Het anti-migratieprotest in Staten-Island, georganiseerd door Curtis Sliwa
NOS Nieuws

Migrantencrisis in New York leidt tot ruzie bij de Democraten

  • Sarah Bronkhorst

    redacteur Bureau Washington

  • Sarah Bronkhorst

    redacteur Bureau Washington

Recordaantallen migranten steken deze week de grens over naar de VS. De grenswacht meldt 8000 nieuwkomers per dag en dat veroorzaakt een noodsituatie in zowel grensgebieden als grote steden in het noorden van het land.

Om de situatie enigszins te verlichten, heeft het Witte Huis deze week de weg vrijgemaakt voor een tijdelijke werkvergunning voor de migranten uit Venezuela. Bijna 500.000 Venezolanen mogen straks tijdelijk legaal werken in Amerika, een reactie op de felle kritiek van Democraten uit New York op hun eigen president Biden.

Volgens burgemeester Adams van de stad New York, een Democraat, is dit een goede eerste stap van de federale overheid, maar is het nog niet genoeg om de migratiecrisis in de stad op te lossen.

12 miljard dollar

Sinds het voorjaar van 2022 zijn meer dan 110.000 migranten naar New York gekomen, waardoor er grote problemen zijn ontstaan in de opvang van asielzoekers. De kosten voor de stad dreigen op te lopen tot 12 miljard dollar voor de komende drie jaar. Daarom vraagt New York behalve versoepeling van de werkvergunningen ook financiële steun aan de regering.

In het zuiden van de VS hebben staten al langer met migrantenstromen te maken, want dat is voor veel nieuwkomers de plek waar ze aankomen. Om aandacht te vragen voor hun problemen stuurden gouverneurs Ron DeSantis van Florida en Greg Abbott van Texas vanaf het voorjaar van 2022 bussen met migranten naar steden als New York, Philadelphia en Washington D.C., die door Democraten worden bestuurd.

Aantrekkingskracht van de stad

Maar de bussen zijn niet de belangrijkste oorzaak dat er zoveel migranten op New York afkomen, zegt migratie-expert Muzaffar Chishti. Hij verwijst naar het 'Right to Shelter' beleid, dat al decennialang huisvesting voor daklozen garandeert in de stad.

"In het verleden maakten migranten nooit aanspraak op deze regeling. Maar het lijkt alsof migratie-activisten hebben ontdekt dat de regel ook toepasbaar is op migranten." Er worden hotels en tentenkampen ingezet om extra plekken te creëren, want de normale opvangplekken zijn al maanden overvol.

Een groep Venezolanen bij een hotel waarin migranten worden opgevangen

Dat ziet ook Peter Endriss, hulpverlener bij een voedselbank in Brooklyn. Hij heeft het aantal mensen dat aanklopt bij zijn organisatie explosief zien toenemen. "Vorig jaar zomer hebben we vijftig kinderen eten gegeven. Deze zomer waren dat er meer dan 5000, omdat migranten vaak met hun hele gezin aankomen."

Protesten nemen toe

In de hele stad worden anti-migrantenprotesten georganiseerd die steeds grimmiger worden. Zo ook in de wijk Staten Island, waar een groep New Yorkers een bus met migranten probeerde tegen te houden. Die was onderweg naar een opvang in een voormalig ouderentehuis.

Volgens organisator Curtis Sliwa laat de stad zijn eigen inwoners in de steek, terwijl nieuwkomers een voorkeursbehandeling krijgen. "Zelfs de daklozen in de buurt hier slapen niet in een hotel op kosten van de belastingbetaler. De illegale migranten wel."

Burgemeester Eric Adams lijkt gevoelig te zijn voor dit soort argumenten. Hij probeert het 'Right to Shelter'-beleid via de rechtbank af te zwakken, omdat het volgens hem nooit bedoeld was om garantie op huisvesting te bieden aan zo'n grote groep migranten.

Zijn uitspraken worden steeds feller: volgens hem gaat de stad ten onder als de federale overheid niet verder te hulp schiet. Adams is kritisch op zijn partijgenoot Biden, die in zijn ogen niet genoeg doet om een adequate financiële bijdrage te leveren.

Op eigen kracht vooruit

De spanningen zijn zo hoog opgelopen dat de twee politici niet meer met elkaar praten. Een ander verzoek aan Washington was een versoepeling voor het verlenen van werkvergunningen aan migranten, zodat ze hun eigen brood kunnen verdienen. Hier heeft Biden nu naar geluisterd, hoewel critici vrezen dat deze maatregel nog meer migranten zal aantrekken.

Buiten een hotel in Brooklyn dat dient als tijdelijke opvang voor asielzoekers, hangen nu nog groepen Venezolanen rond. Een van hen, Willinger, juicht het nieuwe beleid toe. "De hulp die de overheid ons biedt is uitstekend, maar we willen hier werken zodat we op eigen kracht vooruit kunnen komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl