Laros tiende, Klaver zesde in WK-finales • Moon en Kennedy delen goud bij polsstokhoog
Dag 5 van de WK atletiek in Boedapest, met in het avondprogramma:
- Hassan en Koster naar finale 5.000 meter
- Visser en Tjin A-Lim uitgeschakeld op 100m horden
- Laros tiende in de finale 1.500 meter
- Klaver zesde in de finale 400 meter
- Twee gouden medailles polsstokhoog (v)
- Kerr stunt op 400 m horden (m)
Tot morgen!
Daarmee sluiten we het atletiekblog voor vandaag af. Morgen zijn we terug. De avond begint met de series 5.000 meter, waarin we Mike Foppen in actie zien. Tasa Jiya en Taymir Burnet strijden op de 200 meter voor een finaleplaats en Femke Bol sluit de avond af. Zij is de grote favoriet in de finale 400 meter horden.
De avondsessie begint om 19:00. Tot dan!
Polsstokhoog | Samen goud
Een prachtige ontknoping van de atletiekavond. Nina Kennedy en Katie Moon gaan in de finale polsstokhoogspringen beiden over 4,90. Hoger lukt niet, met evenveel foutsprongen staan ze samen bovenaan. Ze besluiten de wereldtitel te delen: twee keer goud.
400 m horden | Warholm weer wereldkampioen
Titelverdediger Alison Dos Santos kan niet mee, Rai Benjamin verzuurt, Kyron McMaster komt op maar niemand verslaat Karsten Warholm. De Noor wordt in Boedapest voor de derde keer wereldkampioen over 400 meter horden.
1.500 meter | Lefgozer Laros: 'Tiende een beetje zuur'
Het 18-jarige talent loopt in de WK-finale op de 1.500 met veel lef, maar strandt op het laatste rechte stuk en wordt tiende. Ruim achter wereldkampioen Josh Kerr.
"Het plan was om me te laten zien. Dat ik voor niemand bang ben", aldus Laros."Dan is tiende een beetje zuur."
Bekijk hier de reactie en de race van Niels Laros:
400 meter | Klaver: 'No guts, no glory'
Lieke Klaver ging voor een snelle start in de finale op de 400 meter, onder het motto: "No guts, no glory."
Klaver: "Ik ben fantastisch blij met hoe ik dat eerste deel heb gedaan. Ik had het mezelf nooit vergeven als ik langzamer was gestart en dan alsnog geen goed einde had. Je weet gewoon niet wat de uitkomst is. Ik ben goed, maar nog even niet goed genoeg voor de eerste drie plekken.
Bekijk hier de reactie en de race van Lieke Klaver:
400 meter horden | Warholm onverslaanbaar
Karsten Warholm schreeuwt het uit. Hij verdedigt zijn wereldtitel. De onverslaanbare Noor pakt goud in 46,89. McMaster is de grote verrassing in deze finale, hij blijft Rai Benjamin en Alison Dos Santos voor en pakt zilver in 47,34. Het brons is voor Benjamin (47,34).
Bekijk hier de finale van de 400 meter horden:
Polsstokhoog | Samen wereldkampioen
Met een omhelzing wordt het beslist: De WK-finale polsstokhoogspringen kent twee winnaressen. Nina Kennedy en Katie Moon sprongen over 4,90 meter, 4,95 meter blijkt voor beiden te hoog. De Australische en de Amerikaanse hebben in de finale evenveel foutsprongen, waardoor alleen een jump-off uitsluitsel kan bieden.
Maar nee, die komt er niet. Kennedy en Moon delen het goud. Net zoals hoogspringers Gianmarco Tamberi en Mutaz Essa Barshim op de Olympische Spelen van Tokio deden.
400 meter horden | Geluk van de wereldkampioen?
De avond wordt afgesloten met de finale 400 meter horden. Niemand legde ooit een volle ronde met tien horden sneller af dan Karsten Warholm. Toch staat de regerend olympisch en wereldkampioen met enig geluk in de finale. De Noor had gediskwalificeerd kunnen worden omdat zijn voet in de halve finale niet over maar langs een horde ging.
Italië diende protest in bij de jury, in de hoop Alessandro Sibilio naar de finale te krijgen. Maar het protest kwam te laat binnen. Dat dient binnen een half uur na de officiële uitslag te gebeuren.
In de finale zijn Warholms sterkste concurrenten de Amerikaan Rai Benjamin en Alison Dos Santos uit Brazilië.
400 meter | Klaver zesde, Paulino wint
Lieke Klaver gaat als een komeet van start en zit bij het uitkomen van de tweede bocht vlak achter topfavoriet Marileidy Paulino. De Dominicaanse trekt door en wint in 48,76. Klaver kan niet mee en finisht met een tijd van 50,33 op de zesde plaats.
Het zilver gaat naar de Poolse Natalie Kaczmarek (49,57), Sada Williams uit Barbados spurt in 49,60 naar het brons.
400 meter | Kansen Klaver
Voor het tweede jaar op rij loopt Lieke Klaver in de WK-finale op de 400 meter. Op zich al een uitzonderlijke prestatie voor de Nederlandse, die met de vierde plek in Eugene liet zien bij de absolute top te horen.
Of ze dit jaar beter kan? "Ik kom hier voor een persoonlijk record", zei de 25-jarige atlete nuchter na de halve finales.
In de finale treft ze toppers als Marileidy Paulino en Sada Williams, beiden op het podium op de vorige WK. Regerend wereldkampioene Shaunae Miller-Uibo werd in de series uitgeschakeld, zij werd vier maanden geleden moeder. Sydney McLaughlin-Levrone is er ook niet. De beste 400 meter hordeloopster aller tijden richt zich dit jaar op de vlakke 400 meter, maar is niet naar Boedapest afgereisd door een blessure.
Polsstokhoog | Moon of Kennedy?
Nog twee atletes over in de finale polsstokhoogspringen. Alleen Nina Kennedy (Aus) en Katie Moon (VSt) gingen over 4,85 meter. De lat ligt nu vijf centimeter hoger. Beide atletes halen het bij de eerste twee pogingen niet.
Wilma Murto (Fin) is al zeker van brons.
1.500 meter | Laros strijdt lang mee, goud voor Kerr
Niels Laros raakt vroeg in de wedstrijd ingesloten, maar blijft kalm. De jonge Nederlander wacht op zijn kans en schuift bij het ingaan van de laatste ronde zelfs op naar de derde plaats. Bij het uitkomen van de laatste bocht verliest hij zijn plekje aan de Keniaan Kipsang, en dan lijkt hij leeg.
Laros wordt voorbij gelopen en komt als tiende over de streep. Hij loopt met 3.31,25 wel een nieuw Nederlands record.
De Brit Josh Kerr verrast topfavoriet Jakob Ingebrigtsen en pakt goud. De Noor wordt wel tweede, voor zijn landgenoot Narve Nordas.
1.500 meter | Wat kan Laros in finale?
De 1.500 is onvoorspelbaar: de ene race gaat supersnel, maar het kan ook een tactisch spel worden. "Het is niet per definitie de beste loper die wint. Die onzekere factor is de charme van deze afstand", zegt Gert-Jan Liefers, in 2003 Nederlands laatste WK-finalist op dit onderdeel.
"Op basis van de tijd die hij in de halve finale liep moet een medaille mogelijk zijn", stelt Han Kulker (finalist WK 1987 in Rome). "Laat ik eens gek doen en zeggen dat hij brons pakt. Waarom niet?"
100 meter horden | Bekijk de races van Visser en Tjin A-Lim
100 meter horden | Visser: 'Er zit meer in, dat voel ik'
"Ik heb weinig wedstrijden kunnen doen. Er zit meer in, dat voel ik", zegt Nadine Visser na de halve finale 100 meter horden. De Nederlands recordhouder komt als derde over de streep en mist de finale.
"Ik wist dar het sneller moest dan deze tijd. Het is een goede race, maar ik mis de eerste paar passen uit het blok. In de warming-up gaat dat goed, in de race klikt het niet altijd."
Bekijk hier de reactie van Nadine Visser:
100 meter horden | Tjin A-Lim baalt
"Dit was niet mijn moment", zegt Maayke Tjin A-Lim na de uitschakeling op de 100 meter horden. "Mijn gevoel was goed, maar het was gewoon geen goede race. Ik had het gevoel dat mijn reactie wel heel goed was, maar daarna kwam ik ergens tekort op."
Bekijk hier de reactie van Tjin A-Lim:
100 meter horden | Ook Visser uitgeschakeld
Nadine Visser gaat uitstekend mee maar wordt in de laatste meters ingehaald door wereldrecordhoudster Tobi Amusan (Nig).
De Jamaicaanse Ackara Nugent wint de serie in 12,56. Visser finisht als derde achter Amusan. De tijd van de Nederlandse (12,62) is haar beste van dit seizoen, maar niet genoeg voor een plek in de finale.
100 meter horden | Harrison wint, Tjin A-Lim zevende
Maayke Tjin A-Lim is uitgeschakeld op de 100 meter horden. De Nederlandse werd met een tijd van 13,05 zevende in de halve finale.
Kendra Harrison (VSt) wint in 12,33. Ook Devynne Charlton (Bah) gaat door naar de finale. De Zwitserse Ditaji Kambundji (12,50) en Jamaicaanse Megan Tapper (12,55) moeten hopen dat hun tijd goed genoeg is om mee te kunnen naar de finale.
Polsstokhoog | Morris eruit, Murto foutloos
Sandi Morris is uitgeschakeld bij de finale polsstokhoogspringen. De Amerikaanse sprong bij de laatste drie WK's naar zilver, maar gaat nu zonder eremetaal naar huis.
Wilma Murto is nog foutloos. De Finse beleefde vorig jaar haar grote doorbraak met goud op de EK in München, en bevestigde dit jaar met opnieuw goud bij de EK indoor in Istanboel. De lat ligt nu op 4,80 meter, er zijn nog zes atletes in de wedstrijd.
100 meter horden | Tjin A-Lim en Visser
Maayke Tjin A-Lim start in de eerste halve finale van de 100 meter horden. In de series liep ze 12,96. Voor een finaleplaats zal het sneller moeten. Dat kan de 25-jarige atlete, eerder dit jaar evenaarde ze haar persoonlijk record van 12,66.
In de tweede halve finale komt Nadine Visser in actie, zij denkt dat het zeker sneller moet. In de series liep ze 12,68. "Met die tijd ga ik het in de halve finale niet redden", aldus Visser.
Polsstokhoog | 4,65 meter
Op de baan zijn de kwalificaties op de 3.000 meter steeplechase aan de gang, bij het polsstokhoogspringen ligt de lat inmiddels op 4,65 meter. Geen enkel probleem voor de echte toppers. Voor vier finalisten is het al wel te hoog. Er zitten nog acht atletes in de wedstrijd.
5.000 meter | Hassan de hele race op kop: 'Niemand kwam'
"Ik wilde niet per se op kop lopen, gewoon in een goede positie. Maar niemand kwam." En dus liep Sifan Hassan door, bijna de gehele vijf kilometer op kop.
Hassan voelde zich goed, ze liet het er niet bij zitten toen Faith Kipyegon haar in de laatste meters toch nog voorbij wilde. "Het maakte niet uit, de eerste acht gaan door. Maar zij wilde per se winnen. Ik dacht oké, het is belangrijk voor haar, maar ook belangrijk voor mij." Met de borst vooruit komt ze als eerste over de streep.
Bekijk hier de race en reactie van Sifan Hassan:
5.000 meter | Koster superblij
Maureen Koster wist niet zeker of ze door was naar de finale toen ze als achtste over de streep kwam. Mede door de lange aanval van de Letse Agate Caune was het niet de meest overzichtelijke race.
"Ik heb halverwege een keer geteld", zegt Koster. "Maar ik dacht alleen maar 'ik moet naar voren gaan'. Op het eind wist ik het niet meer, ik zag het pas op het scherm. Ik ben echt superblij"
Bekijk hier de race en reactie van Maureen Koster:
5.000 meter | Hassan sprint langs Kipyegon
Op de streep klopt Sifan Hassan haar Keniaanse concurrent Faith Kipyegon. De twee zijn al lang en breed zeker van een finaleplek. Het hoge tempo van Hassan was slechts voor een handjevol atletes te volgen. De Nederlandse wint in 14.32,29.
Lilian Rengeruk (Ken) ging in de laatste bocht onderuit, maar ook zij gaat mee naar de finale van zaterdag.
5.000 meter | Hassan direct op kop
De tweede serie is begonnen. Sifan Hassan zoekt direct de koppositie op en bepaalt het tempo. Zij hoopt er een gelijkmatige race van te maken. Zo houdt de olympisch kampioene op dit onderdeel controle en kan ze zich bij de eerste acht plaatsen voor de finale.
Polsstokhoog | langere polsstok, hogere sprong?
Huizenhoge sprongen gaan we zo zien in de finale polsstokhoogspringen. Het wereldrecord bij de vrouwen staat op 5,06 meter. Titelverdediger Sandi Morris sprong ooit al over 5,00 meter. De grote favoriet is ook een Amerikaanse: Katie Moon, zij ging dit jaar over 4,90 meter.
Maar hoe werkt dat eigenlijk? Als je een langere polsstok neemt, kun je dan ook hoger springen? Gregory Sedoc laat het je zien in deze aflevering van NOS Sportschool:
5.000 meter | Koster naar finale
Maureen Koster heeft zich geplaatst voor de finale. De 31-jarige Nederlandse komt als achtste over de streep en pakt het laatste finaleticket van deze serie. Ze finisht in een tijd van 15.05,13.
De dappere aanvalspoging van de Letse levert ook een finaleplek op. Agate Caune loopt vanaf de eerste ronde vooruit, pakt een voorsprong van ruim 23 seconden en wordt pas in de laatste ronde bijgehaald. Met een flinke tempoversnelling stelt Gudaf Tsegay orde op zaken. De Ethiopische wint de serie in 14.57,70.
In de tweede serie komt Sifan Hasan in actie.
5.000 meter | Koster goed mee
We zijn halverwege de eerste serie van de 5.000 meter. Maureen Koster loopt attent mee voorin de groep. De Letse Agate Caune is er al vlot vandoor gegaan. Zij wil wel heel graag bij de voorste acht finishen en loopt bijna een halve ronde voor de groep uit.
5.000 meter | Hassan en Koster in actie
De medailleceremonie voor de 1.500 meter, met brons voor Sifan Hassan, is uitgesteld. Hassan en wereldkampioen Faith Kipyegon moeten zich al melden in het stadion voor de de series van de 5.000 meter.
Met zes uur extra rust begint Sifan Hassan daar aan hoofdstuk drie van haar WK-avontuur in Boedapest. Twee jaar geleden bij de Spelen in Tokio liep ze dezelfde afstanden en veroverde ze goud op de 5.000 en 10.000 meter en brons op de 1.500 meter.
Maureen Koster start in de eerste serie, daarna is Hassan aan de beurt. De eerste acht van beide series plaatsen zich voor de finale.
Vier finales
Welkom terug. De WK atletiek gaan verder met een goedgevuld avondprogramma. Er worden medailles verdeeld op de onderdelen polsstokhoogspringen (v), 1.500 meter (met Niels Laros), 400 meter (met Lieke Klaver) en de 400 meter horden (m).
We richten ons eerst op Medal Plaza, net buiten het stadion. Daar ontvangt Sifan Hassan de tweede Nederlandse medaille op de WK in Boedapest.
De kogelslingeraars openen vervolgens de avond in het National Athletics Centre. 36 atletes proberen zich te kwalificeren voor de finale, waar plek is voor minimaal 12 vrouwen. Om verzekerd te zijn van een finaleplaats moet de kogel 73 meter overbruggen.
Vanavond verder
Het ochtendprogramma ligt inmiddels achter ons. We gaan om 19.00 uur vanavond verder in Boedapest. Dan komen voor Nederland Sifan Hassan, Maureen Koster (beiden in series 5.000 meter), Nadine Visser, Maayke Tjin A-Lim (beiden in series 100 meter horden), Niels Laros (finale 1.500 meter) en Lieke Klaver (finale 400 meter) in actie.
200 meter | Burnet nerveus tijdens wachten
Taymir Burnet moest na zijn race lang wachten, voordat hij wist of zijn tijd goed genoeg was voor een plaats in de halve finales. "Ik heb dit echt nog nooit meegemaakt", vertelt hij vervolgens.
Bekijk hier de race en reactie van Burnet:
200 meter | De bijzondere weg van Jiya
Tasa Jiya kende een niet alledaagse route naar de top. Ze ging als reserve mee naar de Spelen van Rio, stopte even later met atletiek om rechten te gaan studeren aan de universiteit en werd op haar twintigste zwanger.
Benieuwd naar haar verhaal? Lees het hier:
200 meter | Bekijk hier de race van Tasa Jiya
Polsstokhoogspringen | 'Rommelige wedstrijd'
"Het was een rommelige wedstrijd", zijn de eerste woorden van Menno Vloon, nadat hij de finale van het polsstokhoogspringen niet gehaald heeft. "De sprongen die ik deed, waren eigenlijk heel goed, maar dan blijft de lat niet liggen.
Over de hoogte die hij heeft gehaald, kan Vloon "niet echt balen". "Maar je baalt wel omdat je de finale niet hebt gehaald. Ik weet dat ik veel meer kan. Ik was er echt klaar voor, was fit. Jammer dat dit dan zo gebeurt."
Bekijk hier de laatste poging en de reactie van Menno Vloon:
200 meter | Ook Burnet door
Na Tasa Jiya heeft ook Taymir Burnet zich geplaatst voor de halve finales. In zijn heat kwam hij als vijfde over de streep, maar zijn tijd (20,31 seconden) was goed genoeg om tot de drie tijdsnelsten te horen.
Polsstokhoogspringen | Vloon uitgeschakeld
Voor Menno Vloon zitten de WK atletiek erop. Het lukt de 29-jarige Nederlander, die twee maanden geleden verrassend bij de EK voor landenteams het polsstokhoogspringen won, niet om over 5,75 meter te springen. Daardoor zit een plek bij de beste twaalf er niet meer in.
200 meter | Zenuwen bij Jiya voor WK-debuut
Normaal gesproken is Tasa Jiya nooit zenuwachtig, zo vertelt de sprintster nadat ze zich heeft geplaatst voor de halve finales op de 200 meter, maar vlak voor haar WK-debuut was het dan toch zover. "Ik was echt ziek van de zenuwen", erkent ze. "Dat is nieuw voor mij, dus ben weer een ervaring rijker."
"Het is een enorm stadion en je hebt ook wat te verliezen hier", verklaart Jiya haar zenuwen tijdens haar allereerste grote toernooi. De halve finales denkt ze met minder zenuwen in te gaan. "Daar heb ik veel te winnen. En ik ben nu gewend aan de omstandigheden."
200 meter | Burnet vijfde in serie
Taymir Burnet finisht als vijfde in zijn serie en dat betekent dat de Nederlands kampioen moet hopen dat zijn tijd snel genoeg is voor een halvefinaleplaats. Naast de snelste drie atleten in elke heat, gaan namelijk de drie tijdsnelsten door. Zijn tijd van 20,31 seconden is een persoonlijk record.
200 meter | Tsimanoeskaja een van tijdsnelsten
De favorieten voor de wereldtitel overleven allemaal zonder problemen de series van de 200 meter. De snelste tijd (22,16 seconden) is van Sha'Carri Richardson, die eerder dit WK op de 100 meter er verrassend met het goud vandoor ging. Regerend olympisch kampioene Shericka Jackson noteert met 22,51 de tiende tijd in de series.
Kristina Tsimanoeskaja mag als een van de tijdsnelsten door. De gevluchte Belarussische atlete mag dit WK voor Polen uitkomen en zet in de series 22,88 neer.
Lees hier het verhaal van Tsimanoeskaja:
Polsstokhoogspringen | Vloon over 5,70
Het lijkt erop alsof Menno Vloon inmiddels is warmgedraaid. Na foutsprongen op zowel 5,35 als 5,55 meter, gaat hij wel in één keer over 5,70 meter. Voor directe kwalificatie voor de finale is 5,80 meter vereist.
200 meter | Jiya naar halve finales
Tasa Jiya sprint naar een tijd van 22,97 en finisht daarmee als derde in haar serie. Dat is voor de Nederlands kampioene genoeg voor een plaats in de halve finales.
200 meter | Jiya in heat 5
We zijn inmiddels ook begonnen met de series op de 200 meter. Voor Nederland komt Tasa Jiya in actie. Zij verschijnt in heat 5 aan de start.
Polsstokhoogspringen | Vloon ook over 5,55
Nadat Menno Vloon in een ultieme poging over 5,35 meter was gesprongen, heeft hij ook moeite als de lat op 5,55 meter hoogte wordt gelegd. Zijn eerste poging gaat mis, maar in zijn tweede poging op die afstand vliegt Vloon er wel overheen.
Duplantis is inmiddels al over 5,70 meter gesprongen.
800 meter | Ook titelverdedigster door
Athing Mu, de regerend wereld- en olympisch kampioene op de 800 meter, is ook door naar de halve finales. Ze wint haar serie in 1.59,59.
Polsstokhoogspringen | Vloon in laatste poging over 5,35 meter
Menno Vloon had nog één poging om in de strijd te blijven voor een finaleplaats. En in die allerlaatste poging redt hij het toch nog om over 5,35 meter te springen en de lat op zijn plek te laten liggen.
Polsstokhoogspringen | Tweede foutsprong Vloon
Ook de tweede poging van Menno Vloon om over 5,35 meter te springen, gaat verkeerd. Hij heeft nog één poging over om de aanvangshoogte te halen.
Armand Duplantis is ingestapt op 5,55 meter en gaat daar probleemloos overheen.
800 meter | Nieuwe snelste tijd
In de vijfde heat van de 800 meter komt er een nieuwe snelste tijd op de klokken te staan. Nia Akins vliegt over de baan, klokt 1.59,19 en is daarmee 0,34 seconden sneller dan Keely Hodgkinson. De Amerikaans kampioene op deze afstand (zowel indoor als outdoor) laat met een indrukwekkende eindsprint Jemma Reekie uit Groot-Brittannië achter zich.
Polsstokhoogspringen | Eerste poging Vloon
De eerste sprong van Menno Vloon gaat de mist in. Hij noteert een foutsprong op een hoogte van 5,35 meter. Regerend wereld- en olympisch kampioen Armand Duplantis laat zich nog even niet zien, hij slaat de hoogte van 5,35 over.
800 meter | Ook Moraa en Rogers verder
Met Mary Moraa is ook de bronzenmedaillewinnares van de vorige WK atletiek op de 800 meter doorgedrongen tot de halve finales. De 23-jarige atlete uit Kenia verslaat in haar serie de Amerikaanse Raevyn Rogers, die bij de Olympische Spelen in Tokio brons veroverde.
Moraa is iets langzamer dan Hodgkinson in de serie voor haar: 1.59,89.
800 meter | Hodgkinson probleemloos door
Keely Hodgkinson geldt als een van de favorieten voor de wereldtitel en heeft geen enkele moeite haar serie op de 800 meter te winnen. De 21-jarige Britse, die zowel bij de Spelen als de vorige WK zilver behaalde, komt in een tijd van 1.59,53 over de streep. Ze plaatst zich daarmee voor de halve finales.
Discuswerpen | Tausaga stunt met goud
De ogen van het Nederlandse publiek waren dinsdagavond waarschijnlijk vooral gericht op Sifan Hassan, die brons pakte op de 1.500 meter, en Femke Bol, die zich probleemloos plaatste voor de hordenfinale. Maar misschien wel de grootste verrassing van de avond kwam van discuswerpster Laulauga Tausaga.
De 25-jarige Amerikaanse verrast iedereen, ook haar landgenote en olympisch kampioene Valarie Allman, met de wereldtitel. "Mijn 65,58 was al een persoonlijk record. Mijn coach zei toen: alle remmen los. En toen volgde die 69,49 meter."
Steeplechase | Spannende finale dinsdagavond
Na zijn olympische titel in Tokio (2021) en zijn wereldtitel in Eugene vorig jaar slaat Soufiane El Bakkali opnieuw toe op de 3.000 meter steeplechase. In de laatste ronde haalt hij Lamecha Girma in.
De bronzen medaille gaat naar de Keniaan Abraham Kibiwot, die tijdens de race ten val kwam, maar toch verder kon.
Zo ziet het complete programma van vandaag eruit
Polsstokhoogspringen | Vloon in actie
De eerste Nederlander die we straks in actie zien in het National Athletics Centre is Menno Vloon. Hij gaat zich proberen te plaatsen voor de finale bij het polsstokhoogspringen. Daarvoor is een hoogte van 5,80 meter vereist of, als die hoogte niet door twaalf springers gehaald wordt, een plek in de top-12.
Vloon heeft een sprong over 5,80 meter in zich, zo liet hij twee maanden geleden nog zien bij de EK voor landenteams. Daar sprong hij over 5,85 meter en werd hij Europees kampioen.
800 meter | Enige Arubaan uitgeschakeld
Het ochtendprogramma wordt straks afgetrapt met de series 800 meter voor vrouwen. Bij de mannen gisteren deed Justice Dreischor mee op die afstand. Hij was de enige afvaardiging van Aruba op de WK atletiek in Boedapest en finishte ruim achter de anderen in zijn serie.
"Het was een mooie ervaring voor me", vertelt Dreischor na zijn serie, terwijl hij nog wat naar adem hapt. "Ik had nooit gedacht dit jaar hier te zijn." Dat hij direct uitgeschakeld werd, deert hem niet. "Ik wist dat ik hun niveau niet heb. Ik had op een snellere tijd gehoopt, maar ik ben tevreden."
Even terug naar gisteren: brons voor Hassan, net niet voor Van Klinken
De ambitieuze missie van Sifan Hassan bij de wereldkampioenschappen atletiek heeft de tweevoudig olympisch kampioene in elk geval een medaille opgeleverd. Na haar dramatische val zaterdagavond in de finale van de 10.000 meter veroverde de 30-jarige atlete dinsdagavond in Boedapest brons op de 1.500 meter.
Jorinde van Klinken greep net als vorig jaar bij de WK en de EK naast een medaille met de discus. Vorig jaar eindigde ze op beide titeltoernooien net naast het podium: vierde. Dat overkwam haar in Boedapest ook.
Welkom!
Goedemorgen en welkom vanuit Boedapest weer. Om 10.05 uur begint de vijfde dag van de WK atletiek in het National Athletics Centre.
In het ochtendprogramma komen drie Nederlanders in actie: polsstokhoogspringer Menno Vloon en sprinters Tasa Jiya en Taymir Burnet op de 200 meter. In het oorspronkelijke schema zouden ook Sifan Hassan en Maureen Koster in actie komen, maar vanwege de hitte besloot de organisatie de series van de 5.000 meter naar de avond te verplaatsen.