De toespraak van de groep militairen
NOS NieuwsAangepast

Leger Gabon claimt machtsovername, week na verkiezingen

In Gabon lijkt een staatsgreep van het leger aan de gang, vlak nadat president Ali Bongo gisteravond werd uitgeroepen tot de winnaar van de verkiezingen vorige week. Hij stevende af op zijn derde termijn als president en is aan de macht sinds 2009. Toen volgde hij zijn vader Omar Bongo op, die het land 41 jaar had geregeerd.

Een groep militairen zegt op televisiezender Gabon 24 dat ze de macht in het Centraal-Afrikaanse land hebben overgenomen. Ze noemen de uitslag van de verkiezingen niet betrouwbaar, en zeggen te spreken namens alle onderdelen van het leger en de politie. Bongo zou thuis onder huisarrest staan.

"Namens de inwoners van Gabon hebben we besloten om de vrede te bewaren door het huidige regime ten einde te brengen", zei een van de officieren in de televisietoespraak.

Dit is de situatie in Gabon nu:

Eerste beelden staatsgreep Gabon: Legerleiding geeft statement

De belangrijkste tegenstander van Bongo, Albert Ondo Ossa, heeft hem herhaaldelijk beschuldigd van fraude bij de verkiezingen. De relatie tussen Ondo Ossa en de legerleiding is niet duidelijk; hij heeft geen militaire achtergrond. Ook de situatie in Gabon is onduidelijk; een verslaggever van persbureau Reuters meldt schoten te hebben gehoord in de hoofdstad Libreville.

De Franse premier Borne zegt dat het land de situatie nauwlettend in de gaten houdt, maar verder liet ze zich niet uit over de situatie.

De defensieministers van de Europese Unie gaan de situatie vandaag bespreken, zegt EU-buitenlandchef Borrell. "Als dit inderdaad een staatsgreep is, zou het voor nog meer instabiliteit in de regio zorgen. En dat is ook een probleem voor Europa."

Demissionair minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken noemt de berichten uit Gabon op X "zeer zorgelijk". Hij roept Nederlanders in het land op om zich te registeren bij de informatieservice van Buitenlandse Zaken, zodat ze op de hoogte gehouden kunnen worden van de ontwikkelingen.

Sinds het land in 1990 weer een meerpartijenstelsel kreeg zijn alle verkiezingen uitgelopen op geweld. Bij de vorige stemming in 2016 kwamen daarbij volgens officiële cijfers vier mensen om het leven, volgens de oppositie lag het dodental veel hoger. Veel mensen waren daarom voorafgaand aan de verkiezingen van vorige week uit voorzorg vertrokken uit Libreville of hadden zelfs het land verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl