NOS NieuwsAangepast

Vierdaagse wordt Driedaagse: lopers later in actie vanwege hitte

De Nijmeegse Vierdaagse gaat niet dinsdag maar pas woensdag van start. De eerste dag wordt geschrapt omdat het erg heet wordt in het gebied waar zou worden gewandeld. Woensdag wordt het minder warm en kan er wél worden gelopen, zegt de organisatie.

Het besluit om pas woensdag te starten en de Vierdaagse met een dag in te korten, volgt op een advies van het weeradviesteam van de Vierdaagse. Dat team (met daarin een eigen meteoroloog en fysioloog) heeft in nauw overleg met het Rode Kruis code rood uitgegeven voor dinsdag. Het kan dan 39 graden worden.

"Dit zijn de warmste temperaturen die we tot nu toe in de Vierdaagse week hebben gemeten, en zijn dus ook hoger dan in 2006", zei de meteoroloog van het evenement op een persconferentie. "Het is niet alleen voor de wandelaars gevaarlijk om bij zulke hoge temperaturen te gaan wandelen, ook voor de vrijwilligers en medische teams is het niet verantwoord."

Zo maakte marsleider Sackers het nieuws bekend:

Vierdaagse wordt driedaagse door hitte: 'Niet verantwoord om dinsdag te gaan wandelen'

In 2006 werd de Vierdaagse na een dag afgelast wegens de hitte. Twee wandelaars overleden en vele anderen werden onwel. Het werd toen 32 graden.

'Teleurstelling voorstelbaar'

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen zegt dat hij de beslissing om de Vierdaagse met een dag in te korten ondersteunt, maar dat hij zich de teleurstelling kan voorstellen.

"Na twee jaar geen Vierdaagse had iedereen zich hierop verheugd. Maar wat niet kan, dat kan niet." Bruls zegt verder "dat we ook rekening moeten houden met wat ons zorgstelsel aankan: het is niet zo dat het heel rustig is in de ziekenhuizen."

Onder deelnemers lijkt er begrip te zijn voor de beslissing, al is er ook teleurstelling:

Eerste dag Nijmeegse Vierdaagse geschrapt: 'Toch leuk als je na die dag nog leeft'

Op de eerste dag van de Vierdaagse, die bekendstaat als de Dag van Elst, gaan wandelaars normaal naar Bemmel en Elst. Deelnemers die de route van 50 kilometer lopen komen ook door Huissen en het zuiden van Arnhem.

Woensdag is de Dag van Wijchen dus de eerste wandeldag. De route gaat dan onder meer door Beuningen en Wijchen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl