NOS Voetbal

Nog nooit zoveel Nederlandse trainers in Champions League: 'Ze hebben hun lesjes geleerd'

Een record. Nog nooit waren zoveel Nederlandse trainers actief in de Champions League als dit jaar het geval zal zijn. Peter Bosz (PSV), Arne Slot (Feyenoord), Erik ten Hag (Manchester United), Mark van Bommel (Royal Antwerp) en Patrick van Leeuwen (Sjachtar Donetsk) zien we terug in de groepsfase van het miljoenenbal.

Patrick van Leeuwen is de hoofdtrainer van Sjachtar Donetsk

En dat is wel bijzonder te noemen. Nog geen vijf jaar geleden werd de een na de andere Nederlandse trainer op straat gezet in het buitenland. Over de grens leek geen club meer geïnteresseerd te zijn in de Nederlandse trainer. Maar de ommekeer lijkt gemaakt.

"Hoe dat komt? Het is een optelsom van een hoop dingen, maar van de situatie van vijf jaar geleden hebben een hoop coaches geleerd", vertelt oud-voetballer Rob McDonald, die als mediator werkt voor Nederlandse trainers die in het buitenland willen werken.

Verbeteringen

"Een van de verbeteringen bij de coaches is dat ze meer rekening houden met wat er in de kleedkamer gebeurt, dat ze de sfeer beter oppikken. Dat is heel belangrijk", zegt de oud-speler van onder andere PSV, FC Groningen en Newcastle United.

"Frank de Boer kreeg bij Crystal Palace nog de kritiek dat hij daar geen oog voor had. Sommige trainers nemen nu assistenten mee om een oogje in het zeil te houden in de kleedkamer. Ik durf te zeggen dat ze dat nu veel beter doen dan vijf jaar geleden. Een band opbouwen met spelers is heel belangrijk. Daar zijn spelers gevoelig voor."

Daarnaast spinnen de Nederlandse trainers garen bij het feit dat buitenlandse (top)clubs meer 4-3-3 zijn gaan spelen. Ze willen aanvallend voetballen, zegt McDonald.

"Dat past in de strategie van de Nederlandse trainers. In Engeland bijvoorbeeld waren ze gewend aan 4-4-2, nu springen clubs met succes over op 4-3-3. De trainers krijgen ook meer vrijheid om vast te houden aan hun eigen idee. Vroeger kregen ze eerder de vraag van de club om anders te spelen. Ik denk dat Rinus Michels en Johan Cruijff nu in de hemel staan te klappen en te genieten."

'Petje af voor Patrick van Leeuwen'

McDonald heeft mooie woorden over voor alle Nederlandse trainers die uitkomen in de Champions League. Erik ten Hag looft hij om zijn manier van doen en laten. "Hij komt dominant over en dat brengt succes."

Bij Van Bommel ziet hij reflectievermogen. "Hij heeft zo veel tegenslagen gehad, maar hij heeft in de spiegel gekeken en geleerd van zijn fouten. Ik zie nu weer de Mark van Bommel die we kennen: een echte winnaar met een eigen manier van doen."

Met Arne Slot heeft oud-Zwolle-trainer McDonald nog samengewerkt in Overijssel. "Van hem had ik nooit gedacht dat hij trainer zou worden. Het was een vrij stille jongen. Hij heeft progressie gemaakt, bouwde zijn carrière stapsgewijs op en is superduidelijk en menselijk. Hij komt nu ook vrij zelfverzekerd over, zonder arrogant over te komen. Over twee jaar is hij helemaal klaar voor de top."

Arne Slot wordt een trainer in de absolute top, denkt McDonald

Peter Bosz ziet de oud-spits over een aantal jaar in de Premier League werken. "Als je PSV zo laat voetballen als gisteravond, dan kan dat zeker. Hij komt ook sterk over. Dat is positief. Want als je als softie overkomt, word je helemaal opgevreten in Engeland."

Patrick van Leeuwen is voor veel voetbalvolgers misschien nog een onbekende naam. Maar voor McDonald niet. "Hij vroeg mij een paar jaar geleden nog om hem te helpen. Patrick was geen grote naam, maar hij heeft zijn naam opgebouwd in landen waar je lef voor moet hebben (Israël en Oekraïne, red.). Ik hoor goede dingen over hem in de wandelgangen. Petje af voor Patrick."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl