NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 14/8: Presentatie lijsttrekker CDA • Aftrap introductieweek in aantal studentensteden

Goedemorgen! Het CDA-bestuur presenteert Kamerlid Henri Bontenbal als nieuwe lijsttrekker. En in een aantal studentensteden trappen eerstejaarsstudenten hun studententijd af met de traditionele introductieweek.

Eerst het weer: er zijn vandaag perioden met zon en met 25 tot 27 graden is het zomers warm. Alleen in het Waddengebied is het iets minder warm. In de loop van de avond komt in Limburg lokaal een regen- of onweersbui voor.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp en haar ambtgenoot in de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn leggen een krans in de Tweede Kamer. Dat doen ze om stil te staan bij de gevallenen en slachtoffers in voormalig Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog.
  • Het CDA-bestuur draagt Tweede Kamerlid Henri Bontenbal om 16.00 uur in Amersfoort voor als nieuwe lijsttrekker van het CDA. Partijleider Wopke Hoekstra had aangegeven de functie niet te ambiëren. Tegenkandidaten hebben tien dagen de tijd om zich te melden.
  • In een aantal studentensteden trappen eerstejaarsstudenten hun studententijd af met de traditionele introductieweek. Dat is een kennismaking die gepaard gaat met allerlei activiteiten.
  • Farmers Defence Force (FDF) houdt een ledenvergadering in Nijkerk over de toekomst van de boerenactiegroep. De oprichting van een politieke partij behoort tot de mogelijkheden.

Wat heb je gemist?

Voor het eerst in de Nederlandse politieke geschiedenis gaat een minister met zwangerschapsverlof. Demissionair minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is zwanger en gaat eind dit jaar een paar maanden met verlof.

Dat maakt ze vanochtend bekend in De Telegraaf. De 40-jarige Schreinemacher zegt in de krant dat ze hoopt dat het snel normaal wordt om op hoge posities met zwangerschapsverlof te gaan. "Als we de politiek en andere hoge functies een aantrekkelijke en werkbare plek willen maken voor jonge vrouwen, moeten we ervoor zorgen dat hier ruimte voor is en het normaal is. Net zoals jonge vaders dit met het ouderschap moeten kunnen combineren."

De komende tijd verwacht de VVD-minister haar taken gewoon te blijven uitvoeren. "Ik blijf vliegen zolang ik fit genoeg ben om te vliegen, en het natuurlijk medisch verantwoord is."

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

De Nederlandse scouts zijn terug van het veelbesproken internationale scoutingevenement in Zuid-Korea. Tijdens het scoutingkamp was er een zware hittegolf. Ook moest het kamp een dag worden ingekort vanwege een naderende tyfoon.

Toch zeggen drie scouts uit Rijssen bij RTV Oost dat ze zich goed hebben vermaakt. "Het was lekker weer, wel iets warm, maar we hebben het enorm naar ons zin gehad."

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl