Niet-Engelstalige Gabon en Togo lid van Gemenebest: 'Een wereld vol kansen'
Gabon en Togo zijn vandaag toegetreden tot het Gemenebest van Naties, voorheen het Britse Gemenebest. De twee West-Afrikaanse landen, waar Frans de voertaal is, zijn de nieuwste leden zonder historische banden met het Verenigd Koninkrijk die toetreden tot de statenbond waarvan koningin Elizabeth het hoofd is.
Het samenwerkingsverband van 54 landen, voornamelijk voormalige Britse koloniën, accepteerde de aanvraag voor lidmaatschap van Togo en Gabon op de laatste dag van de top in de Rwandese hoofdstad Kigali.
"We hebben Gabon en Togo toegelaten als nieuwe leden, en we heten ze allemaal welkom in de Gemenebest-familie", zei de Rwandese president Paul Kagame op de afsluitende persconferentie. Rwanda was tot vandaag het meest recente lid. Het land trad toe in 2009.
De Gabonese president Ali Bongo zei op Twitter dat het lidmaatschap "een wereld van kansen voor Gabon op economisch, diplomatiek en cultureel niveau" betekent:
De minister van Buitenlandse Zaken van Togo spreekt woorden van gelijke strekking tegen persbureau AFP. "Togo's lidmaatschap wordt gemotiveerd door de wens om zijn diplomatieke, politieke en economische netwerk uit te breiden en om dichter bij de Engelssprekende wereld te komen."
De toenadering tot de Britten betekent ook moedwillig meer afstand nemen van Frankrijk. Een Togolese politicoloog zegt tegen AFP dat de Franse invloed in Togo vaak de schuld kreeg van de economische problemen in het land. "Lid worden van het Gemenebest is voor veel mensen beter dan het delen van de Franse taal en cultuur, dat uiteindelijk de ontwikkeling niet heeft bevorderd", zegt hij.
Nauwe banden met VK
Het lidmaatschap van Rwanda kwam in een tijd van enorme spanning tussen Kigali en Parijs. Frankrijk werd ervan beschuldigd de Rwandese regering te hebben gesteund die verantwoordelijk was voor het orkestreren van de genocide op honderdduizenden Tutsi's en gematigde Hutu's in 1994.
Het land verbrak in 2006 de diplomatieke banden met Frankrijk nadat een Franse rechter de Rwandese president Kagame en verschillende functionarissen ervan had beschuldigd de voormalige president Habyarimana te hebben vermoord.
De Oost-Afrikaanse staat heeft na de toelating tot het Gemenebest nauwe banden gesmeed met het VK. Een recent voorbeeld daarvan is een omstreden migrantenovereenkomst die dit jaar werd gesloten. Het VK wil asielzoekers naar Rwanda sturen zodat die daar hun asielprocedure kunnen afwachten.
Voor deelname aan het plan krijgt Rwanda 120 miljoen pond van het VK. Gisteren wilde premier Johnson niet zeggen of dat geld al betaald was, maar hij zei wel ervan overtuigd te zijn dat het plan "waar voor zijn geld zal opleveren".