Dominique Janssen
NOS Voetbal

Janssen opteert na Van der Gragt-tijdperk voor 'voetballende verdedigster' naast zich

Na het WK, waar de Nederlandse voetbalsters in de kwartfinales werden uitgeschakeld door latere wereldkampioen Spanje, begint Oranje vrijdag aan een nieuw hoofdstuk. De ploeg van Andries Jonker hoopt via een succesvolle Nations League een ticket voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs te verdienen.

Dat moet dan gebeuren zonder Stefanie van der Gragt, jarenlang achterin de rots in de branding bij Oranje. De robuuste verdedigster heeft een punt achter haar actieve voetballoopbaan gezet en dat zadelt de bondscoach met een flinke puzzel op voor de komende interlands tegen België, Engeland en Schotland.

"We hebben in Nederland geen tweede type-Van der Gragt beschikbaar", beseft Jonker. "Dus dat zullen we anders moeten invullen, met een speelster die weer andere kwaliteiten heeft. Dat moeten ze deze week laten zien. Natuurlijk zijn er wat opties, maar deze week moeten we gaan uitvinden wat het beste bij elkaar past."

Het zal ook wennen worden voor Dominique Janssen, die op het WK met Van der Gragt een solide blok vormde in het centrum van de defensie. "Ze is natuurlijk een superleider achterin geweest, maar ook een echte verdedigster. Zoals wij met de Hollandse school misschien de voetballende verdedigster kennen, was zij misschien wel een Italiaanse verdedigster. De mentaliteit en de power waarmee zij altijd op het veld stond, ga je wel missen, denk ik."

Geen Nouwen

Het had er de afgelopen jaren alle schijn van dat Aniek Nouwen in het gat zou springen dat vroeg of laat zou ontstaan. Maar de WK-gangster - net als Van der Gragt groot, sterk en een goede kopper - is door Jonker niet opgeroepen voor de komende twee Nations League-wedstrijden tegen België (vrijdag) en Engeland (dinsdag). Gewoon gepasseerd.

Aniek Nouwen

"Ik vind dat je moet laten zien wat je kan, elke keer weer", legt Jonker uit. "Ik denk dat Aniek heel veel kan, maar dat heeft ze de afgelopen zeven, acht weken onvoldoende laten zien. Ik heb haar gebeld en uitgelegd wat eraan mankeert en hoe ze dat kan verbeteren. Daar gaat ze mee aan de slag en komt het allemaal wel goed. Want net als vele anderen ben ik er heilig van overtuigd dat Aniek echt een geweldige verdediger kan zijn."

Gedachten

De absentie van Nouwen biedt kansen voor anderen. Janssen, de 28-jarige speelster van VfL Wolfsburg met inmiddels al meer dan honderd interlands op haar naam, heeft daar wel zo haar gedachten over.

"Ik vind het fijn als iemand naast mij staat die graag duels aangaat, maar die ook zin heeft om lekker te voetballen. Ik ben zelf een voetballende verdedigster en als je dan achterin met vertrouwen de bal rond kan laten gaan en vandaaruit een goede opbouw kan spelen, is dat altijd lekker."

Caitlin Dijkstra

Iemand die naadloos in dat profiel lijkt te passen is Caitlin Dijkstra, die het voetbalpensioen van Van der Gragt met gemengde gevoelens heeft begroet. "Superjammer dat Steef gestopt is. Ze was echt wel mijn maatje. En een legende in het vrouwenvoetbal. Ik heb veel van haar kunnen leren. Hier bij het Nederlands elftal, maar ik heb natuurlijk ook bij Ajax met haar gespeeld."

"Steef kan allereerst supergoed voetballen, maar ze is ook een échte verdediger. Ik ben meer van het voetbal. Ik wil ook meer aan de bal zijn. Maar natuurlijk moet je als verdediger ook kunnen verdedigen. Het is een droom om haar plek over te nemen. Ik doe er alles aan en laat de trainer en iedereen zien dat ik daar wil staan."

Mond opentrekken

Aan Janssen zal het niet liggen. "Ik denk dat zij zeker wel een goede kandidaat is, ja. Ik heb nog niet superveel met haar gespeeld, maar ik zie wel op het veld dat zij aan de bal supercomfortabel is en ook zin heeft om te spelen. Ik denk dat voor haar nu weer een deur opengaat en hopelijk kan ze haar kans pakken."

Dominique Janssen

Maar de routinier zal ook zelf een volgende stap moeten maken. "Ik denk niet dat ik anders moet gaan voetballen, maar wel dat er een stukje verantwoordelijkheid bij komt kijken. Iemand in de achterste lijn moet de leider zijn. Ik heb al zo veel interlands achter mijn naam, dus ik denk dat ik ook wel klaar ben om die taak op me te nemen. Nu Steef niet meer haar mond opentrekt, moet iemand anders het doen."

En aan ambities ontbreekt het niet. "Ik denk dat ik een prima WK gespeeld hebt. Ik wil die lijn doorzetten. Ik wil nog steeds beter worden. Ik voel me goed, het gaat lekker. En ik merk: als je stapjes zet, word je nog gretiger. Ik wil laten zien hoe goed ik zelf ben en samen met de meiden succes halen deze week."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl