Klassieker Ajax-Feyenoord (0-3) in tweede helft gestaakt na vuurwerk

De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord is in de 55ste minuut gestaakt vanwege vuurwerk op het veld. Bij een 3-0 stand in het voordeel van Feyenoord gooiden Ajax-supporters fakkels op het veld van de Johan Cruijff Arena.

Wanneer het restant wordt uitgespeeld, is nog onbekend.

Ook vlak voor het einde van de eerste helft werd de wedstrijd onderbroken, nadat fans vuurwerk op het veld hadden gegooid. En na de 0-2 lag de wedstrijd eveneens kort stil, omdat er een plastic beker op het veld was gegooid. De dader werd gepakt en verwijderd uit het stadion.

Eén keer eerder werd de Klassieker gestaakt: op 21 januari 1968 werd de wedstrijd in de 29ste minuut afgebroken vanwege dichte mist.

Bekijk hieronder de samenvatting van de vandaag gestaakte wedstrijd.

Bekijk de samenvatting van Ajax - Feyenoord

De niet uitgespeelde Klassieker was een harde leerschool voor met name Anton Gaaei. Door twee fouten van de pas 20-jarige Deen konden de Rotterdammers voor rust al het verschil maken.

Gaaei, in de zomer overgekomen van Viborg FF, werd na negen minuten aan de rechterkant simpel weggezet door Quinten Timber. De middenvelder van Feyenoord bracht vervolgens Santiago Giménez in stelling en de Mexicaan, aan de aandacht ontsnapt van Jorrel Hato, knalde de bal kiezelhard met links langs keeper Jay Gorter.

Flater Gaaei

De Amsterdammers hadden daarna een korte fase waarin ze dicht bij een gelijkmaker waren. Steven Berghuis zette doelman Timon Wellenreuther aan het werk en Brian Brobbey kwam een voetlengte tekort bij een breedtebal van Carlos Forbs.

Na de volgende flater van Gaaei, dit keer een jammerlijk mislukte pass recht in de voeten van Giménez, ging het helemaal mis bij Ajax. De Feyenoord-spits pakte het cadeautje na het omspelen van Hato uit.

De spelers gaan naar binnen, nadat er weer vuurwerk op het veld is gegooid

Na de 0-2 legde scheidsrechter Serdar Gözübüyük de wedstrijd geruime tijd stil wegens een op het veld gegooide beker. Uiteindelijk werd de dader gepakt en verwijderd uit het stadion, waardoor er niet gestaakt hoefde te worden.

Grimmiger

De sfeer in de Johan Cruijff Arena werd grimmiger, zeker na de derde Rotterdamse goal. Na een mislukte poging van Borna Sosa (blok Mats Wieffer) lag het achterin opnieuw helemaal open bij Ajax. Igor Paixão, vervanger van de geblesseerde Luka Ivanusec, passeerde uiteindelijk Gorter.

Een minuut voor het rustsignaal werd er vuurwerk op het veld gegooid, waardoor Gözübüyük zich genoodzaakt zag om dit keer wel de kleedkamers op te zoeken met beide ploegen. Na een lang oponthoud en vervolgens negen minuten blessuretijd zat de eerste helft er, na nog een schietkans voor Paixão, tegen 15.45 uur pas op.

De vorige 0-3 voorsprong van Feyenoord in Amsterdam vond plaats op 6 juni 1960 in een play-off-duel om Europees voetbal. Het werd die dag 1-6 in De Meer. Sjaak Swart maakte het eredoelpunt voor de thuisploeg.

De niet te benijden Ajax-trainer Maurice Steijn haalde halverwege ook linksback Sosa naar de kant en bracht Anass Salah-Eddine in plaats van nieuweling Gastón Ávila in de ploeg. Feyenoord-coach Arne Slot had geen enkele reden om een wijziging door te voeren.

De tweede helft was tien minuten onderweg toen er vanuit het vak met de harde kern van Ajax opnieuw vuurwerk op het veld werd gegooid. Gözübüyük staakte definitief en de lokale driehoek sloot zich daar bij aan.