De hulpdiensten zijn aanwezig om de EHBO-post te ondersteunen
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Meerdere mensen onwel door hitte bij wandeltocht Waalwijk

In Waalwijk zijn meerdere mensen bevangen door de hitte bij een wandelevenement. De organisatie achter de wandeltocht riep vanwege de warmte en de drukte op om niet meer naar het centrum van de stad te komen.

Dit weekend werd 'De 80 van de Langstraat' gehouden, een wandelmars van 80 kilometer met start en finish in Waalwijk. Deelnemers mochten tot uiterlijk 17.30 uur finishen. De hitte bracht sommige deelnemers in moeilijkheden.

"Kijken we naar de zwaardere gevallen, waarbij een ambulance nodig was, dan komen we uit op 25", zegt voorzitter Tijs van Beurden van de organisatie zegt tegen Omroep Brabant. Normaal zijn er volgens de organisatie tussen de 10 en 15 incidenten.

Ook de temperatuur in de tent van de EHBO-post was tijdens het evenement hoog opgelopen. De veiligheidsregio laat weten dat de brandweer aanwezig was om de tent met ventilatoren te verkoelen. Volgens de veiligheidsregio hoefde er niemand naar het ziekenhuis te worden gebracht.

Deelnemers kwamen nat van het zweet over de finish:

Wandelaars onwel door hitte: 'Nooit meer!'

'Extra maatregelen getroffen'

Ondanks de hitte denkt Van Beurden dat het verantwoord was om het evenement door te laten gaan. "We hebben vooraf al maatregelen getroffen. Extra waterpunten, meer medische hulpverleners, extra vrijwilligers", zegt hij. "En vandaag reden we heel de dag met een auto achter de laatste wandelaars." Deelnemers kunnen in geval van nood uit het evenement worden gehaald. "Maar de meesten hebben zo'n drive om de finish te halen."

Deelnemers die de finish hebben gehaald wordt gevraagd om het centrum zo snel mogelijk te verlaten. "Zoek samen een rustige plek op buiten het centrum", schrijft de organisatie op Facebook. Verder moet de Winterdijk op last van de hulpdiensten autovrij blijven.

Advertentie via Ster.nl