Timanovskaja bij de persconferentie in Polen EPA

Twee Wit-Russische atletiekfunctionarissen zijn weggestuurd uit Tokio, meldt het Internationaal Olympisch Comité. Het gaat om Artoer Sjoemak en Joeri Majsevitsj. Sjoemak is plaatsvervangend directeur van het Wit-Russisch olympisch trainingscentrum, Majsevitsj is de bondscoach van het atletiekteam.

Sjoemak en Majsevitsj waren afgelopen week betrokken bij pogingen om de Wit-Russische sprintster Kristina Timanovskaja terug te sturen naar Wit-Rusland. Hun accreditatie is ingetrokken en ze zijn inmiddels weg uit het olympisch dorp, zegt het IOC. Het wegsturen van de twee is "in het belang van het welzijn van de Wit-Russische atleten" en is een voorlopige strafmaatregel.

Volgens IOC-voorzitter Thomas Bach is het IOC er niet om een politiek systeem van een land te veranderen, maar het comité is wel verantwoordelijk voor de atleten op de Olympische Spelen. "Het is onze taak de atleten zoveel mogelijk te beschermen en degenen die onze waarden niet naleven, moeten worden bestraft." Twee dagen geleden is een tuchtzaak geopend van het IOC tegen de twee functionarissen om vast te stellen wat er feitelijk gebeurd is.

Timanovskaja had kritiek geuit op het olympisch comité van Wit-Rusland omdat ze werd verplicht de 4x400 meter-estafette te lopen, terwijl dat geen onderdeel is waar ze normaal gesproken aan deelneemt. Ze is gespecialiseerd in de 200 meter.

Polen

Vervolgens werd ze tegen haar wil naar het vliegveld van Tokio gereden. Ze vreesde voor haar veiligheid als ze inderdaad naar Minsk terug zou keren en stapte niet op het vliegtuig. Inmiddels is ze in Polen, dat haar een visum heeft verleend. Ook haar man is in Polen. Hij vluchtte na de weigering van Timanovskaja, samen met hun kind.

IOC-voorzitter Bach is opgelucht dat de atlete veilig in Polen is met haar familie. "Het Poolse Nationaal Olympische Comité helpt Timanovskaja waar nodig."

Mogelijk blijft het niet bij het wegsturen van Sjoemak en Majsevitsj en zijn er nog meer gevolgen voor het Wit-Russische olympisch comité.

Geen activist

Gisteren gaf Timanovskaja een persconferentie in Polen. Daarin zei ze graag terug te willen keren naar een "vrij Wit-Rusland". Ze zei zich nooit bezig te hebben gehouden met politiek: "Ik ben nooit naar protesten geweest en ik heb me nooit tegen de Wit-Russische regering uitgesproken."

Dat ze weigerde op het vliegtuig te stappen had onder meer te maken met een telefoontje van haar oma: "Mijn oma belde me toen ik al naar de luchthaven werd gereden", aldus de atlete. "Alles wat ze zei was: 'kom niet terug, het is niet veilig'. Ik had 10 seconden om te beslissen."

Bekijk hier beelden van de persconferentie van Timanovskaja:

Timanovskaja: 'Ik ben verbaasd dat dit zo'n politiek schandaal is geworden'

STER reclame