Het was een prachtig hoogtepunt op de derde dag van het olympisch atletiektoernooi. Hoogspringers Gianmarco Tamberi en Mutaz Essa Barshim mochten, nadat ze allebei drie foutsprongen hadden genoteerd (op een hoogte van 2,39 meter), zelf besluiten wat ze wilden.

Een jump-off of het goud delen? De vrienden kozen in Tokio voor het laatste: allebei goud. Huilend vlogen ze elkaar in de armen.

Hoogspringers kunnen geluk niet op: 'Dit goud willen we samen delen'

De Italiaan Tamberi ging daarna helemaal uit zijn dak.

Even later dook hij ook nog eens in de armen van Lamont Marcell Jacobs, die de olympische titel op de 100 meter pakte en tot nu toe voor de grootste atletiekstunt op de Spelen zorgde.

De Italiaanse sprinter Lamont Marcell Jacobs (l) en zijn hoogspringer Gianmarco Tamberi vieren hun goud EPA

De afspraak tussen Barshim en Tamberi kwam zondag niet helemaal uit de lucht vallen. De twee zijn goede vrienden, wat teruggaat naar 2016. In dat jaar was Tamberi in grootse vorm, ging over 2,39 meter. Hij was een belangrijke medaillekandidaat in Rio de Janeiro. Daar ontbrak hij echter omdat hij zijn enkel brak in Monaco.

Hulp

Weg olympische droom, weg motivatie. Na zijn herstel kreeg Tamberi hulp van Barshim, die twee jaar geleden voor eigen publiek in Qatar de wereldtitel veroverde, om de lange weg terug naar de top af te leggen.

Het gips van Tamberi nam hij mee naar de baan in Tokio. Als aandenken. Als motivatie. Het hielp. Want de ontlading volgde na de laatste sprong van Tamberi. Die mislukt en na de drie mislukte sprongen moesten hij en Barshim bepalen wat er verder zou gebeuren.

Sinds 2014 hebben springers de keuze: springen om één winnaar aan te wijzen of de hoofdprijs delen. Barshim wendde zich tot een official met de vraag: "Krijgen we dan allebei goud?" Dat was zo, bevestigde de official. "Dan zijn we allebei olympisch kampioen", zei hij tegen zijn Italiaanse tegenstander. Die kon zijn geluk niet op.

"Ik deel met niemand een medaille, maar wel met Barshim", zei Tamberi na afloop voor NOS-microfoon. "We zijn allebei geblesseerd geweest, we weten hoe moeilijk het is. Hoogspringen is een technische discipline, die mentaal en fysiek heel veel vraagt. Het is zo moeilijk lang een hoog niveau vast te houden. Dit is prachtig. Dit gaat verder dan vriendschap", reageerde Barshim.

Bekijk hier de samenvatting:

Hoogspringers delen olympisch goud vanwege innige vriendschap Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame