Een deel van de migranten aan boord van een reddingsschip
NOS NieuwsAangepast

Zes doden na kapseizen boot met migranten op het Kanaal

Op het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland is vanochtend een boot met migranten gekapseisd. Zeker zes Afghanen zijn verdronken. Hulpdiensten hebben ruim vijftig mensen uit het water gered. Er wordt nog gezocht naar vijf tot tien vermisten, melden de Franse autoriteiten.

De zes slachtoffers zijn Afghaanse mannen van rond de 30 jaar oud. Aan boord van de gezonken boot waren vooral Afghanen en een aantal Sudanezen. De meeste opvarenden waren volwassen, maar er waren ook een paar minderjarigen aan boord.

De boot zou afgelopen nacht rond 02.00 uur in de problemen zijn gekomen. Toen waren de omstandigheden op zee nog relatief goed. "Aan het begin van de ochtend", toen het vaartuig was gelokaliseerd door een patrouilleboot, was de zee beduidend ruwer, meldt de Franse omroep BFMTV.

Reddingsoperatie

De burgemeester van Tétegem, Franck Dhersin, zegt dat er rond 06.00 uur een grote reddingsoperatie is begonnen op het Kanaal. Hij spreekt over meerdere boten met migranten die de oversteek probeerden te maken van Frankrijk naar Engeland. Beide landen zijn betrokken bij de hulpverlening.

"Verschillende boten hadden behoorlijke problemen. Bij Sangatte hebben ze helaas lichamen aangetroffen", zei Dhersin tegen persbureau Reuters. De Britten hebben een reddingsschip vanuit Dover gestuurd, met aan boord een speciaal reddingsteam van de kustwacht en ambulancepersoneel.

Een vrijwilliger aan boord van een van de reddingsboten zegt tegen persbureau Reuters dat met haar boot 54 mensen zijn gered, onder wie één vrouw. Ze beschrijft hoe de migranten een vollopende boot probeerden te hozen met hun schoenen.

De Franse premier Borne meldt dat onderminister Berville van Maritieme Zaken naar Calais onderweg is. "Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers", schrijft ze op X, het voormalige Twitter. Ook de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Suella Braverman, betuigt haar medeleven.

Volgens cijfers van de Britse regering zijn in de afgelopen vijf jaar meer dan 100.000 migranten het Kanaal overgestoken. Dit jaar zijn het er tot nu toe bijna 16.000. Hoewel de afstand tussen Frankrijk en Engeland in het Kanaal hemelsbreed slechts 33 kilometer is, is een overtocht niet zonder gevaar. In november 2021 kwamen nog 27 migranten om het leven toen hun boot zonk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl