De top drie van de kwalificatie: Verstappen, Sainz en Leclerc
NOS Sport

Sainz tempert Ferrari-feest op Monza: 'Verwacht dat Verstappen zondag sneller is'

Een vreugdegolf daverde over de tribunes op Monza. De poleposition van Ferrari-coureur Carlos Sainz, die de schier onverslaanbare Max Verstappen 0,013 van een seconde voorbleef in de kwalificatie, leidde tot dolle taferelen bij de duizenden in het rood geklede 'tifosi'.

De verrassende pole voor Sainz is een spaarzaam hoogtepunt in een moeizaam seizoen voor het eens zo oppermachtige Ferrari. Maar verwacht vooral niet dat hij zondag over 53 rondes Verstappen partij kan bieden, zo temperde Sainz zelf de vreugde.

"Morgen wordt het heel moeilijk. We zijn erg goed in één ronde, maar een hele race is een ander verhaal", zei Sainz op de persconfentie na de kwalificatie. "Onze banden slijten sneller dan bij Red Bull, dat zien we het hele jaar al.

"Ik hoop dat ik met een goede start Max en Sergio Pérez een moeilijke middag kan geven. Maar ik verwacht dat zij sneller zullen zijn en moeilijk te verslaan", toonde Sainz zich realistisch.

Sainz stapt juichend uit zijn auto

Verstappen is al maandenlang ongenaakbaar in de Formule 1. De Red Bull-coureur won de laatste negen races op rij, vaak met grote voorsprong. Bij een nieuwe zege in Monza rijdt hij een record van Sebastian Vettel uit de boeken. De Duitser won in 2013 ook negen races achter elkaar.

"We gaan nog niet helemaal lekker, maar ik mag na zoveel vlekkeloze weekends op rij niet klagen", zei Verstappen. "En ik heb wel vertrouwen in de race. Dan zijn we doorgaans nog iets beter dan zaterdag. Dat bewijzen we het hele jaar al."

De Limburger was zeker niet geschrokken dat hij geklopt werd door Sainz. "Ik ben niet zo verbaasd dat Ferrari vandaag zo snel was. Daar is niets schokkends aan. Morgen ziet het er goed uit voor ons."

De Grand Prix van Italië bij de NOS

Als de voortekenen niet bedriegen, dan heeft Ferrari met de pole van Sainz het hoogtepunt van het weekend al te pakken. Het is de eerste keer dit seizoen en de vierde maal in zijn loopbaan dat de 29-jarige Spanjaard de beste was in de kwalificatie.

Wisselvallig

En daar genoot hij behoorlijk van, mede door de vreugde-explosie bij de Ferrari-fans. "Het is moeilijk in woorden te vatten. Het is een geweldig weekend. Dit was een van mijn beste rondjes ooit, in ieder geval de meest speciale en waardevolle", zei Sainz, die in de tweede en derde training ook al de snelste was.

Vorige week in Zandvoort verliep het weekend nog beroerd voor de 'steigerende paarden'. Charles Leclerc viel uit en Sainz werd anoniem vijfde. "De auto voelt heel anders dan vorig weekend", vertelde Sainz. "Zo gaat het al het hele jaar, we zijn erg wisselvallig. Bij vlagen zijn we erg competitief. Vandaag was echt genieten."

Ook vanaf de tweede startplek is Verstappen favoriet voor de zege op Monza

"Natuurlijk wil ik hier winnen. Niets is onmogelijk, maar vergeet niet dat de Bulls dit seizoen op zondag op nog alle races hebben gewonnen."

Geen hooligans

Verstappen voelt zich vanaf de tweede startplaats dan ook favoriet om ook in Monza de zege te pakken. De aanwezigheid van de fanatieke tifosi op de tribunes verandert daar niets aan.

"Ik ben hier om te winnen en dan zie ik wel wat er gebeurt als ik het circuit verlaat. Ik weet dat iedereen hier wil dat er een rode auto wint, maar de meeste Formule 1-fans zijn verstandige mensen en geen hooligans", lachte hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl