterdamse schietpartijen:
Herdenkingsplaatsen voor overleden huisarts
Vandaag zijn in Rotterdam verschillende herdenkingsplekken gemaakt voor de 43-jarige huisarts Jurgen Damen, die gisteren om het leven kwam bij de schietpartij in het Erasmus MC. Mensen kwamen samen en lieten bloemen achter. Ook demissionair minister De Jonge bezocht een van de herdenkingsplekken. Damen was de huisarts van De Jonge.
Student Ymke kwam de schutter tegen in het ziekenhuis
Ymke, student geneeskunde, was op het moment van de schietpartij in het Erasmus MC. De paniek en onduidelijkheid was in het begin heel groot, vertelt ze aan de NOS. Omdat het onduidelijk was waar ze heen moest of waar de dader was, liep ze samen met een vriendin naar boven. "Niet wetende dat we daarmee eigenlijk recht zijn kant op liepen."
"Hij was naar ons aan het roepen en schreeuwen dat we weg moesten wezen en of we idioot waren dat we nog in het EMC waren", zegt Ymke. Pas toen de man een wapen trok werd het hen duidelijk dat het om de schutter ging. De man begon daarna met het stichten van brand. Ymke en de vriendin wisten weg te komen.
In de video hieronder vertelt Ymke over de gebeurtenissen van gisteren:
Verweij zegt nog bezig te zijn met de schrik te boven komen, maar er thuis en met vriendinnen goed over te kunnen praten. Gevraagd naar of er begeleiding voor haar is, zegt ze dat ze even wil afwachten of ze dat nodig vindt. "Vanuit het EMC is in ieder geval die mogelijkheid er absoluut, ik wil het nu eerst even zelf aankijken hoe het met me gaat."
Verdachte in volledige beperkingen, voorgeleiding volgende week
Het Openbaar Ministerie Rotterdam zegt op X dat de verdachte in volledige beperkingen zit, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. De voorgeleiding bij de rechter-commissaris zal volgende week plaatsvinden.
Omdat het onderzoek nog loopt, kan het OM niet inhoudelijk op de zaak ingaan.
Erasmus MC: politie ontving signalen dat examencommissie doelwit was
"De politie ontving tijdens de zoekactie signalen dat de dader het gemunt had op de examencommissie", zegt het Erasmus MC. Een van de commissieleden die risico liep, werd door de politie op tijd in veiligheid gebracht.
In een eerdere versie van de verklaring stond dat het ziekenhuis zelf signalen had gekregen over het doelwit van de dader, waarbij het niet duidelijk was wanneer die signalen het ziekenhuis hadden bereikt.
Aboutaleb: 'Veel verdriet en sloten met tranen'
In het gesprek met de wijkbewoners vandaag sprak de Rotterdamse burgemeesters Aboutaleb ook jongeren en kinderen. "Er was veel verdriet en sloten met tranen", zegt Aboutaleb, die zegt vooral als burgervader aanwezig te zijn bij de bijeenkomsten.
Gemeente opent condoleanceregister in Rotterdam
De gemeente Rotterdam opent een condoleanceregister voor de slachtoffers van de twee schietpartijen gisteren. Het register ligt in een pand aan de Looiershof, tegenover het huis waar de eerste schietpartij plaatsvond. Vanaf morgen tot woensdag 4 oktober kunnen mensen tussen 09.00 uur en 17.00 uur terecht om in het register te schrijven.
In het gebouw, een publiekslocatie van de gemeente, waren vandaag bijeenkomsten voor wijkbewoners. Ook burgemeester Aboutaleb was daarbij aanwezig.
Het register blijft ook in het weekend open, citeert persbureau ANP een woordvoerder van de gemeente.
Ook Feyenoord speelt dit weekend met rouwbanden
Feyenoord laat weten dat er voor de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles zaterdag een minuut stilte zal worden gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Ook zullen de spelers rouwbanden dragen.
Eerder vandaag lieten de eveneens Rotterdamse voetbalclubs Excelsior en Sparta weten komende zondag een minuut stilte te houden. Ook hun spelers dragen tijdens de wedstrijd rouwbanden. Sparta liet daarnaast weten dat een van de slachtoffers in 2004 stage liep bij de voetbalclub.
Rotterdammers leggen bloemen bij huis slachtoffers
Aan het Heiman Dullaertplein, waar gisteren de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter werden neergeschoten, komen nabestaanden samen. Ze omhelzen elkaar en hangen bloemen en foto's op.
Burgemeester Aboutaleb: 'gesproken over stille tocht'
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft op een bijeenkomst voor wijkbewoners van Delfshaven gesproken over een eventuele stille tocht volgende week. De bewoners gaan nu overleggen of ze dat willen, zegt de burgemeester.
Aboutaleb zegt daarnaast vooral geluisterd te hebben. "Het raakt je diep als mensen op zoek zijn naar antwoorden, antwoorden die ik nu niet kan geven."
Erasmus MC ontving signalen dat examencommissie doelwit was van de dader
Het Erasmus MC had signalen ontvangen dat de examencommissie van de opleiding geneeskunde een doelwit was van de dader. Dat schrijft de voorzitter van de raad van bestuur Stefan Sleijfer in een verklaring. Een van de leden van de examencommissie is op tijd in veiligheid gebracht door de politie. Uit de verklaring wordt niet duidelijk wanneer dit precies is gebeurd.
Eerder vandaag zei Sleijfer al tegen de NOS dat de verdachte op het punt stond om arts te worden, maar eerst een psychologisch onderzoek moest afronden voordat hij zijn bul in ontvangst kon nemen. Daartoe besloot de examencommissie na zorgen van het Openbaar Ministerie. Het OM had het Erasmus MC gewaarschuwd vanwege een veroordeling voor dierenmishandeling en ander "zorgwekkend gedrag", zei Sleijfer.
In de verklaring zegt Sleijfer dat de student niet afwijzend tegenover het verzoek stond, maar dat hij niet aan de voorwaarde heeft voldaan. "Er kwam geen verklaring van een psycholoog en op dit moment is onbekend of er contact is geweest met een psycholoog."
Bloemen bij huisartsenpraktijk waar huisarts werkte
Bij het gezondheidscentrum op Katendrecht in Rotterdam-Zuid liggen bloemen. Het gaat om de huisartsenpraktijk waar de 43-jarige docent die gisteren werd neergeschoten werkte.
Ook Erasmus MC opent hulplijn
Het Erasmus MC heeft een hulplijn geopend voor mensen die gisteren aanwezig waren bij het incident en daar over willen praten. Dat maakt het ziekenhuis bekend op X. "Er staat een professionele staf klaar voor medewerkers, patiënten en bezoekers", schrijft het ziekenhuis.
Foto's aan hekken, 'buurt echt geschokt'
"De buurt was echt geschokt gisteren", zegt de eigenaresse van een café schuin tegenover de woning waar de eerste schietpartij plaatsvond tegen de NOS. "Iedereen was er helemaal van onder de indruk. Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt."
Gemeente Rotterdam opent doorkieslijn
De gemeente Rotterdam heeft een speciale doorkieslijn geopend voor Rotterdammers die vragen hebben over de schietpartijen. Via het nummer 14010 komen mensen door 5 in te toetsen terecht bij medewerkers aan wie ze vragen kunnen stellen, laat de gemeente weten aan persbureau ANP.
Gemeente, politie en het Erasmus MC krijgen heel veel vragen over wat er is gebeurd, bijvoorbeeld of er condoleanceregisters worden geopend en of er openbare herdenkingen zijn. Rotterdam maakt later vandaag bekend waar bijeenkomsten zullen plaatsvinden.
Minuut stilte en rouwbanden bij duel Excelsior - Sparta
Bij de derby tussen de Rotterdamse voetbalclubs Excelsior en Sparta aankomende zondag wordt een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Dat laten beide clubs op X weten. De spelers dragen tijdens de wedstrijd tevens rouwbanden.
Verdachte gebruikte racistische scheldwoorden voor buurvrouw
De verdachte heeft op het anonieme webforum 4Chan verschillende racistische en seksistische scheldwoorden gebruikt voor de buurvrouw die meldingen bij de politie deed over dierenmishandeling. Ook haar kinderen werden op die manier beledigd. Op het forum klaagde Fouad L. tevens over de meldingen door de vrouw.
L. omschrijft zijn buurvrouw in racistische termen als een witte vrouw die kinderen krijgt met een zwarte man. Het is nog niet officieel bevestigd dat het gaat om de gedode vrouw en dochter, maar de feiten die de NOS heeft wijzen daar allemaal op. De politie heeft zich ook nog niet uitgelaten over een racistisch motief, maar zei eerder wel te onderzoeken of L. handelde uit wraak tegen zijn buurvrouw. Dat is een van de scenario's die worden onderzocht.
'Mensen komen hier om beter te worden en dan gebeurt zoiets'
Huisartsenvereniging: onvoorstelbaar dat opleidingsdag zo eindigde
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) noemt het "onvoorstelbaar" dat een opleidingsdag zo "gruwelijk kon eindigen en het einde maakte aan het leven van een gewaardeerde collega-huisarts". "Het heeft een diepe impact op ons allemaal."
De LHV schrijft in een reactie dat het medeleven uitgaat naar de slachtoffers, hun families en alle betrokkenen. "En we leven in het bijzonder mee met onze collega-huisartsen en de geneeskundestudenten die geraakt zijn door deze geweldsdaad."
Yesilgöz: 'Gitzwarte dag'
"Het is vreselijk, het is een gitzwarte dag geweest in Rotterdam gisteren", zegt demissionair minister van Justitie Yesilgöz. "Iedereen heeft hard gewerkt om de dader te pakken en te zorgen dat de rust weer terugkwam."
"Na elk heftig incident moet je altijd kijken wat is hier gebeurd, kunnen we hiervan leren, kan het een volgende keer op een andere of betere manier worden aangepakt." De minister zegt dat haar gedachten nu vooral zijn bij "de nabestaanden, de slachtoffers en de omstanders". "Die hebben er niets aan als ik nu ga speculeren."
Aboutaleb naar verschillende bijeenkomsten
Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb bezoekt vandaag diverse bijeenkomsten in de stad. Om welke bijeenkomsten dat precies gaat is nog niet bekend. Hij bezoekt in ieder geval vrijwel zeker de opvanglocatie die Slachtofferhulp heeft ingericht in het Erasmus MC.
Bloemen in Erasmus MC
Kuipers: gedachten gaan uit naar nabestaanden, en mijn vroegere collega's
Demissionair minister Kuipers van Volksgezondheid gaat vanmiddag samen met onderwijsminister Robbert Dijkgraaf naar het Erasmus MC om zijn medeleven te uiten. "Dat vinden we belangrijk om te doen. En voor mij in het bijzonder omdat ik daar lang gewerkt heb en de mensen ken", zegt Kuipers, die eerder bestuursvoorzitter van het Erasmus MC was.
"Mijn gedachten gaan allereerst uit naar alle nabestaanden, maar ook naar de studenten, patiënten en mijn eigen vroegere collega's." Kuipers kent het slachtoffer "van naam en gezicht". Hij beschrijft hem als een "uitstekende, zeer betrokken docent".
"Het is verschrikkelijk dat dit gebeurt in een ziekenhuis, een universiteit. Een plek waar kinderen komen, waar mensen voor hun gezondheid komen. Een omgeving waar je ervan uitgaat dat het veilig is."
Bekijk het interview:
De Jonge treurt om eigen huisarts: 'Dit komt heel dichtbij'
Demissionair minister De Jonge van Binnenlandse Zaken vindt de gebeurtenissen gisteren in zijn woonplaats "verschrikkelijk". Voor de vergadering van het kabinet sprak hij van een zwarte dag. De doodgeschoten man was zijn eigen huisarts. "Hij was een geweldige dokter. Dus het komt ook heel dichtbij."
De Jonge zegt dat je in de hele stad merkt dat het veiligheidsgevoel van Rotterdammers geschokt is. "Je kent allemaal wel iemand die werkt in het ziekenhuis, of die daar college had, of iemand in Delfshaven die het gezien heeft."
Volgens De Jonge moet onderzocht worden of de daad van de schutter voorkomen had kunnen worden, maar is het te vroeg om daar nu wat over te zeggen. "Naar het zich laat aanzien was de man ziek. De vraag is natuurlijk of er eerder geacteerd had kunnen worden. Maar die vraag is nu moeilijk te beantwoorden." Er moet nu eerst ruimte zijn voor rouw en verdriet, zegt hij.
Verdachte betrokken bij meerdere dierenmishandelingen
Fouad L. was betrokken bij drie gevallen van dierenmishandelingen, schrijft de regionale omroep Rijnmond. Op 23 juni 2018 kreeg hij een waarschuwing van de politie nadat hij met een kruisboog op karpers had geschoten. "Daar vissen volgens hem geen gevoel hebben, zag hij het probleem niet", schrijft de politie.
Drie jaar later kreeg hij een taakstraf van 40 uur opgelegd voor het mishandelen van zijn konijn 'Flopsie'. Volgens het AD zou hij het konijn zo hebben toegetakeld dat het later uit zijn lijden moest worden verlost door een dierenarts. Ook zou hij een duif met een kruisboog hebben beschoten, maar er was te weinig bewijs om hem te veroordelen. Volgens een buurtbewoner heeft de doodgeschoten vrouw meerdere keren aangifte gedaan tegen de verdachte vanwege dierenmishandeling.
Justitie liet eerder tijdens de persconferentie weten dat de verdachte was veroordeeld voor dierenmishandeling, maar gaf geen verdere details.
Vlag halfstok, bijeenkomsten bij Erasmus MC
In het Erasmus MC wordt vandaag een bijeenkomst georganiseerd voor ooggetuigen van de schietpartij, zegt bestuursvoorzitter van het Erasmus MC Stefan Sleijfer tegen de NOS. Hoeveel mensen in het lokaal van de schietpartij waren weet hij niet. De vlag op het gebouw is halfstok gehesen.
Er worden ook nog andere bijeenkomsten geregeld vandaag, zegt Sleijfer. "Er zijn gemiddeld op een dag 25.000 mensen in het gebouw, en het was gisteren spitsuur toen het gebeurde. Dus heel veel mensen hebben het nodige meegekregen."
Hij spreekt van een "enorm trauma" voor patiënten, medewerkers, studenten en docenten. "Hier zijn de meest kwetsbare mensen in de samenleving, iedereen draagt zijn steentje bij voor de zieke mensen. En als een van de medewerkers gewoon neergeschoten wordt, is dat echt verschrikkelijk." De voorzitter heeft geen signalen ontvangen over medewerkers of patiënten die vandaag niet naar het ziekenhuis gaan. "We moeten gewoon door in het belang van alle patiënten die we moeten helpen."
Erasmus MC verplichtte verdachte tot psychologisch onderzoek
De verdachte van de schietpartijen stond op het punt om arts te worden, maar moest eerst een psychologisch onderzoek afronden voordat hij zijn bul in ontvangst kon nemen. Dat zegt bestuursvoorzitter van het Erasmus MC Stefan Sleijfer tegen de NOS. Het onderzoek was ingesteld naar aanleiding van waarschuwingen van het Openbaar Ministerie.
"Hij had aan alle formele criteria voldaan om arts te worden, al zijn toetsen had hij met succes afgerond", zegt Sleijfer, maar de examencommissie bepaalt uiteindelijk of iemand formeel arts kan worden. "Die hebben de zorgen van het OM serieus genomen. En die besloten dat er moest overgegaan worden op het psychologisch onderzoek." Volgens Sleijfer liep het proces van het onderzoek nog.
Sleijfer bevestigt dat het OM waarschuwde voor de verdachte Fouad L., vanwege een veroordeling voor dierenmishandeling en ander "zorgwekkend gedrag". In een mail kwam ter sprake dat L. "halfnaakt in de tuin op een stapel bladeren" zou liggen, hard zou schreeuwen en lachen en "psychotisch gedrag" zou vertonen.
Bekijk hieronder het interview met de bestuursvoorzitter:
Bloemen op het Heiman Dullaertplein
Politie verricht onderzoek op plein
De politie heeft vannacht tot laat onderzoek gedaan op het Heiman Dullaertplein, waar de eerste schietpartij plaatsvond. Enkele bewoners moesten de nacht doorbrengen in een hotel.
Werknemers Erasmus MC gaan weer aan het werk
Slachtofferhulp Nederland is ook vandaag druk met hulp voor getuigen
Slachtofferhulp Nederland heeft sinds gisteren drie opvanglocaties open waar mensen terecht kunnen. "Ook nu is het nog alle hens aan dek", zegt Franck Wagemakers, psychosociaal expert bij de organisatie.
"Op de bijeenkomst in de buurt gisteren waren vijftig of zestig mensen. Alle gegevens zijn genoteerd en in de komende dagen en weken houden we een vinger aan de pols." Mensen die in het ziekenhuis waren, zijn ook opgevangen. "Ook mensen die niet direct iets hebben gezien, bijvoorbeeld mensen die te horen hebben gekregen: je moet nu evacueren. Dat kan ook stressreacties opleveren."
"Je ziet op die groepsopvang dat mensen uit zichzelf met elkaar in gesprek gaan", zegt Slachtofferhulp-woordvoerder Roy Heerkens. "Waar was jij, wat heb jij gezien? Daarover in gesprek gaan heeft al een heilzaam effect."
Daarnaast is het volgens Heerkens belangrijk dat mensen van een professional uitleg krijgen over stressreacties die ze kunnen ervaren. "Zoals slecht slapen, herbelevingen en slecht eten. Als mensen weten dat dat normale reacties zijn, kan dat al voor enige geruststelling zorgen."
Politie: aantal slachtoffers schietpartijen Rotterdam blijft drie
De politie Rotterdam bevestigt tegenover persbureau ANP dat er gisteren niet meer dan drie slachtoffers zijn gevallen door de twee schietincidenten in het Erasmus MC en op het Heiman Dullaertplein. Gisteravond was er nog enige onduidelijkheid over of er mogelijk meer slachtoffers waren.
Medewerkers Erasmus MC 'met een naar gevoel' weer aan het werk
Een dag na de dodelijke schietpartijen in Rotterdam gaan medewerkers van het Erasmus MC weer aan het werk. "Met een naar gevoel", zegt een van hen. "Ik vind het wel eng. Een stukje veiligheid is weg."
"Het is zwaar vandaag", zegt een andere medewerker. "Ik was gisteren aan het werk, wel aan de andere kant van het gebouw gelukkig. We hoorden dat er iemand aanwezig was met een vuurwapen. We zijn naar achteren gegaan en zijn daar tot 18.00, 18.30 uur gebleven. Het is een naar gevoel vandaag, maar we gaan weer door. Hoe moeilijk dat ook is."
OM waarschuwde Erasmus MC voor 'psychotisch gedrag' Fouad L.
In een mail aan het Erasmus MC in Rotterdam waarschuwde het Openbaar Ministerie voor de verdachte Erasmus-schutter Fouad L. Niet alleen zijn veroordeling voor dierenmishandeling, maar ook zijn "zorgwekkend gedrag" kwam in de mail ter sprake. L. zou "halfnaakt in de tuin op een stapel bladeren" liggen, hard schreeuwen en lachen en "psychotisch gedrag" vertonen.
Lees meer:
Feyenoord staat stil bij schietpartijen
Feyenoord heeft via sociale media zijn medeleven geuit aan de slachtoffers van de schietpartijen die donderdagmiddag in Rotterdam plaatsvonden. In de post zegt de club mee te leven met de nabestaanden en dankt Feyenoord de betrokken hulpverleners.
Dag na de dodelijke schietpartijen
In Rotterdam zijn gisteren drie doden gevallen bij twee schietpartijen. In een huis aan het Heiman Dullaertplein worden een vrouw van 39 en haar dochter van 14 neergeschoten. De vrouw overlijdt ter plekke, het meisje overlijdt even later in het ziekenhuis. In het Erasmus MC wordt een 43-jarige man doodgeschoten.
Een dag na de 'gitzwarte dag' - zoals burgemeester Aboutaleb gisteren bestempelde - gaan zorgmedewerkers weer aan het werk, is Slachtofferhulp druk met de getuigen en worden er bloemen gelegd.
Lees hier het liveblog van gisteren terug.