Hulpverleners bij de finish
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Tientallen mensen bevangen door hitte bij triatlon in Hoorn

In Hoorn zijn zo'n negentig mensen bevangen door de hitte bij het sportevenement Ironman. Volgens de veiligheidsregio zijn acht personen naar het ziekenhuis gebracht, van wie er twee met de fiets waren gevallen.

Het gaat om deelnemers en toeschouwers van het evenement. Na de melding zijn zeker zeven ambulances ingezet om hen te kunnen behandelen. "We zijn direct opgeschaald. In dit soort situaties heb je altijd liever meer dan achteraf nodig is", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio vanmiddag tegen NH Nieuws.

Op het terrein was ook de brandweer aanwezig om te zorgen voor wat extra verkoeling:

Meerdere mensen onwel door warmte bij triatlon in Hoorn

Inmiddels is het evenement voorbij. Volgens de woordvoerder konden de meeste mensen ter plekke worden behandeld. Tot nu toe zijn vijftig mensen bij een ehbo-post nagekeken en veertig mensen door ambulancepersoneel. "Alle klachten die je kunt krijgen van de hitte hebben we voorbij zien komen", zegt de woordvoerder. Hij kon niet zeggen hoe ernstig de klachten waren.

Deelnemers die meedoen aan de Ironman 70.3 moesten vandaag 1,9 kilometer zwemmen, ruim 21 kilometer hardlopen en 90 kilometer fietsen in de regio. Volgens de regionale omroep is het momenteel 30 graden in Hoorn, wat betekent dat er een speciaal hitteplan is ingezet. Er staan bijvoorbeeld langs de route watertanks. Rond 16.00 uur kwamen de laatste deelnemers binnen.

Geen verrassing

De organisatie was niet verrast door de hoge temperaturen. "Wij en de deelnemers wisten dat het warm zou worden", zegt Eddy Bakker van Stichting Westfriesland Events. "Je bent bezig met een halve triatlon en dat betekent dat je tussen de vijf en acht uur een duursport doet. Het eerste deel, in het water, is nog leuk, op de fiets heb je nog wat wind. Maar dat rennen, dat wisten we."

Volgens Bakker is er gedurende de dag veel overleg geweest over de omstandigheden. Vooraf zijn er in de medische tent twee ijsbaden geplaatst, om oververhitte deelnemers te kunnen laten afkoelen. Toch waren de hoge temperaturen voor de organisatie geen reden om het programma fors aan te passen.

"Dat het programma doorgaat besluit je vooraf", zegt hij in NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1. "Er komen 2000 deelnemers en meer dan de helft komt uit het buitenland. Dit zijn geen temperaturen in Nederland of Europa, of bij Ironman, waarbij je zegt: dit kan niet doorgaan."

Bakker heeft van Ironman begrepen dat het aantal mensen dat naar het ziekenhuis moest "niet een extreem aantal" is, gezien de intensiteit ervan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl