PSV krijgt pak slaag van Arsenal bij terugkeer in Champions League

PSV heeft op onaangename wijze opnieuw kennisgemaakt met de Champions League. Op bezoek bij Arsenal voetbalde PSV aanvankelijk prima mee, maar waren de Londenaren toch een maat te groot. In het Emirates Stadium won Arsenal afgetekend met 4-0.

In de eerste Champions League-wedstrijd sinds december 2018 kreeg PSV al in de eerste twintig minuten een harde les. Alleen aardig combinatiespel, soms zelf heel aardig, is niet genoeg tegen een opponent van wereldklasse.

Via de zachte voeten van stylisten als Joey Veerman, Jerdy Schouten, Ismael Saibari en Noa Lang dartelde PSV soms haast moeiteloos richting het vijandelijke strafschopgebied. Maar daar gebeurde vervolgens te weinig.

Bij Arsenal was het precies andersom. Het spel van de ploeg Mikel Arteta was in de beginfase nog weinig indrukwekkend, maar wel meteen dodelijk effectief.

Fouten PSV

Dat eerst keeper Walter Benítez en daarna verdediger Oscar Boscagli individuele fouten maakten, hielp PSV ook niet mee. In de achtste minuut schoot Martin Ødegaard hard en laag in de korte hoek. Keeper Benítez kon redden, maar tikte de bal in de voeten van de inlopende Bukayo Saka, die de 1-0 maakte.

Even later kopte Boscagli de bal na een PSV-corner zomaar in de voeten van Gabriel Jesus, die kon opstomen en Leandro Trossard vrijspeelde. De Belg schoot de bal ijskoud in de hoek.

Trossard viert zijn doelpunt

Arsenal ging na die twee doelpunten alleen maar beter voetballen. Onder Arteta spelen The Gunners bij vlagen weer ouderwets Arsenal-voetbal, met snelle combinaties en technische hoogstandjes.

PSV verloor gedurende de eerste helft de moed en gaf steeds meer kansen weg. Via een vlammend schot van Jesus werd het kort voor rust 3-0 en was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Het was aan Bosz om in de rust te bedenken hoe PSV een slachtpartij kon voorkomen.

Dat lukte aanvankelijk, want in de openingsfase van de tweede helft bleven grote kansen voor Arsenal uit. Maar net nadat Bosz Hirving Lozano had ingebracht als aanvallende troef, sloeg de thuisploeg weer toe. Ødegaard kreeg net te veel ruimte en schoot de bal keihard achter Benítez.

Daarna trok PSV zich terug richting de eigen zestien, om op die manier meer onheil te voorkomen. In de buurt van een eretreffer kwamen de Eindhovenaren niet meer.