Op deze plek in Zeewolde komt definitief geen datacenter meer
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Hoogste bestuursrechter zet definitief streep door datacenter Zeewolde

Er komt definitief geen datacenter op het bedrijventerrein in Zeewolde. De Raad van State oordeelde vanochtend dat het bestemmingsplan voor zo'n hypermodern datacenter onuitvoerbaar is.

Het Amerikaanse bedrijf Meta, het moederbedrijf van Facebook, had in 2021 zijn zinnen gezet op een stuk grond in Zeewolde voor een zogenaamd hyperscale-datacenter. Dat is een datacenter van meer dan 10 hectare in omvang en met een elektriciteitsvraag van 70 megawatt of meer.

Na veel protest besloot Meta vorig jaar juni de stekker uit het project in Flevoland te trekken. Er waren eerder onder meer demonstraties buiten het gemeentehuis. Inwoners van Zeewolde hielpen bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart vorig jaar de tegenstanders van het datacenter aan een meerderheid in de raad.

Het bestemmingsplan maakte het nog altijd mogelijk dat er op industrieterrein Trekkersveld een datacentrum komt, bijvoorbeeld van een ander bedrijf, legt Omroep Flevoland uit. Negen organisaties en bezwaarmakers vonden dat die optie ook van tafel moest en stapten daarom naar de Raad van State in Den Haag.

Grond nog niet verkocht

Onder meer LTO Noord en Windpark Zeewolde vonden het bestemmingsplan voor een datacenter niet uitvoerbaar. De gemeente Zeewolde, de provincie en het door Facebook ingehuurde Polder Networks hadden weliswaar een overeenkomst gesloten, maar de grond was nog van de Staat. Het was nog onzeker of die de grond zou willen verkopen aan de gemeente Zeewolde.

De Raad van State is het eens met de bezwaarmakers en vindt dat de gemeenteraad twijfels had moeten hebben bij de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan. De Raad van State ziet geen andere mogelijkheid dan het hele bestemmingsplan te vernietigen.

Advertentie via Ster.nl