Vicepresident Kamala Harris ontvangt traditionele kleding bij haar bezoek aan Ghana
NOS Nieuws

VS nadrukkelijker aanwezig in Afrika: 'Ze willen hun invloed behouden'

  • Fleur Kleinhuis

    redacteur Buitenland

  • Fleur Kleinhuis

    redacteur Buitenland

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris is sinds zondag in Afrika voor een negendaagse reis langs drie landen. Met de trip wil ze de banden tussen het continent en de VS verbeteren. In de regeerperiode van Trump liet Amerika het Afrikaanse continent links liggen, de regering-Biden heeft de interesse in Afrika nieuw leven ingeblazen.

"Ik ben optimistisch over de toekomst en de toekomst van Afrika", zei Harris in haar eerste speech na aankomst in Ghana. De VS wil deel uitmaken van die toekomst, vandaar dat Harris deze week in gesprek gaat met de politieke leiders van Ghana, Tanzania en Zambia.

Voedselzekerheid, klimaatverandering en de economische investeringen in het continent zijn onderwerpen die hoog op de agenda staan. Eerder noemden Amerikaanse functionarissen de Afrikaanse schulden en afhankelijkheid van China ook als reden voor het bezoek.

De Amerikaanse regering waarschuwt al langer voor de groeiende invloed van China en Rusland op het Afrikaanse continent. China investeert volop in Afrika, in vrijwel alle sectoren van de economie en is de grootste economische partner. Rusland investeert vooral in militaire middelen.

"Afrika gaat een eigen koers varen, ze kijken niet meer alleen naar het Westen, zoals ze eerst deden", vertelt hoogleraar Afrikanistiek Mirjam de Bruijn van Universiteit Leiden. "Daarom gaat de VS nu met hen om tafel, ze willen hun invloed in Afrika behouden."

Economische groeipool

Vooral de Afrikaanse grondstoffen wekken de interesse van de drie grootmachten. Het continent is rijk aan grondstoffen als lithium en kobalt, de belangrijkste grondstoffen voor het maken van batterijen.

Daarnaast wordt Afrika genoemd als een van de groeipolen van de wereld, aldus De Bruijn. "Afrika heeft een ontzettend jonge bevolking en dus een grote afzetmarkt.

De Afrikaanse leiders mengen zich niet in de geopolitieke discussie: "Er is misschien een obsessie in Amerika met Chinese invloeden op het continent, maar die obsessie delen wij niet", zei de Ghanese president Akufo-Addo tijdens het bezoek van Harris.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl