Marquinhos

Brazilië wint ondanks trage VAR, Argentinië zonder Messi veel sterker dan Bolivia

Na twee duels in de Zuid-Amerikaanse kwalificatie voor het WK van 2026 staan Brazilië en Argentinië bovenaan. Brazilië won op de valreep met 1-0 bij Peru, terwijl wereldkampioen Argentinië in Bolivia met 3-0 zegevierde.

Uruguay had zich bij de koplopers kunnen voegen, maar verloor met 2-1 van Ecuador. Venezuela won met 1-0 van Paraguay, dat in zijn laatste elf WK-kwalificatieduels liefst tien keer niet wist te scoren. Chili en Colombia scoorden evenmin: 0-0.

*Ecuador begon met drie punten in mindering

Omdat het WK in Canada, de Verenigde Staten en Mexico voor het eerst 48 deelnemers kent, plaatsen liefst zes landen uit de Zuid-Amerikaanse kwalificatiepoule zich rechtstreeks. De nummer zeven speelt nog een intercontinentale play-off en alleen de drie zwakste landen zijn uitgeschakeld.

Zeven minuten VAR

Brazilië zag tegen Peru twee treffers afgekeurd worden door de VAR. Bij een kopbal van Richarlison duurde het oponthoud liefst zeven minuten, voordat besloten werd om het doelpunt niet toe te kennen,

Casemiro en Neymar discussiëren met de Argentijnse arbitrage over een afgekeurde treffer

De enige geldige treffer van Brazilië viel pas in de negentigste minuut. Op aangeven van aanvoerder Neymar scoorde verdediger Marquinhos met een kopbal uit een hoekschop.

Bij Brazilië werd Antony buiten de selectie gehouden. De aanvaller van Manchester United wordt door drie Braziliaanse vrouwen, onder wie zijn ex-vriendin, beschuldigd van mishandeling. Ook bij zijn club is de oud-Ajacied voorlopig niet welkom.

Geen Messi

Bij de Argentijnen ontbrak Lionel Messi, de sterspeler kreeg rust. Donderdag maakte de zevenvoudig wereldvoetballer van het jaar nog het winnende doelpunt tegen Ecuador (1-0), maar de 36-jarige aanvaller besloot de lastige wedstrijd in Bolivia op 3.637 meter hoogte aan zich voorbij te laten gaan.

Enzo Fernández opende na een half uur spelen in La Paz de score voor de wereldkampioen. Op aangeven van veteraan Ángel Di María tikte de Chelsea-middenvelder fraai binnen.

Nicolas Tagliafico schreeuwt het uit na zijn doelpunt tegen Bolivia

De Boliviaanse verdediger Roberto Carlos Fernández kreeg een paar minuten na de goal van Fernández zijn tweede gele kaart en moest vroegtijdig naar de kleedkamer.

Oud-Ajacied Nicolás Tagliafico, die zijn vijftigste interland speelde, profiteerde vlak voor rust van het numerieke overwicht. Hij kopte een vrije trap van Di María in de verre hoek. Het was pas zijn eerste treffer in het Argentijnse shirt. Nicolás González (Fiorentina) bepaalde de eindstand op 3-0.