Hulpdiensten in de haven van Calais in Noord-Frankrijk
NOS NieuwsAangepast

Zeker 27 migranten omgekomen in Kanaal voor kust van Calais

Voor de kust van het Franse Calais is een boot met migranten gekapseisd. Daarbij zijn zeker 27 mensen om het leven gekomen. Eerder op de avond zei de Franse minister van Binnenlandse zaken Darmanin dat er 31 doden zijn gevallen, maar dat is later naar beneden bijgesteld. Onder de slachtoffers zijn vijf vrouwen en een jong meisje. Twee mensen zijn gered.

Volgens Darmanin zijn er vier mensensmokkelaars opgepakt die betrokken zijn geweest bij de fatale overtocht.

Het ongeluk gebeurde rond 14.00 uur. Een visser zag volgens persbureau AFP vijftien lichamen in het water drijven en sloeg alarm. De boot was vrijwel zeker onderweg naar het Verenigd Koninkrijk. Verschillende reddingsschepen zijn betrokken bij de reddingsactie.

Een BBC-journalist meldt dat alleen vandaag al 25 boten een poging hebben gedaan het Kanaal over te steken.

Op deze beelden is één van de boten te zien die vanochtend is vertrokken vanaf de Franse kust. Op de foto verderop in dit artikel is te zien dat in ieder geval een deel van deze groep Dungeness (Engeland) bereikt heeft.

'We gaan naar het Verenigd Koninkrijk!'

Het is nog onduidelijk hoeveel mensen er op de boot zaten. De burgemeester van de Franse kustgemeente Teteghem zegt dat er ruim 50 migranten aan boord waren.

Recordaantal overtochten

Al jaren proberen groepen migranten vanuit Calais de oversteek naar Engeland te maken. Afgelopen zomer was het bijzonder druk op de reisroute, mede door de kalme zee. Niet eerder wisten zo veel migranten de Britse kust te bereiken als dit jaar: zo'n 22.000 mensen wisten het Kanaal over te steken, ruim drie keer meer dan in heel 2020. Begin deze maand wisten 853 migranten op één dag de overtocht te maken.

Deze groep kwam eerder vandaag aan in Dungeness (Engeland)

Zowel de Franse als Britse kustwacht heeft de inzet in het Kanaal recent opgevoerd. Frankrijk ontruimt met regelmaat illegale kampen nabij Calais. Vorige week maakte sportwinkel Decathlon bekend in de regio geen kano's meer te verkopen, omdat de bootjes te vaak worden gebruikt om de zeestraat mee over te steken.

De overtocht is niet zonder risico, onder meer doordat het een druk bevaren route voor grote vrachtschepen is. Persbureau Reuters meldt dat dit jaar al veertien migranten omkwamen bij hun poging het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Vorig jaar werden er zes dodelijke slachtoffers geteld, in 2019 waren dat er vier.

Afgelopen zomer zei de Britse regering dat Frankrijk te weinig deed om de migrantenboten tegen te houden. Na overleg besloten de twee landen samen een rechercheteam op te zetten om mensensmokkelbendes op te rollen. Ook heeft Londen ruim 62 miljoen euro aan Frankrijk toegezegd om de kustwacht te versterken.

De Britse premier Johnson zegt dat het "vreselijke incident" van vandaag laat zien dat er meer moet worden gedaan om mensensmokkel tegen te gaan. "Daarbij moeten we uiteraard samenwerken met onze Franse en Europese partners."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl