Activisten bezetten het gemeentehuis van Zeewolde
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Klimaatactivisten voeren in gemeentehuis actie tegen komst datacenter in Zeewolde

Activisten van Extinction Rebellion hebben vanmorgen korte tijd in het gemeentehuis van Zeewolde actiegevoerd tegen de komst van een groot datacenter van het Amerikaanse techconcern Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp. De demonstranten willen dat de gemeenteraad donderdag tegen de plannen voor het datacenter stemt.

De ongeveer twintig demonstranten gingen rond 10.30 uur het gemeentehuis binnen en hingen spandoeken op met teksten als 'Wij willen Greta, geen Meta' en 'Geen datacenter bij Zeewolde', meldt Omroep Flevoland. Na een uur werd de bezetting beëindigd door de politie. De actievoerders zijn uit het gebouw gehaald.

Extinction Rebellion plakte begin deze maand al posters op de buitenkant van het gemeentehuis. De organisatie houdt ook een petitie-actie tegen de komst van het datacenter.

Het Amerikaanse bedrijf meldde zich in het najaar van 2019 bij de gemeente Zeewolde met het verzoek er een campus en datacenter te vestigen. Er is 1,6 vierkante kilometer voor gereserveerd. Lange tijd was niet duidelijk dat Meta achter het nieuwe datacentrum zit, maar het bedrijf maakte de plannen eind november bekend in een persbericht.

Volgens Omroep Flevoland is er ook onenigheid over het bouwen van het datacenter. De gemeenteraad neemt 16 december een definitief besluit over de plannen.

Advertentie via Ster.nl