Andries Jonker geeft uitleg aan zijn speelsters tijdens de training van de Nederlandse voetbalvrouwen
NOS Voetbal

Oranje begint route naar Spelen tegen België: 'Die 5-0 zegt niets meer'

Lachende gezichten, een stadion vol juichende Oranjesupporters, voetballen zonder druk en een 5-0 zege. De laatste keer dat de Nederlandse voetbalsters tegen België speelden was de uitzwaaiwedstrijd voor het WK, het was één groot feest.

Vanavond staat er meer op het spel. Nederland wil de eerste stappen richting de Olympische Spelen zetten.

In Leuven begint namelijk voor Oranje de allereerste editie van de Nations League voor vrouwen. Een nieuw toernooi waarin voor de finalisten ook tickets voor de Spelen in Parijs te verdienen zijn. Een evenement waar de Oranjevrouwen uiteraard graag naartoe willen.

'Voorbij gevlogen'

Het vorige toernooi, het WK in Australië en Nieuw-Zeeland, is nog niet eens zo lang geleden. Iets meer dan een maand om precies te zijn, de kwartfinales waren het eindstation. "Het is heel snel gegaan. Het is goed om weer met de groep te zijn. De vier weken zijn voorbij gevlogen", vertelt Jackie Groenen in aanloop naar de wedstrijd tegen de Belgen.

Groenen wordt nat tijdens interview: 'Je had beloofd dat ik droog zou staan'

In de tussentijd is er weinig tijd geweest om na te denken over het WK, zegt Groenen. "We zitten in een overvol programma. We spelen veel wedstrijden op het moment."

De middenvelder speelde zondagavond, samen met Lieke Martens, nog een wedstrijd met Paris Saint-Germain. De vrouwen wonnen met 3-0 van Girondins Bordeaux en moesten maandag meteen door naar het trainingskamp van Oranje, waar ze met vertraging aankwamen.

"Daar hadden we helaas niet veel controle over, maar ik denk dat we een meeting of twee gemist hebben. Het zal niet veel verschil maken."

Personele wijzigingen

Vrijdag speelt Groenen dus de volgende wedstrijd. Met Oranje tegen België, voordat dinsdag Engeland wacht. De laatste keer dat Nederland tegen de zuiderburen speelde, bracht het resultaat en het vertoonde spel vooral energie naar de speelsters.

Maar deze keer moeten de fans er niet vanuit gaan dat het weer zo makkelijk gaat, vertellen Jackie Groenen en Andries Jonker in de stromende regen in Leuven.

Bekijk in onderstaande uitlegvideo hoe de Nations League werkt.

Zo werkt de Nations League voor voetbalsters en dit staat er op het spel

Die 5-0 van toen tegen de Belgen zegt helemaal niets meer, benadrukken de twee. Ook omdat er bij Oranje wat personele wijzigingen zijn. Verdedigster Stefanie van der Gragt is gestopt met voetballen en eerste keepster Daphne van Domselaar is 'niet fit'.

Feyenoord-doelvrouw Jacintha Weimar staat daardoor voor het eerst onder de lat bij Nederland en twee andere keepsters, Daniëlle de Jong van FC Twente en Barbara Lorsheyd van ADO Den Haag, zijn aan de groep toegevoegd. Aan Groenen de taak, als routinier, om de keepsters op sleeptouw te nemen.

"Ze trainen hartstikke sterk, maar in een wedstrijd is dat allemaal wat anders. Wij moeten ze in het begin gewoon mee zien te nemen. Dan komt het allemaal goed."

3-5-2 of 4-3-3?

Hoe Oranje de Belgen gaat bestrijden, is de grote vraag. Op het WK speelde Nederland in een 3-5-2-formatie. De kans is aanwezig dat Nederland dat ook nu weer gaat hanteren, vertelt Jonker, die eerst een 4-3-3-systeem gebruikte.

"3-5-2 is gaandeweg gaan overheersen, omdat de speelsters zich daar comfortabel in voelden. Maar ik moet een afweging maken met de wens van de speelsters en de tegenstander in het achterhoofd. We gaan het vrijdag zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl