Deelnemers aan de World Scout Jamboree in Zuid-Korea
NOS NieuwsAangepast

Scouts, onder wie Nederlanders, oververhit op mondiaal evenement Zuid-Korea

Een grote groep scouts is de afgelopen dagen bevangen geraakt door de hitte op de World Scout Jamboree in Zuid-Korea. Aan het mondiale evenement doen meer dan 40.000 scouts uit de hele wereld mee, onder wie ook bijna 2000 Nederlanders. Hoeveel mensen onwel geworden zijn is niet bekend, maar persbureau AP meldt dat het om zeker 400 deelnemers gaat.

Ook acht Nederlandse deelnemers zijn onwel geworden tijdens en na de openingsceremonie. Ze worden behandeld in een noodhospitaal. Twee van hen zijn daarna doorgestuurd naar een ziekenhuis buiten het terrein, bevestigt Iris Brummelhuis, woordvoerder van Scouting Nederland, bij persbureau ANP.

Zuid-Korea kampt met een hittegolf waarbij temperaturen van zo'n 38 graden worden gemeten. Op die extreme hitte is de organisatie niet berekend, zegt Josse Carstens van de Nederlandse delegatie scouts in het NOS Radio 1 Journaal, "Veel mensen zijn afgevoerd met een zonnesteek of andere, hittegerelateerde problemen, waardoor het ziekenhuis in de eerste dagen al vol lag."

De mensenmassa moest af en toe even ruimte maken voor toegesnelde ambulances:

Honderden scouts vallen flauw door hitte in Zuid-Korea

De Zuid-Koreaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft de organisatie van het scoutingevenement aangespoord om "alle mogelijke maatregelen" te treffen om de veiligheid te garanderen. De organisatie heeft laten weten dat er extra medisch personeel wordt ingezet. Ook zijn er volgens Carstens inmiddels meer waterpunten en schaduwplekken gecreëerd.

Maar het is volgens hem nog niet voldoende. "De Nederlandse ambassade is samen met de scoutingorganisatie druk aan het uitoefenen om te zorgen dat de situatie zo snel mogelijk verbetert."

Veel insecten

Het vlakke terrein van de World Scout Jamboree ligt in een polder aan de westkust van Zuid-Korea. Het gebied is in 2006 ontstaan door inpoldering van een waddengebied. Op dit terrein met nauwelijks begroeiing verblijven de deelnemers in tenten.

Overal zitten veel insecten, zegt Carstens. "Bij sommige mensen zitten de benen vol met zweren die behandeld moeten worden."

Daarnaast kunnen grote hoeveelheden water volgens Carstens op het terrein niet goed worden afgevoerd. "Na een grote regenbui moest het helemaal leeggepompt worden. Op sommige velden met tenten stond 10 centimeter water. We hebben pallets gekregen om op te slapen, maar het is niet optimaal."

  • Sanne van der List
    Water op het terrein van de World Scout Jamboree
  • Sanne van der List
    Tenten in het water bij de World Scout Jamboree

Ook de hitte leidt volgens Carstens nog steeds tot problemen, ondanks de extra waterpunten en schaduwplekken. "Tijdens de openingsceremonie gisteren ging het echt mis." Alle scouts hadden zich verzameld op een groot grasveld, zegt hij. "Wij zaten aan de kant van de weg, waar steeds meer ambulances af en aan reden."

Op een gegeven moment kwamen er Nederlandse scouts met een golfkar vol water aanrijden. Zij instrueerden de andere Nederlanders om te helpen met uitdelen. "We liepen het veld op, en overal lagen kinderen en volwassenen half voor pampus, half uitgedroogd", zegt Carstens. "Zij smeekten ons echt om water."

Tijdens het wachten op een nieuwe lading water bleven ambulances oververhitte mensen afvoeren. "Het was een soort taxistandplaats: ambulances kwamen aanrijden, laadden mensen in en gingen weer door."

Ondertussen wilden veel mensen lopend van het terrein af omdat ze zich ook niet goed voelden, zegt Carstens. "Het was één grote chaos. Daarom hebben we met een groep geïmproviseerde crowd control gedaan."

De politie had volgens Carstens "geen idee waar ze mee bezig waren". "Wij zeiden tegen agenten: ga in godsnaam van die weg af, want er komen ambulances aan."

De autoriteiten werken volgens hem nu wel aan een noodplan "Maar we zitten er wel een beetje doorheen; het is gewoon niet leuk om dit mee te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl