Wapenstilstand in Nagorno-Karabach afgekondigd na Russische bemiddeling
De autoriteiten van de etnisch-Armeense enclave Nagorno-Karabach zijn akkoord met een staakt-het-vuren, melden zij in een verklaring. Ook het ministerie van Defensie van Azerbeidzjan, dat gisteren het offensief begon, spreekt van een wapenstilstand.
Het staakt-het-vuren is tot stand gekomen na bemiddeling door Rusland. Afgesproken is dat het leger van Nagorno-Karabach wordt ontbonden en ontwapend en dat Armeense troepen zich terugtrekken uit de enclave. Rusland belooft toe te zien op de gemaakte afspraken.
In Nagorno-Karabach wonen zo'n 120.000 Armeniërs. Hun rechten en veiligheid komen morgen aan de orde tijdens een bijeenkomst in de plaats Yevlax in Azerbeidzjan. Hier zullen vertegenwoordigers van de lokale Armeense bevolking en vertegenwoordigers van de Azerbeidzjaanse autoriteiten bij aanwezig zijn.
'Heldhaftig verzet'
De autoriteiten van Nagorno-Karabach schrijven in de verklaring dat de strijdkrachten zich heldhaftig hebben verzet, maar dat er ook verliezen zijn geleden. "In sommige gebieden slaagde de vijand erin de militaire posities van de strijdkrachten te breken en de controle over een aantal strategische punten over te nemen." Azerbeidzjan zegt negentig militaire posities te hebben overgenomen.
De acties van de internationale gemeenschap waren volgens de autoriteiten van Nagorno-Karabach onvoldoende om het geweld te stoppen. Daarom gaan zij naar eigen zeggen akkoord met een voorstel van de Russen tot een staakt-het-vuren. Ondertussen roepen de autoriteiten in Stepanakert, de hoofdstad van Nagorno-Karabach, burgers op om in de schuilkelders te blijven.
Azerbeidzjan voerde vanochtend nog aanvallen uit op Nagorno-Karabach, ondanks oproepen vanuit de internationale gemeenschap om de wapens neer te leggen. Het ging om beschietingen met artillerie en drones.
Volgens een voormalig voorman van het bestuur van Nagorno-Karabach zijn bij het conflict bijna honderd mensen gedood en honderden gewond geraakt. Ruben Vardanyan sprak vanochtend, voor het staakt-het-vuren, nog van een "grote oorlog". "Dit is in feite een etnische zuiveringsoperatie."
Inwoners van dorpen aan het front zijn op de vlucht geslagen. Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn zo'n 2000 mensen gevlucht naar Russische bases.
Azerbeidzjan startte gisteren het offensief tegen de door Armeniërs bestuurde enclave. De aanval werd ingezet nadat vier Azerbeidzjaanse militairen en twee burgers in de regio omkwamen door landmijnen, aldus het ministerie van Defensie van Azerbeidzjan. De slachtoffers waren volgens de Azerbeidzjaanse autoriteiten te wijten aan Armenië. Het doel van Azerbeidzjan was naar eigen zeggen om de Armeense troepen uit het gebied te verdrijven.
Het was de heftigste escalatie in jaren. In de jaren 90 wist Nagorno-Karabach zich in een bloedige burgeroorlog af te scheiden van Azerbeidzjan. Sindsdien laait de strijd van tijd tot tijd op.
Na de geweldsuitbarsting gisteren riep de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken op om het geweld te beëindigen en een dialoog te starten. De Azerbeidzjaanse president Alijev zei vervolgens tegen Blinken dat de militaire operatie zal worden beëindigd als de Armeniërs hun wapens hebben neergelegd.
Ook vanuit Rusland, dat een bondgenoot is van Armenië, klonk een roep om de wapenstilstand in ere te herstellen en in gesprek te gaan. De Franse president Macron zei dat de VN-Veiligheidsraad in een spoedzitting bijeen moest komen om te praten over de situatie in de Nagorno-Karabach.