Hockeysters naar EK-finale na eclatante zege op Engeland

De Nederlandse hockeysters hebben de EK-finale bereikt. Engeland spartelde in de halve finale in Mönchengladbach één helft tegen, maar ging na rust alsnog diep door de knieën. Yibbi Jansen (3), Pien Dicke, Frédérique Matla (2) en Marijn Veen tekenden voor de doelpunten in de met 7-0 gewonnen halve finale.

Nederland mocht vanzelfsprekend van Engeland het spel maken, maar al het balbezit leverde voor rust weinig op voor de elfvoudig Europees kampioen en winnaar van de laatste drie EK's. De ploeg van bondscoach Paul van Ass speelde vooral in het eerste kwart slordig en had moeite met het fysieke spel van de Engelse vrouwen.

Jansen ziet Nederland na rust over Engeland heen walsen: 'Ze konden ons niet meer bijhouden'

De beste kansen waren voor Maria Verschoor en Matla. Verschoor zag begin tweede kwart een backhand-schot worden gestopt, terwijl Matla twintig seconden voor het rustsignaal de bal net niet goed raakte en naast schoot.

Vier minuten eerder in het tweede kwart kreeg Oranje de eerste en enige strafcorner van de eerste helft, nadat Verschoor op haar stick was geraakt. Specialist Jansen mikte de sleeppush boven kniehoogte en werd teruggefloten.

Diezelfde Jansen moest even daarvoor ingrijpen in defensief opzicht. Ze was net op tijd terug gesprint om de bal weg te tikken voordat Hannah Martin gevaarlijk kon worden.

Omsingeling heeft succes

De tweede helft ging de Nederlandse omsingeling gewoon door. Nu wel met succes. De eerste twee strafcorners - beide varianten - ontaardden nog in onnodig gebrei, maar de derde in drie minuten tijd was wel raak. Jansen schoot de bal keihard door de benen van Sabbie Heesch tegen de plank.

Twee minuten kreeg het Engelse zelfvertrouwen de volgende dreun. Balverlies op de rand van de cirkel deed de bal bij Pien Dicke belanden en die soleerde vervolgens handig naar de 2-0.

Pien Dicke is het middelpunt van de feestvreugde na haar treffer

Engeland moest nu wel uit z'n schulp krijgen en deed dat ook. Dat leidde in de zesde minuut van de derde periode tot de eerste strafcorner voor de olympisch kampioen van 2016, maar Sophie Hamilton 'flatste' naast het doel van Josine Koning, die de rest van het EK de voorkeur krijgt van Van Ass boven Anne Veenendaal.

Op toeren

Nederland probeerde daarna meteen weer de controle terug te krijgen en ging op jacht naar de derde, beslissende treffer. Drie minuten voor het einde van het kwart raakte Elizabeth Neal haar tegenstander Joosje Burg in plaats van de bal. De vijfde strafcorner voor Nederland werd opnieuw hard - en dit maal hoog - het doel in gepusht door Jansen voor de 3-0.

Met nog vijf seconden te gaan in het derde kwart zorgde Matla voor de 4-0.

De Nederlandse hockeysters konden met de finaleplek op zak het vierde kwart rustig uitbuiken. Alleen dat deden ze niet. Marijn Veen zorgde op aangeven van Joosje Burg voor 5-0. De zesde strafcorner na raadpleging van de videoreferee werd weer een prooi van doelpuntenmachine Jansen, haar achttiende doelpunt al in pas veertien interlands.

Zevenklapper

Matla bepaalde de eindstand op 7-0. Zij heeft nu elk duel dit EK een treffer gemaakt en dertien in haar laatste negen. De 'vrouw met het masker' staat nu sinds haar debuut in 2017 op 88 goals in 118 interlands.

Tegenstander zaterdag om 14.45 uur in de finale is België dat in de andere halve finale met 1-0 van Duitsland won. Het enige doelpunt viel al in de tweede minuut en kwam op naam van het pas 19-jarige talent Emily White die bij Waterloo Ducks speelt. De finale is live te zien op NPO 1 en via een livestream op nos.nl.