Sven Mislintat, de technisch directeur van Ajax
NOS Voetbal

De rookwolken zijn opgetrokken: het transferoverzicht van de eredivisieclubs

Als uitgeputte boksers hangen de technisch directeuren van Nederlandse topclubs in de touwen. De zomerse transferwindow bleef tot het laatste moment spannend. Om middernacht sloot de transfermarkt voor de eredivisie.

Er is veel gebeurd in de afgelopen periode: het Nederlandse clubvoetbal werd in drie maanden in een heel nieuw jasje gestoken. De KNVB registreerde in totaal 663 transfers, twee meer dan in de vorige transferzomer.

In totaal werd door de achttien eredivisieclubs zo'n 230 miljoen euro uitgegeven aan nieuwe spelers. Er kwam nog meer geld binnen: zo'n 340 miljoen euro. Ajax haalde het meeste geld op en gaf het meeste uit. PSV staat op dat lijstje tweede, gevolgd door landskampioen Feyenoord en AZ. We gaan de topclubs even langs.

Feyenoord

Bij Feyenoord werden de miljoenen van de verkoop van Orkun Kökcü (Benfica) en Danilo (Rangers) ingezet om acht nieuwe spelers aan te trekken. In elke linie werd de selectie aangevuld. Met Ayase Ueda (Cercle Brugge) en Luka Ivanusec (Zagreb) kwamen er twee aanvallers.

Calvin Stengs in het shirt van Feyenoord

Met Calvin Stengs (Nice), Ramiz Zerrouki (FC Twente) en Thomas van den Belt (PEC Zwolle) kocht Feyenoord drie middenvelders. De defensie werd versterkt met Bart Nieuwkoop (Union SG), Thomas Beelen (PEC Zwolle) en drie keepers.

Feyenoord was overigens bijna zo'n veertig miljoen rijker geweest, maar een transfer van Lutsharel Geertruida naar RB Leipzig ketste af. Ook in de laatste dagen van de transferperiode bleef een overstap uit.

In totaal gaf de landskampioen 37,25 miljoen euro uit aan nieuwe spelers. Er kwam een bedrag van 36,05 miljoen euro binnen.

PSV

Afgelopen winter hield PSV het geld van de transfers van Noni Madueke (Chelsea) en Cody Gakpo (Liverpool) op zak. Maar dit seizoen zijn er twee directe plekken in de groepsfase van de Champions League te verdienen en dus trokken de Eindhovenaren de portemonnee nu wel.

Xavi Simons (PSG, verhuur aan RB Leipzig) bleek niet te behouden. Voor Ibrahim Sangaré (Nottingham Forest) kwam vrijdagavond een flinke som geld binnen. En ook Érick Guitiérrez (Chivas), Phillipp Mwene (Mainz 05), Maxi Romero (Racing), Phillip Max (Frankfurt) en Anwar El Ghazi (contract ontbonden) vertrokken.

Daar staat heel wat tegenover. Aanvallers Noa Lang (Club Brugge), Ricardo Pepi (FC Groningen) en Hirving Lozano (Napoli) kwamen voor in totaal meer dan 38 miljoen euro naar Eindhoven. Met Jerdy Schouten (Bologna, 12 miljoen) en Malik Tillman (Bayern, huur) is het middenveld versterkt. Sergiño Dest wordt gehuurd van Barcelona en droeg al zijn steentje bij aan het bereiken van de Champions League-groepsfase.

Jerdy Schouten (PSV)

Wekenlang werd er gezocht naar een centrale verdediger en die kwam uiteindelijk pas laat op Deadline Day: de 21-jarige Duitser Armel Bella-Kotchap wordt gehuurd van Southampton. PSV zette lang in op oud-Ajacied Davinson Sanchez (Tottenham), maar greep uiteindelijk mis.

PSV kocht voor 51,50 miljoen euro in. De Eindhovenaren ontvingen 44,97 miljoen euro aan vertrekkende spelers.

Ajax

Ajax onderging deze zomer een ware metamorfose. De Amsterdamse club verwelkomde twaalf nieuwe spelers voor in totaal naar verluidt zo'n 108 miljoen euro. Wie de nieuwe technisch directeur Sven Mislintat allemaal kocht?

Josip Sutalo (Dinamo Zagreb), Georges Mikautadze (FC Metz), Carlos Forbs (Manchester City Onder-21), Gaston Ávila (Royal Antwerp), Chuba Akpom (Middlesbrough), Borna Sosa (VfB Stuttgart), Benjamin Tahirovic (AS Roma), Sivert Mannsverk (Molde), Anton Gaaei (Viborg FF), Diant Ramaj (Eintracht Frankfurt) en Jakov Medic (St. Pauli). Branco van den Boomen kwam transfervrij van Toulouse.

Georges Mikautadze en Sven Mislintat

Het vertrek van onder meer Mohammed Kudus, Jurriën Timber, Edson Álvarez, Calvin Bassey en Mohamed Daramy leverde 156,4 miljoen euro op. Het (transfervrije) afscheid van Dusan Tadic en Davy Klaassen bracht niet direct geld in het laatje, maar scheelt wel in de salarishuishouding.

Eén speler kwam uiteindelijk niet, ook tot teleurstelling van trainer Maurice Steijn. Mislintat wilde graag de Argentijnse sensatie Thiago Almada toevoegen aan zijn selectie. Maar tot een akkoord met Atlanta United kwam de Duitser niet.

AZ en FC Twente

De kassa rinkelde ook in Alkmaar deze zomer. De transfers van Tijjani Reijnders (AC Milan), Milos Kerkez (Bournemouth), Jesper Karlsson, Sam Beukema (beiden Bologna) en Pantelis Hatzidiakos (Cagliari) brachten in totaal bijna 60 miljoen euro op. Technisch directeur Max Huiberts investeerde in jonge spelers, met Ruben van Bommel (MVV) als middelpunt.

Ook FC Twente kreeg meer binnen dan het uitgaf: Carel Eiting kwam van FC Volendam en dat was misschien wel de meest besproken zomertransfer in de eredivisie. Via een arbitragezaak kwam de middenvelder uiteindelijk (voor een bedrag van een miljoen euro) in Enschede uit. Twee prominente spelers vertrokken: Vaclav Cerny (Wolfsburg) en Ramiz Zerrouki (Feyenoord).

Huurling Manfred Ugalde werd vastgelegd. De kosten: vier miljoen euro.

Carel Eiting

FC Utrecht verkocht topscorer Tasos Douvikas voor meer dan tien miljoen euro aan Celta de Vigo. Een dure vervanger werd niet gehaald: Isac Lidberg (Go Ahead Eagles) is zijn beoogde opvolger. Technisch directeur Jordy Zuidam haalde daarnaast onder meer de aanvallers Mats Seuntjens (RKC) en Marouan Arzarkan (Excelsior).

Bij het gepromoveerde Almere City springen twee nieuwkomers in het oog: oud-Spartaan Sherel Floranus (Antalyaspor) en Peer Koopmeiners (AZ). NEC zag vijftien spelers vertrekken, maar trok er ook weer vijftien aan. De twee meest prominente: Bas Dost (FC Utrecht) en Bram Nuytinck (Sampdoria).

Fortuna Sittard verraste met twee oud-Ajacieden: Kaj Sierhuis (Stade Reims) en Mitchell Dijks (Vitesse).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl