De Britse en Franse ministers van Binnenlandse Zaken tekenen de overeenkomst
NOS Nieuws

Deal VK en Frankrijk om aantal migranten dat Kanaal oversteekt terug te dringen

Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben een overeenkomst gesloten om het aantal asielzoekers dat de oversteek naar Engeland maakt via Het Kanaal terug te dringen. Over de deal is maanden onderhandeld.

De landen hebben onder meer afgesproken dat het VK meer gaat betalen aan Frankrijk. Het komende jaar krijgt Frankrijk 72 miljoen euro. Frankrijk zet op zijn beurt meer politieagenten in om op de stranden te patrouilleren en boten met migranten tegen te houden. Halverwege volgend jaar moet het aantal agenten zijn toegenomen van 200 naar 300.

Informatie-uitwisseling

Verder is afgesproken dat Britse officieren ook voor het eerst in de controlekamers van Frankrijk gestationeerd worden en dat andersom Franse officieren aan de Britse kant mogen meekijken. Dat moet de coördinatie en de informatie-uitwisseling tussen de twee landen verbeteren.

Ook investeren de landen in de beveiliging van havens, met bijvoorbeeld drones, speurhondenteams en beveiligingscamera's. De deal omvat ook extra geld voor opvangcentra voor migranten in Frankrijk.

Beide landen waren al een tijd bezig met de onderhandelingen die uiteindelijk tot deze overeenkomst hebben geleid. Al jaren proberen migranten vanaf de Franse kust bij Calais de oversteek te maken naar Engeland, vaak op kleine, smalle bootjes. Dat is niet zonder gevaar, er gebeuren regelmatig ongelukken, soms met dodelijke afloop.

Het aantal migranten dat de oversteek maakt over Het Kanaal van Frankrijk naar Engeland neemt desondanks alsmaar toe. Tot nu toe ging het dit jaar om 40.000 mensen, dat is al meer dan vorig jaar. Toen maakten 28.526 mensen de oversteek.

"Het is in het belang van zowel het VK als Frankrijk om samen aan een oplossing te werken voor dit complexe probleem", zei de Britse minister van Binnenlandse Zaken Braverman. "Er is geen snelle oplossing mogelijk, maar met deze deal kunnen we ervoor zorgen dat het aantal Franse agenten aan de kust aanzienlijk toeneemt en dat Frankrijk en het VK samenwerken aan het stoppen van de mensensmokkelaars."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl