NOS Voetbal

Uitstekend AZ ziet Van Bommel (19) excelleren bij eredivisiedebuut

Bekijk de samenvatting van AZ - Go Ahead Eagles

AZ is het eredivisieseizoen uitstekend begonnen met een 5-1 thuiszege op Go Ahead Eagles. Bij de Alkmaarders vestigde onder anderen Ruben van Bommel de aandacht op zich door bij zijn eredivisiedebuut een goal en assist voor zijn rekening te nemen.

De deze zomer van MVV overgekomen zoon van Antwerp-trainer Mark van Bommel verving als linkeraanvaller de geschorste Jesper Karlsson en ook de geblesseerde Myron van Brederode was afgehaakt.

"Ik ben blij dat Ruben voor ons heeft gekozen want hij is een zeer talentvolle jongen. Hij doet slimme dingen, vooral aan de bal. Hij moet nu nog meer inhoud zien te krijgen en alles zien uit te voeren op een hogere snelheid", verklaarde AZ-trainer Pascal Jansen het opstellen van de 19-jarige Van Bommel.

En Van Bommel stelde zijn coach niet teleur door bij de 1-0 in de vierde minuut een belangrijke rol te spelen. Hij jaagde zijn tegenstander op, onder toeziend oog van vader Mark van Bommel en opa Bert van Marwijk op de tribune, en gaf daarna de bal op een presenteerblaadje aan Jordy Clasie.

Bert van Marwijk en Mark van Bommel bekijken vanaf de tribune het eredivisiedebuut van Ruben van Bommel

AZ speelde een goede eerste helft en had nauwelijks wat te duchten van Go Ahead. Na een kwartier stond het al 2-0 voor de thuisploeg toen Vangelis Pavlidis uit een corner van Yukinari Sugawara de bal onberispelijk in de benedenhoek van het doel kopte.

Go Ahead begon het voorbije eredivisieseizoen met vijf nederlagen, maar eindigde uiteindelijk op een verdienstelijke elfde plaats. De club had in de laatste speelronde zelfs nog kans op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal.

Van Bommel scoort

De bezoekers uit Deventer kregen na 51 minuten een nieuwe tik te verwerken toen Van Bommel zijn eredivisiedebuut na een assist ook met een doelpunt bekroonde.

De AZ-jongeling schatte een fraaie voorzet van Pavlidis, die eerder bij de bal was dan de uitkomen doelman Jeffrey de Lange, goed in en kopte de bal vervolgens in het lege doel, tot enthousiasme van de familie en vrienden van Van Bommel op de tribune.

Zoals wel vaker vertoond toen Van Bommel nog bij MVV speelde: vader Mark bleef ondanks de euforie rustig met een glimlach op zijn stoel zitten.

Bekijk hieronder de reacties van Ruben van Bommel, Pascal Jansen en René Hake:

Go Ahead maakt het vervolgens nog even spannend door tot leven te komen met de 3-1 uit een vrije trap van Philippe Rommens.

De bezoekers kregen ineens vertrouwen en hadden drie minuten later weer moeten scoren toen aanvoerder Bas Kuipers van een meter of tien van het doel snoeihard uithaalde, AZ-keeper Matt Ryan redde echter fantastisch met de vingertoppen.

Einde aan onzekerheid

Dani de Wit gooide in de slotfase de wedstrijd definitief in het slot door vanaf elf meter raak te schieten, nadat invaller Ernest Poku even daarvoor door Mats Deijl in zestien was gevloerd.

Invaller Mayckel Lahdo maakte er in blessuretijd zelfs nog 5-1 van voor AZ door de bal via een Go Ahead-been binnen te schieten.

Ik zou mijn vader niet streng willen noemen, maar hij zegt wel waar het op staat.

Ruben van Bommel

Van Bommel was blij dat hij onder toeziend oog van zijn vader en opa zich heeft kunnen laten zien. Hij heeft naar eigen zeggen tot nu toe veel gehad aan de twee.

"Ik zou mijn vader niet streng willen noemen, maar hij zegt wel waar het op staat", aldus de voetballer. "Ik kan met mijn opa veel over voetbal praten. Het zijn leuke gesprekken."

En zoals een echte Van Bommel betaamt is er weinig tijd om feest te vieren: alles moet immers in het teken van de prestatie blijven staan. "Ik ga niet te gek doen. We moeten donderdag weer spelen, dus we gaan gewoon normaal doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl