Piet Paulusma
NOS Nieuws

Naast Gerrit Hiemstra ook Piet Paulusma geëerd met stormnaam

Net als weerman Gerrit Hiemstra maakt ook zijn overleden collega Piet Paulusma kans om geëerd te worden met een stormnaam dit seizoen. Het KNMI meldt dat zijn naam een van de zeven Nederlandse inzendingen is op de internationale namenlijst.

Bezoekers konden op een open dag van de weerdienst vorig jaar oktober suggesties indienen. De naam van de Friese weerman werd daarbij ook voorgesteld, meldt een woordvoerder. Piet Paulusma was in maart dat jaar op 65-jarige leeftijd overleden.

In totaal kreeg het KNMI 160 unieke naamsuggesties. Daarvan hebben naast Piet en Gerrit de lijst gehaald: Babet, Elin, Olga, Henk en Walid.

Babet was de naam van een bezoeker die schreef dat ze tijdens een storm geboren is, Elin is het kleinkind met een stormachtig karakter dat door een oma werd voorgedragen. Over Olga schreef de bezoeker dat "haar naam bijna nooit voorkomt". Henk werd gekozen als typisch Nederlandse naam, terwijl Walid juist de lijst inclusiever moet maken. "Zo heeft een buitenlandse collega ook Tamiko ingebracht, een Japanse naam."

De andere weerdiensten kozen hun namen op verschillende manieren. Zo besloot het Ierse Met Éireann wetenschappers te eren zoals pulsarontdekker Jocelyn Bell Burnel, de Ierse luchtvaartpionier Lilian Bland en Vincent Barry, ontdekker van een medicijn tegen lepra.

Het Britse Met Office wilde juist mensen eren die proberen schade door noodweer te voorkomen. Zo is Ciarán gekozen voor de man die in Noord-Ierland overstromingen monitort en heet de vrouw die daarvoor in Schotland verantwoordelijk is Debi.

Voor het eerst dit jaar worden er niet om en om mannen- en vrouwennamen gebruikt. De letters Q, U, X, Y en Z ontbreken vanwege internationale meteorologische afspraken.

Alle stormnamen van 2023/2024

Het KNMI hield bij er het selecteren van de suggesties rekening mee of de naam al eerder voor een storm is gebruikt en of de klanken ook voor de buitenlandse meteorologen goed zijn uit te spreken.

Gerrit Hiemstra (62) werd door collega's voorgedragen omdat hij deze maand vertrekt bij de NOS. Journaalpresentator Simone Weimans kwam op het idee omdat ze Hiemstra tijdens storm Poly in juli hoorde zeggen dat hij het grappig zou vinden om een stormnaam te hebben.

Een woordvoerder zegt dat de kans dat Gerrit daadwerkelijk gebruikt wordt groter is dan bij Piet, omdat de lijst alfabetisch wordt afgewerkt. "We beginnen bij A en zijn dit jaar maar tot B gekomen. Laten we voor iedereen hopen dat we het einde van de lijst niet halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl