Het strand van Al Hoceima
NOS Nieuws

Intocht van Nederlandse Marokkanen in Al Hoceima: vloek of zegen?

  • Samira Jadir

    correspondent Marokko

  • Samira Jadir

    correspondent Marokko

Veel Marokkaanse Nederlanders brengen hun vakantie in Marokko door, en vooral de noordelijke stad Al Hoceima is een populaire bestemming. Maar de lokale bevolking houdt een dubbel gevoel aan de instroom van toeristen over; die brengen weliswaar geld in het laatje, maar drijven ook de prijzen op.

Als je Al Hoceima binnenrijdt, zie je overal auto's met Nederlandse kentekenplaten. Op straat wordt er Nederlands gesproken en de menukaarten van restaurants zijn in het Nederlands. Dit is het seizoen waarin lokale ondernemers hun inkomen voor een heel jaar bij elkaar kunnen verdienen. Maar dit leidt ook tot Nederlandse prijzen in de Marokkaanse stad, tot ongenoegen van de inwoners.

Fotograaf Saber Tayebioui is een van de critici die zich op Facebook regelmatig uitspreken over dit probleem. "Al Hoceima is een kleine stad en is nu vol met mensen. Het probleem is dat de prijzen nu nog verder zijn gestegen. Waar je ook komt, in restaurants of op de markt, alles is duurder geworden," vertelt hij.

Inwoner Mohamed zegt dat hij het zich nu nog maar sporadisch kan veroorloven om naar het café te gaan. "Ik heb in de zomer altijd discussies met de eigenaren over de hoge prijzen. Wij wonen hier het hele jaar door. Ik snap dat deze maanden cruciaal voor hen zijn, maar dan verlies je mij wel als klant."

'Daar zijn ze weer'

Buiten de zomermaanden is de werkloosheid onder de bevolking hoog. Veel jongeren ontvluchten de stad door de gevaarlijke overtocht naar Europa te maken. De 22-jarige Ayoub Bouhrass legt uit wat voor gevoel de intocht van Nederlandse en Belgische Marokkanen losmaakt. "We zeggen altijd: 'Daar zijn ze weer'. Maar eerlijk, ze brengen wel levendigheid. Laat ze de stad maar houden een paar maanden, na de zomer is het weer rustig."

De levendigheid en de drukte zorgen er volgens Bouhrass ook voor dat Al Hoceima in de zomermaanden vaker negatief in het nieuws komt. "In de zomer gebeuren er regelmatig ongelukken en dit jaar is er zelfs een dode gevallen bij een uit de hand gelopen familieruzie op het strand. In de rest van het jaar gebeurt hier eigenlijk niet zoveel," vertelt hij.

Vijf euro voor een blikje

Niet alleen ondernemers uit Al Hoceima grijpen hun kans om geld te verdienen in het hoogseizoen. Restauranthouder Kamal Jaouani uit Barendrecht runt het enige wokrestaurant in de stad en zijn klanten zijn vooral Marokkaans-Nederlandse vakantiegangers. "We richten ons voornamelijk op het Nederlands publiek. We zijn daarom dan ook maar drie maanden open," zegt Jaouani. Vanwege de hoge prijzen komt de lokale bevolking niet in zijn restaurant en dus is het niet rendabel om in de wintermaanden open te blijven.

Op het overvolle strand van Sfiha vertelt de 32-jarige Hafsa Mahraoui uit Amsterdam dat de prijzen zelfs voor Europese Marokkanen soms aan de hoge kant zijn. "Ik kocht een blikje frisdrank op het strand en moest daarvoor 5 euro betalen. Maar dan bedenk ik me: deze jongen is waarschijnlijk de hele dag aan het werken om zijn familie te voorzien van een inkomen. Dan maakt het voor een keer niet uit dat ik zoveel betaal."

Opzichtig met geld strooien

Volgens Ayoub is er onder de lokale bevolking ook irritatie over mensen uit de Marokkaanse diaspora, die in hun ogen soms opzichtig met geld strooien in hun vakantie. Door de gestegen inflatie is het voor de inwoners van Al Hoceima buiten het hoogseizoen al moeilijk om de dagelijkse boodschappen te betalen. De mensen die werk hebben moeten zien rond te komen van een gemiddeld maandsalaris tussen de 200 en 300 euro.

Volgens Mahraoui berust de afgunst op de welvaart van de Europese Marokkanen vooral op een hardnekkig misverstand. "De generatie van onze vaders heeft de familie in Marokko altijd proberen te helpen, zonder erbij te vertellen hoe hard ze ervoor hebben moeten werken. Daardoor is er bij de achterblijvers een beeld ontstaan dat alles gemakkelijk is gegaan in Europa."

Hoe dan ook kunnen de diaspora en de lokale bevolking uiteindelijk niet zonder elkaar. De vakantiegangers keren voor even terug naar hun roots en de lokale bevolking verdient genoeg om de magere wintermaanden door te kunnen komen. Over een paar weken is Al Hoceima weer een rustig vissersstadje met normale Marokkaanse prijzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl