Ruben van Bommel viert zijn 1-0

Ook bij Europees debuut laat Van Bommel zich gelden en schiet AZ langs Santa Coloma

AZ heeft zich ten koste van het bescheiden FC Santa Coloma geplaatst voor de play-offs van de Conference League. Na de magere 1-0 zege vorige week in Andorra, bleef ook in Alkmaar een grote score uit: 2-0.

AZ treft nu in de volgende ronde SK Brann, uit het Noorse Bergen. De winnaar van dat tweeluik plaatst zich voor de groepsfase van het derde Europese clubtoernooi.

Direct kansen

In de wetenschap dat Santa Coloma nog nooit een uitwedstrijd had gewonnen in Europees verband, ging AZ direct vanaf de aftrap op jacht naar doelpunten. Het zorgde ervoor dat de Alkmaarders in de eerste minuten van de wedstrijd al meer schoten op doel hadden dan tijdens de gehele heenwedstrijd in Andorra.

Onder anderen Vangelis Pavlidis en Ruben van Bommel misten grote kansen en stuitten op doelman Josep Antonio Gomes Moreira.

Naarmate de eerste helft vorderde, nam het aantal gecreëerde kansen van AZ af en zakte het niveau wat weg. Santa Coloma wist ook geen gevaar te stichten.

Az viert de 2-0

Het halfvolle stadion kon voor rust toch nog juichen toen Pavlidis Van Bommel wegstuurde. De jonge aanvaller, die afgelopen zondag al indruk maakte bij zijn eredivisiedebuut, lepelde de bal knap over de keeper heen, die te ver voor zijn doel stond.

Opnieuw sterk begin

Net als in de eerste helft begon AZ ook na de pauze sterk en waren het opnieuw Pavlidis en Van Bommel die voor kansen zorgden. Toch kabbelde de wedstrijd snel weer voort in een laag tempo. Hier en daar waren er nog kansen voor Dani de Wit, Pavlidis en een schot op de paal van David Møller Wolfe.

Een kwartier voor tijd zorgde Mayckel Lahdo voor de verdiende 2-0. Hij kon makkelijk binnentikken nadat Djordje Mihailovic de doelman omspeeld had.

Zonder ook maar een moment in de problemen te komen, speelde de ploeg van Pascal Jansen het duel vervolgens gemakkelijk uit.