In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

'Oant moarn': weerman Piet Paulusma 35 jaar in het vak

Piet Paulusma, één van de bekendste weermannen van Nederland, zit vandaag 35 jaar in het vak. Op 1 december 1985 was hij voor het eerst op de radio te horen bij Omrop Fryslân, het begin van een lange carrière. Zo was hij onder meer 23 jaar lang elke avond te zien bij SBS6 en werd hij verkozen tot populairste weerman van 1999, 2000 en 2006.

Taart voor de jubilerende weerman

Het grote publiek kent Paulusma vooral van zijn dagelijkse weerupdate bij SBS6. Hij deed dat vanaf een steeds wisselende buitenlocatie in Nederland en sloot het bericht steevast af met de Friese uitspraak 'oant moarn', wat 'tot morgen' betekent.

'Dit kan ik wel'

De interesse van Paulusma voor het weer ontstond eind jaren 70 met een tv-cursus van Teleac. "Die cursus ben ik begonnen na een avond stappen met een vriend in Franeker", vertelt de weerman tegen Omrop Fryslan. "Dat was in een sneeuwwinter. Het regende eerst, daarna ging dat over in ijzel. Ik zei toen: dit gaat mis. En de volgende dag hadden we een pak sneeuw en kon niemand naar z'n werk. Toen dacht ik: dit kan ik wel."

In het begin van zijn carrière als weerman werkte Paulusma nog bij de PTT, maar in de jaren die volgden werd het steeds serieuzer. Hij werd lid van de Duitse weerdienst en kocht een grote, zware printer om weerkaarten uit te printen. Hij regelde dat hij wetenschappelijke begeleiding kreeg om beter inzicht te krijgen in het weer.

Zijn eerste weerberichten maakte Paulusma voor de Franeker Courant. Daarna kwamen de radio, het Friesch Dagblad, RTV Noord en tal van andere media. Toen Omrop Fryslân in 1994 begon met televisie-uitzendingen presenteerde Paulusma de weekendweerberichten, vanuit de studio in Leeuwarden.

De eindredacteur destijds was Sjoerd Ybema: "Ik had de uitzending met Piet gezien en wij waren er snel over uit: wij moeten naar buiten." Vanaf dat moment ging het weerpraatje naar buiten. Eerst nog vanaf het terras naast de studio, maar niet veel later steeds vanuit een andere locatie in de provincie.

De landelijke doorbraak van Paulusma was te danken aan de Elfstedenvereniging. "Dat was toen met die lange Elfstedenkoortswinter van 1995-96 en 1996-97. Toen stond ik midden in de belangstelling. Ik heb weleens tegen ijsmeester Henk Kroes gezegd dat hij de basis heeft gelegd voor mijn landelijke carrière."

Want in die tijd ging Paulusma ook werken voor SBS6. "Hij vroeg hoe ik daarover dacht. Ik heb toen gezegd: dat is goed, als je Omrop Fryslân maar trouw blijft", zegt Sjoerd Ybema. Paulusma werkte uiteindelijk zo'n 23 jaar voor SBS. Nadat zijn contract niet werd verlengd, stapte hij begin dit jaar over naar Omroep MAX.

En al die jaren is Paulusma Omrop Fryslân inderdaad trouw gebleven. In die hele periode heeft hij zich maar vier keer verslapen voor het ochtendbericht. "Ik had er daarover flink de pest in, ik vond dat dat niet kon. Het was een paar keer in het weekend."

Nog steeds heeft hij er iedere ochtend zijn weerpraatje en regelmatig maakt hij ook podcasts over het weer.

Vandaag staat de jubilerende weerman centraal bij de regionale omroep, met onder meer terugblikken op radio en tv. Ook is er een speciale Piet Paulusma-felicitatie-telefoon.

Advertentie via Ster.nl