Ali Bongo sprak zijn aanhangers en de internationale gemeenschap na de coup toe
NOS Nieuws

Afgezette president Gabon 'mag land verlaten als hij dat wil', zeggen coupplegers

De afgezette president Ali Bongo van Gabon mag wat de junta betreft het land verlaten. De door de militaire gezaghebbers aangestelde interim-president Brice Oligui Nguema zegt dat Bongo "als hij dat wil" naar het buitenland mag gaan.

Bongo werd een week geleden afgezet en had sindsdien huisarrest in zijn residentie. Kort daarvoor had hij de overwinning opgeëist bij de verkiezingen, maar volgens de militairen achter de staatsgreep waren die niet eerlijk verlopen.

"Gezien zijn gezondheidstoestand is de voormalige president van de republiek, Ali Bongo Ondimba, vrij om zich te verplaatsen. Hij kan, als hij dat wenst, naar het buitenland gaan om zijn medische controles te ondergaan", zei een van de bij de putsch betrokken kolonels op de staatstelevisie.

Beroerte

In 2018 werd Ali Bongo getroffen door een zware beroerte, waardoor hij zijn rechterarm en -been moelijker kan bewegen. Hij was sinds 2009 aan de macht in Gabon en zou aan zijn derde termijn als president beginnen toen hij werd afgezet. Voor hem was zijn vader Omar Bongo 41 jaar onafgebroken president van het olie- en ertsrijke land in het westen van Centraal-Afrika.

Internationaal wordt met grote zorg gekeken naar de coup in Gabon, het zevende Afrikaanse land waar sinds 2020 een staatsgreep is gepleegd. Ook voor oud-kolonisator Frankrijk staat er veel op het spel, aangezien dat land grote economische belangen heeft in Gabon. Hoe de nieuwe machthebbers zich precies verhouden tot de Fransen, is nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl