Piet Paulusma
NOS NieuwsAangepast

Weerman Piet Paulusma (65) overleden

Weerman en presentator Piet Paulusma is op 65-jarige leeftijd overleden, meldt Omrop Fryslân. Paulusma had al geruime tijd kanker, maar koos ervoor dat stil te houden. Hij overleed in het ziekenhuis in Leeuwarden.

Eerder dit weekend ging de toestand van Paulusma hard achteruit. "Dat het zo snel zou gaan, daar staan we versteld van", zegt zijn tweelingbroer Lume Paulusma tegen Omrop Fryslân. "We zouden nog heel veel doen, maar dat kan nu niet meer. Ik vind het verschrikkelijk."

'Voor het weer moest alles wijken'

De Friese weerman maakte in 1985 zijn debuut op de radio bij Omrop Fryslân. Later deed hij de weersverwachting op televisie, zowel voor Omrop Fryslân als voor RTV Noord. Bij die omroepen was hij nog steeds betrokken.

Paulusma was een ongekende ambassadeur voor de provincie Friesland, vinden ze bij Omrop Fryslân:

'Er is niemand die Friesland zo gepromoot heeft als Piet Paulusma'

In 1996 werd Paulusma de vaste weerman van SBS6. In Piets Weerbericht kwam hij iedere dag vanaf een andere buitenlocatie in het land met de weersverwachting. Hij sloot het programma, uitgezonden na Hart van Nederland, standaard af met de Friese woorden oant moarn ('tot morgen').

"Piet had een passie voor het weer. Daar moest alles voor wijken. Dat moest altijd doorgaan. Wat er ook gebeurde, hij moest en zou het weer doen", aldus zijn tweelingbroer.

Eind 2019 stopte Paulusma bij SBS6. Per 1 januari 2020 was Piets Weer te zien bij Omroep MAX en te horen op NPO Radio 5. Afgelopen vrijdag presenteerde hij nog een weersverwachting op de radio. "Het is ongelooflijk hoe dapper Piet zijn ziekte heeft ondergaan. Zolang het nog ging, wilde hij door met werken", zegt Omroep MAX-directeur Jan Slagter.

Koninklijke onderscheiding

In januari van dit jaar werd Paulusma benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn inzet voor Friesland en diverse goede doelen. "Het doet veel met me", zei hij toen.

Paulusma kreeg de koninklijke onderscheiding uit handen van commissaris van de koning in de provincie Friesland Arno Brok. Die roemt de weerman als "ambassadeur voor Friesland en de Friese taal". "Zijn weerbericht was decennialang een ankerpunt op de dag".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl