Junta-vertegenwoordiger Amadou Abdramane bij een eerdere tv-toespraak
NOS Nieuws

Junta Niger wil afgezette president vervolgen voor hoogverraad

De coupplegers in Niger willen de afgezette president Bazoum vervolgen voor hoogverraad en "het ondermijnen van de interne en externe veiligheid" van het land. Dat hebben ze bekendgemaakt op de nationale televisie.

Junta-vertegenwoordiger kolonel-majoor Abdramane stelde dat de nieuwe militaire regering genoeg bewijs heeft verzameld om Bazoum te vervolgen. Ook "binnen- en buitenlandse medeplichtigen" worden vervolgd, zei hij, zonder namen te noemen. De militairen hebben Bazoum naar eigen zeggen afgezet vanwege diens slechte bestuur en de "verslechterende veiligheidssituatie" in Niger.

Abdramane haalde in zijn verklaring uit naar Ecowas, het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse landen dat vanwege de staatsgreep sancties heeft opgelegd aan Niger. Volgens de junta gaat het om "illegale, onmenselijke en vernederende" sancties, die de inwoners hard treffen. Zo zouden ze verstoken zijn van medicijnen, voedsel en elektriciteit.

Sinds de staatsgreep, bijna drie weken geleden, wordt president Bazoum met zijn vrouw en zoon vastgehouden in zijn presidentiële paleis in de hoofdstad Niamey. Zaterdag kreeg hij voor het eerst bezoek van een arts en die stelde vast dat hij het naar omstandigheden goed maakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl