NOS Voetbal

Dubbel gevoel bij afzwaaiende Van der Gragt, maar Jonker en Van Es gunnen haar standbeeld

De laatste wedstrijd van Stefanie van der Gragt

De emoties van de afzwaaiende Stefanie van der Gragt hadden niet verder uit elkaar kunnen liggen in de slotfase van de verloren kwartfinale van het WK tegen Spanje (1-2). Eerst was daar de verbijstering in minuut 78 na haar ongelukkige handsbal en de daaropvolgende strafschop.

Niet veel later volgde de euforie, toen ze in blessuretijd de gelijkmaker binnenschoot. Het was haar veertiende doelpunt in 107 interlands en op dat moment misschien wel het belangrijkste.

Aan haar hoofdrol hield ze dan ook een dubbel gevoel over, vertelde Van der Gragt na afloop. Enerzijds had ze een "rotgevoel" vanwege de strafschop en de uitschakeling. En dat ze in eerste instantie nog dacht dat de bal haar arm buiten het penaltygebied raakte, hielp niet mee.

Déjà vu

Anderzijds was haar laatste doelpunt voor Oranje een "supermooi moment". Eentje om de pijn van die veroorzaakte penalty te verzachten. "Ik nam 'm aan en ik dacht: schieten. En hij vloog er zo in." Het was voor de verdediger haar eerste niet-kopdoelpunt voor Oranje in zes jaar.

Van der Gragt pinkt traantje weg: 'Ik heb altijd genoten, ging met glimlach naar Oranje'

Met haar handsbal voltrok zich een déjà vu. Bij trouwe volgers zullen de gedachten direct terug zijn gegaan naar 2019, toen Van der Gragt een strafschop veroorzaakte in de verloren WK-finale tegen de Verenigde Staten.

Destijds was niet haar linkerarm de boosdoener, maar haar uitgestoken rechterbeen. Ook toen kende scheidsrechter Stéphanie Frappart de penalty pas toe na raadpleging van de VAR. En ook toen was de daaropvolgende achterstand de opmaat naar een pijnlijke nederlaag.

'Ze gaat enorm gemist worden'

Met de uitschakeling in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington komt er een einde aan de veertienjarige voetbalcarrière van Van der Gragt. Ze kondigde in april al aan na het WK te stoppen en een nieuwe uitdaging aan te gaan als technische manager van AZ Vrouwen.

"Ze verdient een standbeeld", zei bondscoach Andries Jonker na de kwartfinale. Daar sloot oud-international Kika van Es zich bij aan. "Daar ben ik het zeker mee eens", zei Van Es in Langs de Lijn En Omstreken. "Ze was een persoonlijkheid op het veld en buiten het veld."

"Op het veld was ze een zekerheid", vervolgde Van Es. "Er is niets fijners dan naast iemand te staan op wie je altijd kan vertrouwen. Buiten het veld was ze de verbinder. Ze is zo'n fijne meid. Het cement tussen de stenen. Een enorme sfeermaker. Altijd met anderen bezig. Ze gaat enorm gemist worden."

Van der Gragt heeft een indrukwekkende loopbaan achter de rug. Zo kwam ze onder meer uit voor FC Twente, Bayern München, Ajax, FC Barcelona en afgelopen seizoen Internazionale.

Met niet in de laatste plaats: 107 wedstrijden in tien jaar voor het Nederlands elftal. "Ze is een onverzettelijke verdediger waar er maar weinig van zijn", vertelde Jonker vorige week tijdens een persconferentie.

"Dit team betekende heel veel voor me. Ik heb altijd genoten en ging met een glimlach naar het Nederlands elftal", gaf Van der Gragt na de verloren kwartfinale aan. Ze kreeg er waterige ogen van. "Ik denk dat we als team super zijn gegroeid, de fans achter ons hebben gekregen en prachtige dingen hebben neergezet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl