Medewerkers aan het werk in een kobaltmijn in Congo
NOS Nieuws

Amnesty: mensenrechten geschonden bij winning kobalt en koper in Congo

De winning van kobalt en koper in de Democratische Republiek Congo (DRC) leidt volgens Amnesty International tot "ernstige mensenrechtenschendingen". In een rapport beschrijft de organisatie hoe inwoners worden gedwongen hun huizen te verlaten om plaats te maken voor mijnen. Dit zou gepaard gaan met bedreigingen, misleiding en zelfs seksueel geweld.

Kobalt is een belangrijke grondstof voor batterijen in onder meer mobiele telefoons en elektrische auto's. Congo heeft de grootste kobaltvoorraden ter wereld. Door de groeiende vraag naar deze producten worden de mijnen in het land in rap tempo uitgebreid.

De onderzoekers spraken voor het rapport meer dan 130 mensen die wonen in de buurt van verschillende mijnbouwprojecten. Inwoners vertellen hoe ze er pas achter kwamen dat hun huizen zouden worden afgebroken, toen ze rode kruizen vonden op hun gebouwen.

Platgebrand

Bij een ander project werden huizen platgebrand door soldaten, waarbij bewoners die ingrepen werden mishandeld. Het betrokken mijnbedrijf ontkent overigens betrokkenheid bij de verwoesting.

Een kobaltsteen

Ook sprak Amnesty boeren die zagen hoe hun akkers plotseling werden bezet door soldaten. De gewassen werden vervolgens met bulldozers vernietigd om plaats te maken voor mijnbouw.

Een vrouw vertelt dat ze door drie soldaten werd verkracht toen ze probeerde haar gewassen te redden. Het betrokken bedrijf zegt geen controle te hebben over de inzet van soldaten.

Uitgebuit

Amnesty roept de Congolese autoriteiten op om gedwongen uitzettingen onmiddellijk te stoppen en dringt er bij de betrokken bedrijven op aan ervoor te zorgen dat hun activiteiten geen schade toebrengen aan lokale gemeenschappen.

"De bevolking van de DRC is tijdens de koloniale- en post-koloniale periode uitgebuit en mishandeld, en hun rechten worden nog steeds opgeofferd, terwijl de rijkdommen om hen heen worden weggehaald", zegt Agnès Callamard van Amnesty International.

In 2019 werd al duidelijk dat bij de winning van kobalt kinderarbeid, corruptie en levensgevaarlijke situaties dagelijkse praktijk zijn. Door de grote armoede in het land hebben mensen vaak geen keuze waar ze werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl