Kristina Tsimanoeskaja
NOS Sport

Gevluchte Belarussische atlete Tsimanoeskaja mag voor Polen naar WK

Kristina Tsimanoeskaja mag van de internationale atletiekbond World Athletics voortaan uitkomen voor Polen. De Belarussische atlete vluchtte naar Polen nadat ze tijdens de Olympische Spelen van Tokio in conflict raakte met de Belarussische delegatie.

Door het besluit van World Athletics komt Tsimanoeskaja in aanmerking om deel te nemen aan de WK atletiek, die op 19 augustus beginnen in Boedapest. Daarvoor was een uitzondering nodig: atleten die voor een ander land willen uitkomen, worden normaal gesproken drie jaar in de wacht gezet.

"Ik ben extreem gelukkig, maar ik voel me ook een beetje vreemd omdat alles zo snel en plotseling is gegaan", schreef Tsimanoeskaja op Instragram.

Selectie afwachten

Om bij de WK haar terugkeer op het internationale podium te maken, moet Tsimanoeskaja nog wel geselecteerd worden door de Poolse atletiekbond. Op haar Instagram laat de 26-jarige atlete weten "goede hoop" te hebben.

Tijdens de Poolse kampioenschappen werd Tsimanoeskaja vorige maand - toen nog als gastloper - tweede op de 100 meter sprint.

Tijdens de Olympische Spelen in 2021 uitte de atlete kritiek op haar coach, nadat ze ineens mee moest doen aan de 4x400 meter. De specialiste op de 100 en 200 meter was nog nooit uitgekomen op dat estafette-onderdeel en had er ook niet voor getraind.

Bekijk hier de video die zij toen online zette:

De kritiek van Tsimanoeskaja: 'Waarom moeten wij betalen voor jullie fouten?'

Vervolgens werd ze, nog voordat ze haar favoriete onderdeel kon lopen, tegen haar wil in afgevoerd naar het vliegveld in Tokio door een Belarussische delegatie en een psycholoog. Op "bevel van boven", vertelde de coach destijds. President Loekasjenko ontkende dat Tsimanoeskaja onder dwang naar het vliegveld was geëscorteerd en zei dat ze was gemanipuleerd om over te lopen naar Polen.

Pools paspoort

Na inmenging van de Japanse politie vluchtte Tsimanoeskaja naar Polen, waar ze eerst een humanitair visum en later staatsburgerschap kreeg toegekend. Twee leden van de Belarussische delegatie werden door het IOC verbannen en weggestuurd van de Spelen.

Belarus wordt net als Rusland geweerd van de wereldkampioenschappen atletiek in Boedapest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl