Max Verstappen viert zijn tiende zege op rij
NOS Sport

Verstappen wint ook in Italië en pakt record met tiende GP-zege op rij

Max Verstappen heeft zijn tiende grandprixzege op rij geboekt. In een volgepakt Monza, vol met tifosi die niets liever wilden dan een overwinning voor Ferrari, was de Red Bull-coureur de Scuderia de baas, na een spannend gevecht in de openingsfase. Met zijn overwinning pakte Verstappen een record.

In 2013 domineerden Sebastian Vettel en Red Bull de Formule 1. De Duitser won alle negen races na de zomerstop. Vorige week evenaarde Verstappen dat record op Zandvoort. Nu is hij de enige in de F1-historie met tien overwinningen op rij.

  • AFP
    Verstappen houdt zijn trofee omhoog in Miami
  • AFP
    Verstappen won voor de tweede keer de GP van Monaco
  • AFP
    Verstappen viert zijn derde zege in Spanja
  • AFP
    Net als in 2022 was Verstappen de beste in Montreal
  • EPA
    Voor een grote oranje menigte won Verstappen voor de vijfde keer in Oostenrijk
  • AFP
    Verstappen met de traditionele bokaal op Silverstone
  • ANP
    Een door Norris gesloopte trofee kon de pret niet drukken in Hongarije
  • AFP
    Weer een trofee voor Verstappen op Spa-Francorchamps
  • AFP
    Negen op een rij voor Verstappen na de zege op Zandvoort

Nog voor de start was de eerste uitvaller een feit. De AlphaTauri van Yuki Tsunoda gaf de geest in de opwarmronde. Daarom werd de startprocedure afgebroken en volgde er een extra opwarmronde, gevolgd door een langere onderbreking. Twintig minuten na de geplande starttijd kon de race alsnog beginnen.

Carlos Sainz, vertrokken van pole, kwam goed weg en behield de leiding in de wedstrijd. Max Verstappen (P2) en Charles Leclerc (P3) behielden ook hun startpositie en volgden Sainz.

Gevecht met Sainz

Al in de vierde ronde merkte Verstappen over de boordradio op dat Sainz begon te glijden. Twee rondjes later deed de Nederlander zijn eerste inhaalpoging, maar Sainz liet hem niet passeren. Intussen kwam Leclerc dichter bij de eerste twee mannen.

Rondenlang reden de eerste drie in de wedstrijd vlak bij elkaar. Na tien ronden kon Leclerc het tempo minder volgen. Ondertussen had Sergio Pérez net zoveel moeite om voorbij te gaan aan George Russell. Even zat de Mexicaan ervoor, maar toen beide rijders van de baan gingen, liet Pérez Russell weer voor.

  • NOS
    De uitslag van de GP van Italië
  • NOS
    De uitslag van de GP van Italië
  • NOS
    De WK-stand in de Formule 1

In ronde vijftien maakte Sainz een kleine remfout in bocht 1 waardoor Verstappen zijn Red Bull ernaast kon zetten richting de tweede chicane. Sainz deed alles wat hij kon, maar hij kon de leiding niet vasthouden. Een rondje later ging Pérez aan Russell voorbij voor de vierde plek.

Sainz had het moeilijk op zijn gele mediumbanden en samen met Russell kwam hij als eerste naar binnen voor een pitstop. Verstappen en Leclerc volgden een rondje later. Alle rijders wisselden naar de harde band. Pérez nam de leiding over, virtueel had Verstappen de leiding in handen.

Leclerc kwam vlak achter Sainz de baan weer op en de Ferrari's gingen met elkaar in gevecht. Nadat Pérez ook zijn pitstop had gemaakt, kwam hij achter de rode bolides terug de baan op.

De race van Russell kreeg een negatieve wending toen hij een tijdstraf kreeg, omdat hij Esteban Ocon buiten de baan inhaalde. Verstappen pakte in ronde 25 de leiding terug, nadat hij Lewis Hamilton, die zijn pitstop nog moest maken, had ingehaald richting bocht 1.

Pérez was intussen aangesloten bij de Ferrari's van Sainz en Leclerc. De vrees dat de rode bolides het in de race minder zouden doen dan in de kwalificatie, bleek terecht te zijn. Pérez zette de aanval in, maar in de lastige tweede chicane duwde Leclerc hem even op het gras. Een ronde later ging Pérez alsnog voorbij aan de Monegask.

Lando Norris tijdens de GP van Italië

Iets verder naar achteren waren er mooie gevechten tussen Alex Albon (Williams), Lando Norris, Oscar Piastri (beiden McLaren) en Hamilton. Na een aantal spannende momenten, raakten Hamilton en Piastri elkaar in de 42ste ronde. De McLaren-coureur moest naar binnen voor een nieuwe voorvleugel. Hamilton moest het bekopen met een tijdstraf van vijf seconden.

Het gevecht om de tweede plek werd ook steeds spannender richting het einde van de race. Pérez zette steeds meer druk op Sainz, terwijl Leclerc in de buurt bleef. De Mexicaan ging ook even van de baan, nadat hij had geprobeerd in een gat te duiken bij Sainz.

Een paar ronden later duwde Sainz Pérez weer van de baan. Pas in de 46ste ronde was de Red Bull-coureur definitief voorbij aan de Ferrari. Even later gingen Sainz en Leclerc onderling in gevecht, waarbij het bijna misging in bocht 4 en 5, toen beide Ferrari-rijders even van de baan schoten.

Geen risico

Juist nadat Leclerc te horen kreeg dat hij geen risico mocht nemen in de laatste ronde, deed de Monegask een ultieme poging. Leclerc remde extreem laat en crashte bijna tegen Sainz aan.

Voor Verstappen kwam de zege niet meer in gevaar. Pérez maakte er een 1-2 van voor Red Bull en Sainz kwam nét voor Leclerc over de lijn, waardoor de Spanjaard naar het podium mocht.

George Russell eindigde als vijfde, voor Hamilton, Albon, Norris, Fernando Alonso en Valtteri Bottas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl