NOS Nieuws

Minister Schreinemacher in verwachting, voor het eerst minister met zwangerschapsverlof

Demissionair minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gaat eind dit jaar een paar maanden met verlof. Ze is zwanger, zo maakt ze vanochtend bekend in De Telegraaf.

Het is voor het eerst in de Nederlandse politieke geschiedenis dat een minister met zwangerschapsverlof gaat. De 40-jarige Schreinemacher zegt dat dat bijzonder voelt. "Maar het zou goed zijn als het snel normaal wordt. Als we de politiek en andere hoge functies een aantrekkelijke en werkbare plek willen maken voor jonge vrouwen, moeten we ervoor zorgen dat hier ruimte voor is en het normaal is. Net zoals jonge vaders dit met het ouderschap moeten kunnen combineren."

De komende tijd verwacht de VVD-minister haar taken gewoon te blijven uitvoeren. "Ik blijf vliegen zolang ik fit genoeg ben om te vliegen, en het natuurlijk medisch verantwoord is."

Verkiezingen

Schreinemacher is van plan om met verlof te gaan na de Tweede Kamerverkiezingen, die medio november worden gehouden. Ze verwacht dat een collega uit het huidige demissionaire kabinet haar taken zal waarnemen. Als na haar verlof nog geen nieuw kabinet is geformeerd, zal ze terugkeren als demissionair minister. Schreinemacher is bij de verkiezingen geen kandidaat-Kamerlid voor de VVD.

Het is weliswaar voor het eerst dat een minister zwangerschapsverlof neemt, maar bij staatssecretarissen gebeurde dat al wel. Tussen 2004 en 2006 ging zowel Karien van Gennip (CDA) als Melanie Schultz van Haegen (VVD) twee keer met zwangerschapsverlof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl